Mide ya da bağırsaklarda meydana gelen rahatsızlıklarda hastalıkların tanısının yanı sıra hastalık takibi ve tedavisi için de kullanılan endoskopi, günümüzün modern tıp yöntemleri arasında en sık tercih edilenlerinden birisidir.
Mide ve bağırsaklar gibi vücut için oldukça önemli olan organlarda oluşan hastalıkların doğru ve kesin tespiti için tercih edilen endoskopi bugün özel ve devlete bağlı pek çok sağlık kurumunda steril koşullarda gerçekleştirilmektedir.
Endoskopi Nedir?
Endoskopi nedir sorusuna yanıt olarak endoskopinin çıplak gözle görülemeyen iç organlara bu konuda özel olarak geliştirilmiş cihazlar ile ulaşılmasını ve bu sayede ilgili organların incelenmesini kapsayan işlemlere verilen isim olduğu söylenebilmektedir.
Endoskopi gelişen teknoloji sayesinde farklı vücut organlarına da rahatlıkla uygulanabilmekte ve uygulandığı organa göre de isimlendirilmektedir. Örneğin, mide rahatsızlıklarında midenin incelenebilmesi için uzman doktorlar tarafından yapılan endoskopi işlemine gastroskopi ismi verilirken kalın bağırsakta yapılacak olan endoskopi işlemine kolonoskopi adı verilmektedir.
Endoskopi Neden Yapılır?
Endoskopi neden yapılır diye merak eden kişilere sadece gerçekten gerektiği durumlarda yapılması gereken endoskopi işleminin hastaların yaşına ve şikayetlerine bağlı olarak belirlendiği söylenebilmektedir. Buna göre kilo kaybı, ailede kanser ya da ülser varlığı, nedensiz kusma ya da bulantı, kansızlık, ilaç tedavisine yanıt vermeyen reflü, üst mide bağırsak sisteminde meydana gelen kanamalar, ülser ve yutma güçlüğü gibi durumlarda hastalara gastroskopi işlemi uygulanabilmektedir.
Kanama, nedensiz demir eksikliği anemisi, radyolojik yöntemler ile belirlenen ülser, kolon kanseri tehlikesi ve ağrılık bağırsak hastalıklarında ise hem tanı hem de tedavi amacı ile oldukça etkili bir yöntem olan alt endoskopi işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.
Tüm bunların yanı sıra aktif kanamaları durdurmak, sirozlu hastaların yemek borularında meydana gelen varisleri tedavi edebilmek için üst endoskopi yöntemi kullanılabilirken, kolon darlıklarını genişletebilmek, vücuda giren yabancı cisimlerin dışarı çıkmasını sağlamak ve hemoroitleri bağlayabilmek için de endoskopi işlemlerinden faydalanılabilmektedir.
Endoskopi Ne Kadar Sürer?
Endoskopi nedir ve niçin yapılır sorularına yanıt verildikten sonra merak edenler için endoskopi ne kadar sürer sorusuna da açıklama getirmek mümkündür. Buna göre özel bir durum olmaması halinde endoskopi işlemlerinin ortalama 10-15 dakika sürdüğü söylenebilmektedir.
Oldukça acısız ve ağrısız bir işlem olarak da nitelendirilebilen endoskopi işlemi hastanın rahatsızlığına göre lokal anestezi kullanılarak yalnızca boğaz kısmının uyuşturulması ya da damardan hastaya ilaç enjekte edilerek hastanın uzun süreli uyutulması şeklinde seyretmektedir.
Endoskopi Fiyatları Ne Kadar?
Büyük cerrahi operasyonlara gerek kalmadan hastaların kısa sürede sağlıklarına kavuşmalarına olanak veren endoskopi işlemi her geçen gün daha fazla sayıda kişi tarafından tercih edilmektedir. Bu nedenle pek çok hasta endoskopi fiyatları ne kadar diye merak etmekte ve bu tarz bir tanı, teşhis ve tedavi yöntemini tercih etmeleri halinde ortalama ne kadar bir ücret ödeyeceklerini öğrenmeyi arzu etmektedir.
Buna göre an itibariyle endoskopi işlemlerinde alınan ortalama ücretleri öğrenmek isteyenlere söz konusu ücretlerin sağlık kuruluşlarına göre değişkenlik gösterebilmekle birlikte ortalama 100-200 TL’den başlayıp 600-800 TL’ye kadar çıkabildiği söylenebilmektedir.
Uyutmadan Endoskopi Nasıl Yapılır?
Uyutmadan endoskopi nasıl yapılır sorusuna yanıt olarak öncelikle endoskopi işleminin hastalara göre farklılık gösterebileceği ve birçok endoskopi işleminden hasta için en uygun olanının yalnızca uzman doktorlar tarafından belirleneceği dile getirilebilmektedir.
Uyutarak ya da uyutmadan yapılabilen endoskopi, her iki durumda da oldukça hızlı gerçekleşen bir süreç olarak tanımlanabilmektedir. Buna göre uyutmadan endoskopi işleminde ilk olarak endoskopi işlemi yapılacak olan hastanın bir sedyeye sol eli arka tarafta kalarak sola yatık şekilde uzandırılması ve sağ elini de arkaya alması sağlanmaktadır.
Hasta anestezi ilaçları ile uyutulmadığı için boğazından içeri hortum sokulduğu zaman refleks olarak öğürmeye başlamaması amacıyla uyuşturucu bir sprey sıkılmakta ve bu işlemin ardından ağzının içine yuvarlak bir plastik yerleştirilmektedir. Plastiğin ortasında kalan bölmeden de endoskopi hortumu hastanın midesine doğru gönderilmektedir.
Uyutmadan Endoskopi İşlemi
Uyutmadan endoskopi işleminde hastanın boğazından içeriye gönderilen hortumun hasta tarafından yutulması beklenmektedir. Biraz güç de olsa hastanın bu isteği yerine getirmesinin ardından hortum mideye doğru giderken uzman doktorlar da gerekli incelemeleri gerçekleştirmekte ve ihtiyaç duymaları halinde hortumun duodenum bulbus ya da ince bağırsaklara kadar inmesine müsaade edebilmektedir.
Tüm bu süreç esnasında mide ve bağırsakların boş ve sönük olmasından ötürü hortumla birlikte boğazdan içeriye hava da basılmakta ve bu sayede hem mide hem de bağırsakların şişmesi sağlanmaktadır. Bu yöntem ile doktorlar uyutmadan endoskopi yaparken mide ve bağırsakları çok daha rahat bir şekilde görüntüleyebilmekte ve hastalıkların tanı, teşhis ve tedavisi için daha emin adımlarla ilerleyebilmektedir.
Endoskopi Hakkında Merak Edilenler Video
- http://Endoskopi Nedir? Ne Kadar Sürer? Uyutmadan Endoskopi Nasıl Yapılır?
- Mide ve Bağırsak Kanaması Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
- Mide Yanması Olanlara Öneriler
- Mide Yanmasına Doğal Çözümler!
- Gastrit ve mide ekşimesi probleminden sonsuza dek kurtulun