26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınCilt BakımıCilt çatlakları neden oluşur, ne iyi gelir?

Cilt çatlakları neden oluşur, ne iyi gelir?

Cilt çatlakları, derideki termis tabakasında cildin normalden fazla gerilmesiyle meydana gelen yırtıklardır. Hemen herkeste görülebilen cilt çatlakları can sıkıcı olabilmektedir. Özellikle estetik görünümüne önem veren kişiler için cilt çatlakları büyük bir sorundur. Peki, cilt çatlakları neden oluşur? Cilt çatlaklarının tedavisi var mıdır? Hangi yağlar cilt çatlaklarına iyi gelir?

İçerikleri

Cilt çatlakları ile ilgili akıllara takılan birçok sorunun cevabını yazımızda veriyoruz. Özellikle kadınların ve ergenlik dönemindeki gençlerin kafaya taktığı cilt çatlaklarından kurtulmak mümkündür. Bunun için öncelikle sabretmek ve çatlakları önleyici önerilere dikkatle uyulması gerekmektedir. Cilt çatlaklarının çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenlere göre uygun tedavi yöntemleri belirlenmektedir.

Cilt Çatlakları Neden Oluşur?

Birçok kişinin aklında cilt çatlakları neden oluşur sorusu yer almaktadır. Ancak cilt çatlakları yalnızca bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmamaktadır. Ergenlik döneminde başlayan cilt çatlakları bacaklarda, baldırlarda, göğüslerde, kolların içlerinde ve hatta sırt bölgesinde görülebiliyor. Bundan sadece kadınlar değil erkekler de nasibini alıyor ancak erkekler bu sorunu kadınlar kadar dert etmiyor. Cilt çatlaklarının asıl nedeni hormonal olsa da, ciltte çatlağa neden olan bazı etmenler de vardır. Cilt çatlaklarının temel nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hamilelik
  • Ergenlikte hızlı büyüme
  • Çok hızlı kilo alma
  • Çok hızlı zayıflama

Ergenlikte Başlar: Cilt çatlakları aslında ergenlik döneminde başlıyor. Hızlı büyümenin de etkisiyle gerek kızlarda, gerekse erkeklerde bu sorun oluşuyor. Erkeklerde bel kenarlarında ve sırtta yoğunlaşan çatlaklar kızlarda bacağın üst ve alt kısımlarında, sırtta, göğüste, hatta kol içlerinde ortaya çıkabiliyor.

Gebelikte Artar: Cilt çatlakları kadınlarda en çok gebelik döneminde görülüyor. Gebelik nedeniyle kadınlar hamileliklerinden önceki kilolarının üzerine çıkıyor. Hormonal denge tamamen değişirken cilt de bu değişiklikten nasibini alıyor. Hiç çatlak olmayan bir ciltte bile çatlaklar oluşabiliyor. Önceden önlem almak, çatlaklar için geliştirilen kremlerden yararlanmak fayda sağlayabiliyor.

Hızlı Kilo Alıp Verme Tetikler : Ciltte oluşan çatlakların en önemli nedenlerinden bir tanesi de hızlı kilo alıp vermek. Çok hızlı kilo alan ve hızlı bir şekilde de veren kişilerde cilt, elastikiyetini kaybediyor. Bu nedenle de çatlak oluşumu hızlanıyor, kolaylaşıyor.

Vücut Geliştirme Nedenleri Arasında: Vücut geliştirme sporuyla ilgilenen kişilerde de cilt çatlaklarına sık rastlanıyor. Aynı hamilelikteki gibi cildin elastikiyeti bozuluyor, kaslar normalinden fazla geliştirildiği için şişiyor, bununla birlikte cilt de geriliyor. Cilt bu olağanüstü baskının etkisiyle çatlaklara meyilli hale geliyor.

Kortizonlu İlaçlar Çatlak Sebebi: Günümüzde kortizonun çok farklı hastalıklarda kullanımı söz konusu. Ancak her zaman ısrarla vurguladığımız gibi kortizon ilaçlarının doktor kontrolü altında kullanılması, doktora sormadan kesilmemesi gerek. Aksi takdirde birçok yan etki görülebiliyor. Kortizon ilaçlarıyla ilgili en yaygın sıkıntılar arasında kilo alımı ve ödem oluşumu var. Bu ilaçların çatlak oluşumu gibi cildin yapısını bozmaya yönelik etkileri de mevcut.

Bazı Hastalıklarda Çatlak Oluşumunu Tetikliyor: Cilt yapısını etkileyen birçok hastalık vardır. Bu hastalıklar da farklı etkiler yapar. Cushing hastalığında olduğu gibi vücutlarında kortizon düzeyi yüksek olan kişilerde çatlaklar oluşur.

Cilt Çatlakları Geçer Mi?
Cilt Çatlakları Geçer Mi?

Cilt Çatlakları Geçer Mi?

Çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen cilt çatlakları özellikle estetik açıdan kişileri rahatsız etmektedir. Cilt çatlağı sorunu yaşayan kişiler, bu sorunun nasıl geçeceğine dair araştırmalar yapmaktadırlar. Cilt çatlakları kendi kendine geçen bir durum değildir. Mutlaka bir müdahale yapılması gerekmektedir. Bu müdahale evde doğal yöntemlerle ya da çatlak için üretilmiş kremlerle yapılabilir.

Zamanla çatlaklarının kendiliğinden azalacağını düşünen ve çatlaklarına herhangi bir müdahalede bulunmayan kişiler ileride yanıldıklarını anlayacaklar. Hamilelik, kilo alma ve verme gibi nedenlere bağlı olarak oluşan çatlaklarda kendiliğinden azalma bile olmaz. Yazımızın devamında aktaracağımız doğal yöntemlerle cilt çatlaklarınıza dur diyebilirsiniz.

Cilt Çatlaklarına Ne İyi Gelir?

Hemen hemen her kadının hatta bazen erkeklerin yaşadığı cilt sorunlarının başında cilt çatlakları gelmektedir. Cilt çatlaklarından kurtulmak için öncelikle cildin kendini yenilemesine izin verilmelidir. Eskiden tedavisi en zor cilt sorunu olan çatlaklar, günümüzde bazı müdahalelerle tedavi edilebilmektedir. Bu aşamada cildin kendini yenilemesi sağlanmaktadır.

Cilt çatlaklarına ne iyi gelir sorusuna çeşitli cevaplar verildiğini görebilirsiniz. Cilt çatlakları doğal yöntemlerle ya da kremlerle azaltılabilir hatta önlenebilir. Bu aşamada önemli olan çatlağın derinliği ve üzerinden ne kadar süre geçtiğidir. Erken müdahale yapılan çatlakların iyileşmesi daha hızlı ve kolaydır. Bu nedenle geç kalmadan çatlaklara anında müdahale etmeniz ve önerilen yöntemleri düzenli uygulamanız tavsiye edilmektedir.

Cilt Çatlakları Nasıl Geçer?
Cilt Çatlakları Nasıl Geçer?

Cilt Çatlakları Nasıl Geçer?

Herkesin yapısı farklıdır. Bu nedenle bazı kişilerde hamilelik döneminde ya da kilo alıp verme döneminde çatlak oluşmayabilir. Ancak bazı kişilerde ise en ufak bir kilo almada çatlaklar yoğun bir şekilde oluşabilir. Bu durum hormonal ve genetik yapıya bağlıdır. Kadınların birçoğunda görülen cilt çatlakları nasıl geçer konusu son derece önemlidir. Bu aşamada çeşitli yöntemlerden yararlanılabilir.

Vücutta meydana gelen çatlaklar için çeşitli kremler üretilmiştir. Çatlakları önleyici ve azaltıcı etkiye sahip bu kremlerden yararlanabilirsiniz. Ayrıca dermarol ve mezoterapi yöntemleri de çatlak tedavisinde etkilidir. Bir diğer yöntem ise lazerdir. Lazer yöntemi ile kol, bacak, kalça, bel, meme, göbek ve koltukaltı bölgelerindeki çatlaklar tedavi edilir.

Cilt Çatlakları Nasıl Önlenir?

Oluşan cilt çatlaklarının tedavisi vardır. Ancak bu süreci yaşamak istemeyenler için cilt çatlakları nasıl önlenir konusuna değineceğiz. Derinin yapısı oldukça esnektir. Ancak bu esnekliğin de belirli bir sınırı vardır. Deri normalden fazla esnediği zaman ciltte çatlaklar oluşmaya başlar. Cilt çatlaklarının oluşumunu önlemek ya da en azından azaltmak için dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Bol su tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Yağlı yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır.
  • Karbonhidrat alımı azaltılmalıdır.
  • Cildin dokusunu onaran A vitamini içerikli besinler tüketilmelidir.
  • Omega 3 içeren besinlerin tüketilmesine dikkat edilmelidir.
  • E vitamini kullanılmalıdır.
  • Çinko su ile karıştırılarak cilde uygulanmalıdır.
  • Kilo alıp vermeye dikkat edilmelidir.
Cilt Çatlaklarına İyi Gelen Kremler Hangileridir?
Cilt Çatlaklarına İyi Gelen Kremler Hangileridir?

Cilt Çatlaklarına İyi Gelen Kremler Hangileridir?

Cilt çatlaklarını önlemek için çeşitli markalar tarafından üretilen çatlak kremleri bulunmaktadır. Bu kremlerin içeriğinde bulunan doğal özler sayesinde çatlak görünümü azalmaktadır. Ayrıca düzenli kullanım ile çatlak oluşumu da engellenmektedir. Piyasada rahatlıkla bulabileceğiniz en iyi çatlak kremleri aşağıda sıralanmıştır:

Elancyl Prevention Vergetures 150ml

Hamilelik dönemi, kilo alıp verme, ergenlik dönemi gibi süreçlerde oluşan cilt çatlakları için önerilen kremlerin başında Elancyl Prevention Vergetures gelmektedir. Çatlakların bakımını yapan krem sayesinde çatlakların onarımı da sağlanmaktadır. Yağsız ve kremsiz yapıda olan bu çatlak kremini karın, kalça, göğüs ve baldır bölgelerinizde günde 1-23 kez kullanabilirsiniz.

Radix Anti Stretchmark Gel 150ml

Bir diğer çatlak kremi olan Radix Anti Stretchmark Gel 150ml olarak satılmaktadır. Birçok kişinin kullanıp memnun kaldığı bu çatlak kremi paraben ve alkol içermemektedir. Ayrıca hassas ciltler için uyumludur. Cildi nemlendirerek cilt esnekliğini artıran -Radix Anti Stretchmark Gel çatlaklara iyi gelmektedir. Kremi sabah ve akşam kullanabilirsiniz.

Lierac Phytolastil Gel 200ml

Vücut tarafından hızlı bir şekilde emilen ve bu sayede kıyafetlere bulaşmayan -Lierac Phytolastil Gel göğüs, karın, kalça, basen bölgelerinde kullanılabilir. Kremin içeriğinde günde en az bir kere kullanılması gerektiği belirtilmektedir.

Mustela Stretch Marks Prevention 150ml

Cilt çatlakları denildiği zaman akıllara gelen ilk kremlerden biridir. Selülit önleyici etkisi de bulunan krem ile bir taşta iki kuş vurabilirsiniz. Bir yandan selülitleriniz önlenirken bir yandan da çatlaklarınıza veda etmiş olacaksınız.

Babe Anti Stretch Mark Cream 200ml

Online satış sitelerinde en çok satılanlar kategorisinde yer alan Babe Anti Stretch Mark Cream 200ml şeklinde alıcıları ile buluşmaktadır. Cildin kilo değişikliklerine uyum sağlayabilmesine yardımcı olan bu krem sayesinde çatlakların görünümü de azalmaktadır. Kremi haftada iki kere düzenli bir şekilde kullanabilirsiniz.

Elancyl Correcteur Vergetures 75ml

Ciltte oluşan çatlak görünümü azaltan ve çatlakları önleyen Elancyl Correcteur Vergetures cildin nemlenmesine yardımcı olur. Bu sayede cildin esnekliğini artırarak çatlak oluşumuna engel olur. Kremi sabah-akşam olmak üzere günde iki kez çatlakların üzerine sürün ve emilmesini bekleyin.

Incia Cracked Skin Repair Natural Serum 10ml

İçeriğinde bulunan E vitamini sayesinde cildi besleyen Incia Cracked Skin Repair Natural Serum, cildi çatlaklara karşı savunmaktadır. Bel ve basen bölgelerindeki çatlakları tedavi etmeyi hedefleyen serumu çatlak bölgesinde birkaç damla şeklinde kullanabilirsiniz.

Incia Mother Care Stretch Mark Gel Cream 75ml

Hipoalerjenik özelliğe sahip olan -Incia Mother Care Stretch Mark Gel Cream cilt çatlakları için etkilidir. İçeriğinde bulunan doğal bitki yağları ile cildi nemlendiren bu krem çatlak oluşumuna da engel olur. Kremi günde bir kere çatlamış veya kurumuş cilde ince bir tabaka halinde uygulayabilirsiniz.

Elancyl Slim Design Slimming Oil 150ml

Çatlaklara iyi gelen krem tavsiyelerimizin son sırasında Elancyl Slim Design Slimming Oil yer almaktadır. Selülit ve çatlak bakım kremi olarak satışa sunulan bu kremin etkilerini kısa süre içinde göreceksiniz. Kremi kullananların yorumlarına bakıldığında genel bir memnuniyet görülmektedir.

Cilt Çatlaklarına Hangi Yağ İyi Gelir?
Cilt Çatlaklarına Hangi Yağ İyi Gelir?

Cilt Çatlaklarına Hangi Yağ İyi Gelir?

Cilt çatlakları için krem kullanmak istemeyenler, cilt çatlaklarına hangi yağ iyi gelir araştırarak doğal tedavi yöntemine yönelmektedirler. Vücutta çeşitli nedenlerle oluşan çatlaklar için evinizde doğal yağlarla tedavi uygulayabilirsiniz. Cilt çatlaklarına iyi geldiği belirlenen ve kullanımı önerilen doğal yağlar şunlardır:

Cilt Çatlaklarına Hint Yağı

Son dönemlerde çok popüler olan Hint yağı, çatlaklara karşı bir numaralı savaşçılardan biridir. Cildi nemlendirdiği için çatlaklara da iyi geldiği söylenen Hint yağını 5-10 dakika kadar masaj yaparak çatlak olan bölgeye uygulayabilirsiniz.

Cilt Çatlaklarına Zeytinyağı

Birçok soruna iyi gelen zeytinyağı cilt çatlakları için de kullanılmaktadır. Bir miktar doğal zeytinyağını bir kâseye alın ve çatlak olan bölgeye hafif masaj yaparak uygulayın. Bu sayede o bölgedeki kan akışı hızlanarak çatlakları giderecektir.

Cilt Çatlaklarına Badem Yağı

Özellikle hamilelik dönemindeki kadınlara çatlaklar için badem yağı önerilmektedir. Herhangi bir zararı olmayan bu yağı hamilelik döneminde kullanmadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir. Badem yağını direkt olarak çatlak bölgesine kullanabileceğiniz gibi içerisine Hindistan cevizi ve kakao yağı ekleyerek de kullanabilirsiniz.

Cilt Çatlaklarına Hindistan Cevizi Yağı

Birçok sorun için doğal tedavi yöntemleri arasında değerlendirilen Hindistan cevizi yağını çatlak sorununda da kullanabilirsiniz. Organik Hindistan cevizi yağından bir tatlı kaşığı alarak çatlak bölgenize uygulayın.

Cilt Çatlaklarına Kantaron Yağı

Evde kantaron çiçeği ile yapabileceğiniz kantaron yağı cilt çatlakları tedavisinde kullanılmaktadır. Birçok çatlak kreminin içerisine de eklenen kantaron yağını sorunlu bölgenize uygulayabilirsiniz. Kantaron yağı hücreleri yenileyerek çatlakları gidermektedir.

Cilt Çatlaklarına Kakao Yağı

Cildin genleşmesi ile oluşan çatlakların oluşumunu engellemek için kakao yağı kullanabilirsiniz. Az miktar alacağınız kakao yağını her gün çatlak oluşumu ihtimali olan bölgenize sürün. Çatlakların oluşmadığını göreceksiniz.

Cilt Çatlaklarına Aloe Vera

Birçok kremin etken maddesi olan aloe vera, çatlak tedavisinde etkilidir. Aloe vera yaprağını alın ve ikiye ayırarak öz suyunu çıkarın. Bu suyu direkt olarak çatlak olan bölgelere sürebilirsiniz. Ayrıca içerisine E vitamini kapsülü ekleyerek de kullanarak etkisini artırabilirsiniz.

Dermaroller ile Evde Çatlak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çatlak tedavisinde kremler ve doğal yağlar kadar dermaroller de etkilidir. Dermarollerden etkili sonuçlar alabilmek için dermarollerin aynı anda tüm bölgeye uygulanmaması önerilmektedir. Uygulamanın parça parça yapılması daha etkili olacaktır. Cilt çatlakları için 2-2,5 mm’lik dermaroller kullanılmalıdır. Uygulamanın ayna karşısında yapılması ve süreçte sabırlı olunması önerilmektedir.

Cilt Çatlakları Lazer Tedavisi Fiyatları
Cilt Çatlakları Lazer Tedavisi Fiyatları

Cilt Çatlakları Lazer Tedavisi Fiyatları

Çatlak tedavisinde dermaroller, kremler ya da doğal yağlarla uğraşmak istemeyenler için cilt çatlakları lazer tedavisi fiyatları araştırması yaptık. Lazer tedavisi ile cilt çatlaklarından kurtulmak mümkündür. Bu kategoride en çok kullanılan yöntem fraksiyonel lazer olmaktadır. Lazer fiyatları uygulama yapılan yere, uygulanan alana, çatlağın genişliğine ve derinliğine göre değişmektedir. Fiyatlar için gitmeyi düşündüğünüz yeri arayarak bilgi alabilirsiniz.

Cilt Çatlakları Suna Dumankaya Bitkisel Çözüm

Cilt bakımı denildiği zaman akıllara ilk olarak Suna Dumankaya gelmektedir. Birçok cilt sorununa bitkisel çözüm sunan ve cilt çatlakları Suna Dumankaya bitkisel çözüm önerileri ile ilgi toplayan Suna Dumankaya’nın tarifini denemelisiniz. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu yöntem için gerekli olan malzemeler şunlardır:

  • 20 gram badem yağı
  • 20 gram kakao yağı
  • 20 gram kayısı yağı
  • 20 gram gliserin
  • 10 gram çörekotu yağı
  • 10 gram kantaron yağı
  • 10 gram zeytinyağı
  • 10 gram keten tohumu yağı

Tüm yağları sırası ile karıştırın. Hazırladığınız karışımı masaj yaparak çatlak bulunan bölgeye sürün. Bu uygulamanın çatlaklar geçene kadar her gün düzenli olarak yapılması önerilmektedir.

Cilt Çatlakları İçin Hangi Doktora Gidilir?

Cilt çatlaklarından şikâyeti olan kişilerin Dermatoloji yani Deri Hastalıkları-Cildiye bölümüne gitmeleri gerekmektedir.

Cilt çatlakları neden oluşur, ne iyi gelir?