25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukBebeklerde ishal nasıl geçer, ne iyi gelir? İshalde su kaybı belirtileri neler?

Bebeklerde ishal nasıl geçer, ne iyi gelir? İshalde su kaybı belirtileri neler?

İçerikleri

İshal öncelikle su kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple çocuklarda ve bebeklerde gerçekleşen ishal dikkatle izlenmelidir. İshal tedavisinde sıvı alınmasını çok önemlidir. Vücudun kaybettiği suyun takviye edilmesi şarttır. Bebeklerde ishal durumu mevcutsa ve bununla birlikte kusma, bulantı varsa su ve sulu gıdalar, besinler azar azar ve sık bir şekilde verilmelidir. Biberonla beslenen bebekler için ishal mamaları mevcuttur. İshal geçene dek bu hazır mamalardan verebilirsiniz.

Bebeklerde İshal Nasıl Geçer?

  • Öncelikle temizlik kurallarına önemle uymanız gerekecektir. Mama hazırlanmadan önce eller yıkanmalıdır. Bebeğin altını temizledikten sonra da eller sabunla yıkanmalıdır. Bebeğinizin kullandığı biberonlarını ve bununla birlikte beslenme malzemelerini kaynatmalısınız.
  • Sıvı kaybı için özel olarak hazırlanmış ishal tozları bulunmaktadır. Eğer bulamadıysanız aşağıda ki tarifi uygulayabilirsiniz;

 Bebeklerde İshale İyi Gelen Doğal Kür

1 çay kaşığı tuzu, 2 çorba kaşığı şeker ve 5 su bardağı dolusu suyu karıştırın. Eğer çocuk 2 yaşından büyük ise her bir ishal veya kusma başına 1 su bardağı bu sıvıdan içirmelisiniz. Eğer 2 yaşından küçükse her bir ishal ya da kusma başına 1 çay bardağı hazırladığınız sıvıdan içirmelisiniz. Bu sıvıyı birden içememesi durumunda her dakika başı 1 tatlı kaşığı şeklinde verebilirsiniz.

  • Bebeklerde ishal durumunda şeftali, muz, elma gibi besinleri vermelisiniz. Asitli içecekler, şeker, çikolata gibi gıdalardan uzak tutmalısınız. Bunun yanında yağlı gıdalardan kesinlikle uzak durmalıdırlar. Pirinç lapası, yoğurtlu çorbalar ve patates püresi vermelisiniz. Bunlar dışında ayva, çay, fındık, limon vermeniz halinde de ishaline iyi gelecektir.
  • Eğer bebeğinizin ishali 6 saatten fazla sürerse ve dışkısıyla birlikte kan da geliyorsa hemen doktorunuza başvurmalısınız. Bu durumda ishal kesici ilaçlar uygulanamaz. İshalin nedeni tespit edilir ve hastalığa göre tedavi uygulamasına başlanılır.

İshalde Su Kaybı Belirtileri Nelerdir?

Bebeğinizin veya çocuğunuzun ağız çevresinde kuruma, dudaklarda kuruma, idrarda yoğunluk ve koyu renk, altı saat boyunca idrara çıkamama, gözlerin çukurlaşması, aşırı uyku hali, halsizlik ve bıngıldağın çökmesi gerçekleşmektedir.

İshal Durumunda Tehlike Ve Tedavi

İshal, dışkılama sayısındaki ani artış olarak değerlendirilmektedir. Hem sayısı hem miktarı artacaktır. İshalin en büyük tehlikesi vücudun susuz kalmasıdır. Bu ağız ve dudak çevresinin kurumasına, az işemeye ve koyu renkli idrara neden olacaktır. İshalin tedavisi sıvı alımının arttırılması ve diyet şeklinde olmalıdır. Uygulayacağınız diyet bebeğinizin veya çocuğunuzun yaşına bağlı olarak değişim gösterecektir.

Çocuğunuz gün içerisinde 4 kereden fazla sulu dışkılama yapmadan diyet programını değiştirmeyiniz. Mama ile beslenen 1 yaşındaki çocukların mamalarını laktoz içermeyen sindirimi kolay mamalarla doktorunuzun da önerisini aldıktan sonra değiştirmelisiniz. Su içmekte zorlanıyorsa eczanelerde satılan elektrolit solüsyon olarak bilinen sıvılardan verebilirsiniz. Elbette doktorunuza danışmalısınız. Sıvı miktarını asla kesmeyiniz. Eğer ağır ishal durumu söz konusu ise yani idrarı koyu renkli ise, az miktarda idrar yapıyorsa kilosu başına 10 ml. olacak şekilde bu elektrolit solüsyonlardan vermelisiniz.

2 yaşından büyük çocuklara mamalarla beslenmedikleri için pirinç, kraker, havuç, ekmek, muz, patates, elma püresi, kızarmış ekmek gibi besinler vermeniz doğru olacaktır. Tuzlu krakerler çocuğunuzun tuz ihtiyacını da karşılayacaktır. Oral elektrolit ve şeker solüsyonlarını doktorunuza danışarak verebilirsiniz. Meyve suları ishali arttırabileceğinden tercih etmeyiniz. İkinci günden sonra süt verebilirsiniz. Çocuğunuz yukarıda sayılan katı gıdaları yemek istemiyorsa ona süt verebilirsiniz.

Bebeklerde ishal tedavisi geciktirilmeden yapılması gereken bir durumdur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde her süt içtiklerinde bir dışkılama söz konusu olmaktadır. Bazen dışkının rengi yeşil, kıvamı sulu olabilir. Bu durumda normal karşılanabilir. Ancak dışkıda sümük, kan ve kötü koku mevcutsa bu hastalık belirtisidir ve normal karşılanmamalıdır. Emmeye isteksiz, huzursuz, halsiz ve ateşli olabilir. Daha sık aralıklarla emzirmeye çalışın. Fomül mamayla beslenen bebeğinize katı gıdalar ekleyin. Ağır ishal söz konusu ise bebeğinize damar yolunda sıvı verilmesine de karar verilebilir. Her altını değiştirdiğinizde altını yıkayın ve ardından koruyucu kremler sürün çünkü dışkılamaya bağlı olarak tahriş olabilmektedirler.