Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukBebeklerde diş çıkarma ishali ne kadar sürer?

Bebeklerde diş çıkarma ishali ne kadar sürer?

En sorunlu dönemlerden birisi olan bebeklerde diş çıkarma ishali kaç gün sürer, neden olur, ne iyi gelir, nasıl başa çıkılır? Bebeklerde diş çıkarma ishali ile ilgili merak edilenler haberimizde.

İçerikleri

Bebeğinizin ilk dişini gördüğünüzde çok mutlu olacaksınız. Ancak diş çıkarma, özellikle acısını size iletemediğinde bebek için rahatsız edici bir deneyim olabilir. Bebeklerde diş çıkarmanın birçok belirtisi vardır ve ishal de bunlardan biridir. Bebeğiniz diş çıkarıyorsa ve ishal olduysa, neler yapabileceğinizi öğrenmek için yazımızı okuyun.

Bebeklerde Diş Çıkarma İshal Yapar Mı?

Diş çıkarma ile ishal arasındaki bağlantı, birçok ebeveynin çocuklarında fark ettiği gibi kurulmuştur. Bununla birlikte, diş çıkarma ve ishalin bağlantılı olduğunu haklı gösteren hiçbir kanıt yoktur. Diş çıkarma sırasında salya artışının da diş çıkarma sırasında ishale neden olduğu düşünülmektedir. Diş çıkarma sırasında ağızda tükürük üretimi artar ve bu aşamada bebekler çok fazla tükürük yutabilir ve bu da mide sisteminin dengesini bozarak ishale neden olabilir. Ancak bu bile bebeklerde ishalin kesin nedeni olarak kabul edilemez.

Bebeklerde Diş Çıkarma İshali Neden Olur?

Bugün güçlü bir şekilde inanılan şey, bu iki faaliyetin dolaylı olarak bağlantılı olduğu yönündedir. Diş çıkarma bir bebek için zor bir dönemdir. Diş etlerindeki sürekli tahriş, farklı nesnelere uzanmalarına neden olur, bunlar daha sonra ağızda tutulur ve çiğnenir. Bu nesneler mutlaka temiz olmayabilir ve üzerlerinde mikroplar olabilir. Bebekler bulabildikleri her şeyi ağızlarına koyma eğiliminde olduklarından, bakterilerin vücuda girme olasılığı son derece yüksektir. Bu nedenle diş çıkarma döneminde bebekler ishal olabilirler. Bebeklerin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediğinden vücudu bakteri ve enfeksiyonlarla savaşamayabilir ve bunun sonucunda ishal olabilir.

Bu açıklama tatmin edici olsa da, çocuk için ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Bir bebeğin ilk yılları genellikle enfeksiyonların sürekli meydana geldiği durumlarla doludur. Bağırsak enfeksiyonları veya kulak enfeksiyonları olsun, bir çocuk bağışıklık sistemi onları atlatacak kadar güçlenene kadar sürekli olarak bunlarla savaşır. Diş çıkarma sırasında ortaya çıkan ishal aslında gerçek enfeksiyonun semptomlarını kamufle edebilir. Gevşek hareketler kötü hijyene atfedilebilir ve aslında acil tıbbi müdahale gerektiren daha güçlü bir enfeksiyonun varlığını gösterdiğinde normal bir olay olarak göz ardı edilebilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma İshali Kaç Gün Sürer?

İshal öncelikle çocuk için diş çıkarma davranışı başladığında ortaya çıkıyorsa, doğru önlemler alındıktan sonra semptomlar genellikle birkaç gün içinde kaybolmalıdır. Bununla birlikte, sorun yaklaşık bir hafta veya daha uzun süre devam ederse ve her ay tekrarlama eğilimindeyse, çocuğunuzu tıbbi muayeneye götürmeniz gerekebilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma İshali İle Nasıl Başa Çıkılır?

Çocuğunuz diş çıkarırken ortaya çıkan ishal oldukça rahatsız edicidir, ancak herhangi bir özel tedavi gerektirmez. Ancak küçük olan bebeğinizin birkaç günden fazla ishali varsa ve günde 5-6 defaya yakın gevşek dışkı çıkarsa hemen müdahale etmeniz gerekebilir. Bebeğinizde ishal varsa şunları yapabilirsiniz:

1- Doktorunuzla Konuşun;

Diş çıkarma ishalinin tutarlı varlığı, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzun dikkatine sunulmalıdır. Bu, benzer semptomlara neden olabilecek diğer enfeksiyonların varlığının teşhis edilmesine yardımcı olur ve buna göre düzeltici önlemler alınabilir. Bazen, duruma veya bakterilere karşı koymak için bazı ilaçlar da önerilebilir. İshal bebeğinizde sağlık problemlerine yol açacağından doktorunuzla konuşmanız şiddetle tavsiye edilir.

2- Hijyeni Koruyun;

Diş çıkarma süreci bebeğin diş etlerinde büyük tahrişe neden olur. Çoğu bebek bu nedenle ağlarken, diğerleri diş etlerini ısırarak veya ellerini koyabilecekleri sert nesneleri çiğneyerek kendilerini sakinleştirmeye çalışırlar. Bunlar, diş çıkarma sorunlarına karşı özel olarak satın alınan oyuncaklar veya hatta diğer öğeler olabilir. Bunlar düzenli olarak temiz tutulmaz ve sterilize edilmezse, vücuduna çok sayıda mikrop girmesi için açık bir davet olabilir ve bu da enfeksiyonların gelişmesine ve sağlığının kötüleşmesine neden olabilir.

3- Çocuğunuzun Diyetini Ayarlayın;

Çocuğunuz diş çıkarma nedeniyle ishal yaşıyorsa, diyetine uyum sağlamak vücuduna bazı önemli faydalar sağlayabilir. Emzirme sıklığını artırarak başlayın. Vücudunu nemli tutmak için ona yeterince sıvı verin. Ayrıca patates, havuç ve muz gibi sebze püreleri ile besleyebilirsiniz. Pirinç suyu da verilebilir. Bu besinlerin tümü ishali kontrol altında tutabilir. Ayrıca  çocuğunuza  inek sütü veya meyve suyu veriyorsanız, ishali geçene kadar geçici olarak durdurun.

Yukarıda bahsettiğimiz ipuçları ile ilk etapta ishalin oluşmasını önleyebilirsiniz. Diş çıkarma, çocuğun gelişiminin doğal bir sürecidir ve ishal semptomlarından biridir. Ancak endişelenmeyin, bebeğiniz birkaç gün içinde iyileşecektir. Ancak, sorun uzun süre devam ederse, bir doktora danışmaktan çekinmeyin!

Bebeklerde Diş Çıkarma İshale Ne İyi Gelir?