13 Ekim 2024 Pazar
Ana SayfaSağlıkKolonoskopi Öncesi Hazırlık ve Beslenme Nasıl Olmalı?

Kolonoskopi Öncesi Hazırlık ve Beslenme Nasıl Olmalı?

İçerikleri

Halk arasında büyük bağırsak adıyla bilinen kolonda ortaya çıkabilecek hastalıkların teşhisini koymak ve bir tedavi süreci belirlemek amaçlı uygulanan inceleme tekniğine kolonoskopi denir. Kolonoskopi işleminin uygulanması için kullanılan cihaza ise kolonoskop adı verilir. Kolonoskop, üstüne ufak bir kamera yerleştirilmiş, 1 cm çapı ve 150 cm uzunluğu bulunan esnek, tüp formunda bir cihazdır. Uygulama ise cihazın anüs içine yerleştirilmesi ve özenle büyük bağırsağın içine kadar girilmesiyle yapılır.

Kolonoskopi İle Neler Yapılabilir?

Kolonoskop ile uygulanan kolonoskopi işlemi sayesinde büyük bağırsağın içi görüntülenir. Bu sayede ortaya çıkan hastalıklar ortadan kaldırılabilir. Hastalıklar için düzenlenecek tedavi daha da kolay bir hal alır. Tanı koymak için gereken testler bu yöntemle uygulanabilir. Kolonoskopi işlemi sayesinde bağırsaklarda görülen polipler temizlenebilmektedir. Ayrıca biyopsi örneği alınmakta ve tümörler yok edilebilmektedir. Bu işlemin doğru ve rahat bir şekilde uygulanabilmesi için, işlemden 3 gün önce kabızlığı önleyecek diyet programları uygulanmalı ve büyük bağırsağın içi dışkıdan arındırılmalıdır.

Kolonoskopi Öncesi Hafif Gıdalarla Diyet Yapılmalı

Hafif gıdalarla yapılacak diyetlerde amaç, kolon kanseri ve sindirim sistemiyle bağlantılı sorunları yok etmektir. Bu durumlarda oluşabilecek sorunlar disfaji, ülser, ishal ve gastrittir. Bu nedenle kolonoskopi öncesi hafif besinler içeren bir diyet uygulamak bağırsağın zorlanmadan temizlenmesini sağlayacaktır. 3 günlük diyetinizin ilk günü orta seviyede, ikinci günü daha doyurucu ve dışkının atılımına yardımcı olacak besinlerle ve son günü hafif yiyeceklerle geçirilmelidir. Bunun için uygun listeyi bir diyetisyen hekimden ya da uygulamayı yapacak olan hekiminizden rahatlıkla alabilirsiniz.

Kolonoskopi Uygulaması Öncesi Hazırlık Nasıl Olmalı?

Kolonoskopi uygulanacağı gün, uygulamadan 4 saat önce sıvı tüketimini bırakmanız gerekiyor. Ancak doktorunuz tarafından, uygulamaya girmeden önce içmeniz gereken bir ilaç önerildiyse, uygun miktarda su tüketimi bir sorun yaratmıyor. Uygulama için hekiminizle buluştuğunuzda, üç gün boyunca uyguladığınız diyetin gidişatı ile ilgili hekiminizi bilgilendirmeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra alacağınız ilaçlarla ilgili bir alerjiniz varsa, hekiminizi bu konuda da bilgilendirmenizde fayda var.

Kalp kapakçığında bulunan rahatsızlıklar, geçmişte yaşanmış cerrahi operasyonlar da bilgilendirilmesi gereken detaylar arasında yerini alıyor. Bu süreçten sonra kolonoskopi uygulaması ve uygulamanın yapılacağı cihazı tanıtan ve anlamanızı sağlayan prosedürü iyice okuyup imzalamanız gerekiyor. Son olarak uygulama sonrası evinize dönmenize eşlik edecek bir yakınınızın yanınızda bulunması büyük önem taşıyor. Bunun nedeni ise; uygulama öncesi ve sonrası verilebilecek yatıştırıcı, ağrı kesici ilaçların etkisinin uzun sürecek olmasıdır.