28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkNezle Belirtileri Neler? Nezleye Ne İyi Gelir? Evde Doğal Çözüm

Nezle Belirtileri Neler? Nezleye Ne İyi Gelir? Evde Doğal Çözüm

Toplumda soğuk algınlığı diye bilinen ancak soğuk ile ortaya çıkmayan nezle belirtileri nelerdir? Nezle ile grip arasındaki farklar ve bitkisel tedavisi.

İçerikleri

Genellikle her mevsiminde görülebilen ancak özellikle yaz aylarından sonra sıklıkla ortaya çıkan ve bulaşıcı bir hastalık olan nezle hakkında merak edilen bütün soruların cevabı haberimizin detayında..

Nezle Nedir?

Vücudun üşütülmesi ile başlayan, ardından burun boşluklarında kuruma ve kaşınma ile birlikte ilerleyen nezle rahatsızlığı, burun akması ve öksürük ile devam eder. Bu belirtilerle birlikte hafif olarak ateş yükselir ve baş ağrısı meydana gelir. Vücut direncinin de hafif bir derecede düştüğü hissedilir. Aslında birçok birey için grip olmadan önceki hal olarak da tanımlanmaktadır. Bununla birlikte nezle ve grip hastalığını aynı olarak kabul eden eden bir kesim de bulunur. Ancak nezle ve grip tamamen birbirinden farklı olan rahatsızlıkları temsil etmektedir.

Hafif bir seviyede üşüme ile başlayan nezle, zamanla burun akıntısı ve öksürmeyle birlikte daha ileri bir seviyeye taşınmaktadır. Nezle genellikle farklı virüsler nedeniyle meydana gelir. Vücut üzerindeki en etkili belirtilerinden birisi de kırıklık olarak dikkat çeker. Bu hastalık en fazla on gün içerisinde kendiliğinden iyileşme göstermektedir. Bu süreçte hastanın dinlenmesi ve kendisine dikkat etmesi yeterlidir.

Nezle ile Grip Arasındaki Fark Nedir?

Nezle ve grip genel olarak aynı hastalıklar gibi ele alınsa bile aslında tamamen farklı rahatsızlıkları temsil etmektedir. Grip, nezle hastalığına göre çok daha önemli ve kapsamlı bir hastalığı işaret eder. Mevsim geçişlerinde nezle hastalığına daha sık rastlanmaktadır. Aynı zamanda iyileşme süresi ve tedavisi açısından da nezle ve grip birbirinden farklıdır.

Nezle hastalığı herhangi bir ilaç kullanımını gerektirmez ve kendiliğinden iyileşme gösterir. Hastaların bu süre içerisinde dinlenmesi yeterlidir. Ancak grip hastalığı bir mikrop nedeniyle meydana gelir ve ancak ilaçla toparlanmak mümkün olacaktır. Grip ilaçları ile birlikte hastanın dinlenmesi ve soğuk havanın etkisinden korunması da şarttır. Grip nedeniyle günlük yaşama dahi devam etmek zor hale gelebilir. Şiddetli burun akıntıları, yüksek ateş, baş ağrısı ve öksürük ile birlikte boğaz ağrısı meydana gelmektedir. Ancak nezle hastalığında bu gibi şikayetler çok yüksek bir seviyede görülmez. Özellikle boğaz ağrısı nezle hastalığında pek meydana gelmez.

Nezle Belirtileri Nelerdir?

Nezle belirtileri ilk olarak hafif burun akıntısı ve burun tıkanıklığı olarak meydana gelmektedir. Bununla birlikte hastalar kısa aralıklarla hapşırma yaşayabilir ve öksürük başlangıcı da bu süreçte görülebilir. Hafif seviyede boğaz ağrıları ve boğaz kaşıntıları olabilir. Nezle hastalığında gözler hafif olarak sulanabilir ve bazı hastalarda baş ağrısı meydana gelebilir. Nezle hastalığı boyunca vücut kendisini yorgun ve bitkin hisseder. Çok şiddetli olmamakla birlikte hafif ateş de baş gösterebilir. Bu semptomlar genel olarak ağır geçebilir ancak uzun ve kalıcı olmazlar.

Nezle Kaç Gün Sürer?

Hastalar nezle belirtileri başladıktan sonra kendileri için bir dinlenme süresi oluşturmalı ve bu dönemde daha sıkı giyinip daha iyi bir beslenme programı uygulamalıdır. Nezle belirtilerinden en fazla on gün içerisinde kurtulmak bu şekilde mümkün olacaktır.

Nezleye Ne İyi Gelir?

Nezle hastalığı için çok kapsamlı bir tedavi yönteminden söz etmek gereksiz olacaktır. Grip kadar ciddi ve kapsamlı bir hastalık olmadığı için ilaç tedavisine gerek olmayacaktır. Nezle için genellikle bol bol dinlenilmesi tavsiye edilmektedir. Hastalar vücut direncini arttırdıkça nezlenin rahatsızlığından da kurtulacaktır. Nezleye ne iyi gelir diye merak eden bireyler dinlenmeye dikkat etmeli ve vücut direncini arttıracak besinlerle beslenme takviyesi sağlamalıdır. Bu şekilde en fazla bir hafta içerisinde vücudun toparlanması mümkün olacaktır. Nesneye karşı alınan önlemler aynı zamanda grip riskine karşı da koruma sağlar. Nezle olan bireyler kendilerine iyi gelecek faktörleri uygulamazsa grip hastalığına yakalanma riski de artmış olur. Bu nedenle nezle hastalığına karşı ihmalkar davranılmamalıdır.

Nezle İçin Evde Doğal Çözüm

Nezle hastalığı grip kadar ağır olmadığı için evde doğal çözüm yöntemleri ile iyileşmek mümkün olacaktır. Bu nedenle nezle için evde doğal çözüm dendiği zaman ilk olarak bol bol dinlenilmesi gerektiği akla gelmelidir. Bununla birlikte içerisinde bol miktarda C vitamini olan meyve ve sebzeler tüketilmelidir.

C vitamini vücut direncinin artması için çok büyük ölçüde yardımcı olur. Aynı şekilde D ve B vitamini de dolaşım sistemini güçlendirerek nezleye karşı koruma sağlar. Soğuk algınlığına karşı önlem olması açısından nezle döneminde bol bol bitki çayı tüketilmelidir. Vücudu sıcak tutacak kıyafetler tercih edilmeli ve soğuk havanın etkisinden korunmalıdır. Islak saçla dolaşmak veya terlemeye karşı önlem almamak gibi ihmal içeren davranışlardan da kaçınılması fayda sağlar. Bu şekilde nezle için evde doğal çözüm sağlamak adına besinlerden faydalanmalı ve vücudu koruyacak alışkanlıklar elde edilmelidir.