28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukÇocuklarda sinüzit belirtilerine dikkat edin! Sinüzit nasıl geçer? Bitkisel

Çocuklarda sinüzit belirtilerine dikkat edin! Sinüzit nasıl geçer? Bitkisel

Özellikle soğuk havalarda ve okul döneminde artış gösteren çocuklarda sinüzit, belirtileri, nedenleri, teşhisi ve tedavisi ile haberimizin detayında.

İçerikleri

Önemli bir sorun olarak değerlendirilmesi gereken çocuk sinüziti, çocuk hastalıkları arasında ağır tablolarla karşılaşılabilecek türdendir. Erken fark edildiğinde ilaçla iyileştirilebildiği gibi, önemsenmediğinde körlük veya menenjit gibi hastalıklarla da sonuçlanabilir. Alerjik hastalıklarda sıkça görülen sinüzit, tamamen tıkanan bir burun, çok şiddetli baş ağrısı ya da işitme kaybı durumları yaşanmadığı sürece kendini gizlemeyi başarır.

Sinüzit Teşhisi Nasıl Yapılır?

Muayeneye başlamadan önce kişinin detaylı bir şekilde aile bireylerindeki hastalık geçmişinin, alerjik rahatsızlıklarının veya belirtilerinin ve risklerinin sorgulanması gerekir. Ardından çocuk hastalıkları kulak burun boğaz uzman doktoru tarafından endoskopik muayeneyle kontrol yapılır. Gerekli görüldüğü takdirde doktor tarafından görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir. Görüntüleme yöntemi için tercih bilgisayarla çekilen sinüs tomografisinden yana olacaktır. Ancak çocuklarda zorunlu kalınmadığı sürece sinüs tomografisi çektirilmez.

Bilgisayarlı Sinüs Tomografisi Nedir?

Yapılan genel muayenede sinüslerin yapısı itibariyle bazı detaylar görülemeyebilir. Bu nedenle de böyle durumlarda sinüs hastalığıyla ilgili tanı konulmadan önce doktor tarafından detaylı bilgi istenebilir. Çekilen sinüs tomografisi sayesinde; sinüslerin durumu, burun deliklerinde bulunan problemler, tümör ve burunda et varsa büyümesiyle ilgili net bilgiler elde edilir. Böylelikle iyileşme süreci için çok daha sağlıklı bir plan yapılabilir.

Çocuklarda Sinüzit Nasıl Geçer?

Sinüzitin geçmesi için iki farklı yol izlenebilir. Bir tanesi akut yöntemi, diğeri ise ameliyat yöntemidir.

Akut (ağız yoluyla) sinüzit belirtileri maksimum 3 ay sürede düzelebilen ve genellikle virüslerden dolayı ortaya çıkan bir hastalıktır. Doğru bir antibiyotik kullanımıyla tamamen iyileşebilir. Bu nedenle de doktorun reçete ettiği ilaçların yazdığı şekilde kullanılması gerekir. Evde istirahat etmek sinüzit olunduğu dönemde iyileşme sürecini olumlu yönde etkiler. Ayrıca tuzlu su ile hazırlanan burun spreyi kullanmak burun akıntılarının yumuşamasında destekleyici olur.

Kronik olan sinüzit hastalığında ise belirtiler 3 aydan daha fazla sürer. Yılda 4 kez ve daha fazla sinüzit hastalığı yaşıyorsa bir çocuk, kesinlikle bir kulak burun boğaz doktoruna gidilerek kontrollerin yaptırılması gerekir. Erken teşhisle, antibiyotik kullanılarak oldukça iyi sonuçlar elde edilmektedir. Fakat sinüzit belirtileri dikkate alınmazsa durum daha da ilerleyebilir. Teşhis için geç kalındığında da sinüzit ameliyatı yapılması gerekebilir.

Yapılan operasyonda sinüz ağızlarının açılması ve sinüzlerin temizlenmesi amaçlanır. Böyle bir operasyonu zorunlu kılan vakalar ise; ilaca dirençli olan kişilerdir. Ayrıca göz etrafında apse oluşumu olduğu takdirde de doktor sinüzit ameliyatı yapılmasını uygun görebilir. Çocuklarda yapılan sinüs ameliyatları iyi sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır.

Çocuklarda Sinüzit Belirtileri Neler?

Eğer ki çocukta aşağıda sıralanan belirtilerden birkaçını fark edildiyse, mutlaka çocuk hastalıkları kulak burun boğaz uzmanından bir randevu alınarak kontrole gidilmelidir.

  • Gece ya da sabaha doğru yaşanan inatçı öksürükler
  • Burun akıntısının sarı yeşil renkte ve koyu bir kıvamda olması halinde
  • Göz çevresinde hissedilen basınç artışı
  • Nefeste kötü koku oluşması durumunda
  • Koku alma duyusu yetkinliğinin azalması ya da değişmesinde
  • Mide bulanması ve kusma yaşandığında
  • 10-15 günü geçen nezle, grip hastalıkları ve zaman zaman hafif ateş yükselmesi yaşandığında
  • Geniz akıntısı oluşmasıyla birlikte, ara ara boğazda yanma hissi olduğunda
  • Burun tıkanıklığı ve buna bağlı olarak horlama yaşandığında
  • Yorgunluk, halsizlik ve davranışlarda değişiklik hissedildiğinde

Geçmeyen bir baş ağrısı oluştuğunda sinüzit hastalığıyla ilgili bu belirtiler dikkate alınmalıdır. Özellikle geçmeyen bir baş ağrısı çocuk hastalıkları arasında olan sinüzitin kontrolü için, 6 yaş sonrasında takip edilmesi gereken durumlar arasındadır.

Op. Dr. Atilla Şengör Çocuklarda Sinüzit Tedavisi