18 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkKolonoskopi nedir, nasıl yapılır? Kolonoskopi işlemi ağrılı mı geçer?

Kolonoskopi nedir, nasıl yapılır? Kolonoskopi işlemi ağrılı mı geçer?

İçerikleri

Toplum içerisinde utanma ve acı yaşatacağı düşüncesiyle zorunlu kalınmadıkça pek de tercih edilmeyen kolonoskopi uygulaması ile ilgili bütün merak edilen soruların yanıtlarınız sizler için derledik.

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi, kıvrılabilen ve ışıklı bir hortum ile (endoskop) anüse girilerek (makat), kalın bağırsağın monitörden inceleme işlemidir. Toplumsal hafızalarda sıklıkla korkutucu bir uygulama olarak yer etse de kanser teşhisinde en etkili yöntemdir.

Bu işlemi iyi tanımalı ve ondan korkmamalıyız. Herhangi bir hastalık ya da kanser teşhisi için şansı artıran detaylı incelemedir. Bu endoskopik işlem genellikle; karın bölgesinde ağrı, bağırsak problemleri, karın ağrısı, rektal kanama, kabızlık veya ishal gibi şikâyetleri olan hastalara yapılması uygun görülür. Ayrıca, kolon ve rektum kanserleri teşhisi için uzman doktorların tercih ettiği ayrıntılı muayenedir. Bilmeliyiz ki bu işlem teşhis, takip ve tedavi için çok önemli bir uygulamadır.

Kolonoskopi İşlemi Öncesi Hasta Ne Yapmalı?

Hasta, kolonoskopi işleminden bir-iki gün önce sıvı ve yumuşak gıdalar alarak beslenmeli. Asla katı gıdalar yememeli. Kuruyemiş, meyve ve tam tahıllı gıdalardan uzak durmalı. Doktorunun verdiği müshil ilaçlarını kullanmalı. Eğer hasta kan sulandırıcı bir ilaç kullanıyorsa, işlemden bir hafta önce bırakmalı. Kolonoskopi işlemi öncesi kişinin mutlaka aç olması gerekiyor. Akşam saat 18.00’dan sonra bağırsağın temizlenmesi için önerilen ilaçları kullanmalısınız.

Kolonoskopi Nasıl Uygulanır, Yapılır?

Hastaya sakinleşmesi için ilaç sedasyon ve ağrı kesici uygulanır. Yüzeysel anestezi verilen hastaya sola yan yatar pozisyon aldırılır. Her iki bacak göğse doğru çekilir. Kolonoskop cihazı makattan rektuma doğru ilerletilir. Hava verilerek, bağırsaklar şişirilir. İnce bağırsak ile kalın bağırsağın birleşim yerine kadar olan tüm bölümler incelenir. Doktor, işlem sırasında polip gibi normal olmayan oluşumları çıkarır. Ortalama 30 dakika süren bu işlem sonrasında hasta derlenme odasına alınır. Kolonoskopi günü yanınızda mutlaka refakatçi bulundurun.

Kolonoskopi İşlemi Ağrılı Mı Geçer?

Kolonoskopi bir bağırsak taramasıdır. Uygulama sırasında hasta anestezi verildiği için herhangi bir ağrı ya da sancı duymaz. Daha ziyade endoskopik işlem sonrası gaz sıkıntısı yaşanabilir. Bu nedenle hasta bol sıvı tüketmeli ve yürümelidir.

Hangi Durumlarda Kolonoskopi Yapılmaz?

Hasta onayı alınarak yapılan kolonoskopi işleminde;

  • Kalp krizi geçirme riski taşıyanlar,
  • Bağırsakları temizlenmemiş hastalar,
  • Karın zarı iltihabı olanlar
  • Bağırsaklarında delinme riski gibi nedenler kolonoskopi işlemini erteler.

Kolonoskopi Yaptırma Aralığı Ne Olmalıdır?

Erken teşhis hayati önem taşımaktadır. Herhangi bir ağrısı olmayan 45-50 yaşında kişilerin kolonoskopi yaptırmaları gerekir. Genellikle 5 yılda bir bu yaş grubuna taramaya girmeleri önerilir.

Kolonoskopi İncelemesi Riskli midir?

Düşük ihtimaller dahilinde de olsa bazı yan etkileri ve riskleri olabilir. Polip alınması sırasında zeminde bir kanama ihtimali olabilir. Fakat bu durum gözünüzü korkutmasın. Çünkü kanama ilaç enjeksiyonu ile ya da kendiliğinden durur. Diğer ihtimal ise yine polip alımında kalın bağırsağın yırtılma olasılığıdır. Tıp dilinde perforasyon olarak adlandırılan bu durumun yaşanması halinde, uzman doktor endoskopik metal dikiş yaparak, komplikasyonları engellemeye çalışacaktır.

Kolonoskopi Yerine Ne Yapılabilir?

Kolonoskopi yaptırmaktan korkanların en fazla cevabını aradığı soru, kolonoskopiye alternatif seçenekler var mı?, kolonoskopi yerine ne yapılabilir? sorusudur. En etkili yöntem kolonoskopi işlemi olmakla beraber alternatif seçenekler bulunmaktadır. Bunlar; dışkıda gizli kan testi, çift kontrastlı baryum lavman, dışkı örneği, kapsül ve sanal kolonoskopi, sigmodoskopi testleridir.

Makat Çatlağı ve Tahrişe Karşı Nasıl Önlem Alınmalı? 

Tuvaleti sık kullanan hastada makat çatlağı ve tahriş gibi sorunlar olabilir. Bebek pişik kremi ve vazelin kullanımı sorunu çözecektir.

Kolonoskopi İçin Hangi Bölüm ve Doktora Gitmeliyim?

Gastroenteroloji bölümü ve genel cerrahi doktoruna gitmelisiniz.Sağlıklı günler.

Kolonoskopi nedir, nasıl yapılır? Kolonoskopi işlemi ağrılı mı geçer?