26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkGöz SağlığıYüz şekline göre doğru gözlük çerçevesi seçimi nasıl olmalıdır?

Yüz şekline göre doğru gözlük çerçevesi seçimi nasıl olmalıdır?

Yüz şekliniz için mükemmel bir gözlük mü arıyorsunuz? İster yuvarlak, ister oval veya kare şeklinde bir yüzünüz olsun, sizin için yapılmış bir gözlük mutlaka vardır. İşte yüz şeklinize göre doğru gözlük çerçevesi seçimi yapmanızı sağlayacak harika bir kılavuz.

İçerikleri

Çoğu insanın gözlüklerini yaklaşık 3 yılda bir değiştirdiğini biliyor muydunuz ? Yeni gözlük alma zamanı geldiğinde, doğru şekli aldığınızdan emin olmak istersiniz! Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda gözlükle, size en uygun olanı bilmek, benzersiz yüz hatlarınızı ortaya çıkarmanıza gerçekten yardımcı olabilir.

Gözlük seçimi hepimiz için önemlidir. Gözlük alırken hem estetik hem de konforlu oluşuna dikkat etmeliyiz. Kim suratını komik gösteren bir gözlük takmak ister ki? Dış görünüş bizim için önemlidir. Öyle değil mi? Peki hem estetik hem de konforlu olması için yüz şekline göre doğru gözlük çerçevesi seçimi nasıl olmalıdır? Bu yazıda bunlardan bahsedeceğiz.

Doğru Gözlük Almanın Püf Noktaları Nelerdir?

Konfor açısından ele almamız gerekirse, gözlük ekartmanı dediğimiz yani gözlüğün boyutu denilen bir kavram vardır. Gözlük ile saplar arasında yaklaşık 90 derecelik bir açı vardır. Bu açının dar ya da daha geniş olması, gözlüğün yüzünüze küçük olduğu kanısına varabiliriz. Aynı şekilde gözlüğün tipi ya da modeli dediğimiz şeyde gözlük seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biridir.

Dikdörtgen yapıda olan bir yüz tipinin dikdörtgen tarzda gözlük takması pek uygun olmaz. Bu yüz tipinin gözlüğünü daha çok oval veya yuvarlak tercih etmesi yüzünü daha yumuşak göstermiş olur. Yüzü oval veya yuvarlak olan birisinin de dikdörtgen tarzda bir gözlük takarak kontrast olmalıdır. Burnun üst kısmına ve kulak arkasına gözlüğün baskı yapmaması gerekir. Bir diğer önemli nokta ise, çerçevenin camı elmacık kemiklerinize gelmemeli normal şartlarda gelmeyebilir, güldüğünüz zaman elmacık kemiklerinize değiyorsa bu uzun süre kullanımda konfor sağlayamaması demektir. Cam konusunda bir şeyler söylemek isterdim lakin bunu optisyeninize danışmanızı tavsiye ederim. Çünkü herkesin reçetesi farklı; reçeteye göre bilgi vermek daha sağlıklı olacaktır.

Yüz Şekline Göre Güneş Gözlüğü Nasıl Seçilir?
Yüz Şekline Göre Güneş Gözlüğü Nasıl Seçilir?

Yüz Şekline Göre Doğru Gözlük Çerçevesi Seçimi Nasıl Olmalı?

Yüz şekline göre gözlük seçimi hem estetik görünüş hem de göz sağlığı için önemlidir. Yüzlerce seçenek varken size en yakışanı bulmak elbette zor. Ama her şeyin bir püf noktası olduğu gibi bu işin de bir püf noktası var. Ama öncelik yüz tipinizi tanımak.

Yuvarlak yüzlülerde gözlük seçimi;

Yüzünüzün eni ile boyu doğru orantılı, saçınızın birleştiği yer geniş ise yuvarlak yüz tipine sahipsiniz demektir. Bu yüz tipine sahipseniz; Derinliği yüksek koyu renkler olacaktır. Böylece yüzünüzün dolgun ve uzun görünmesini engelleyebilirsiniz ve en önemlisi yuvarlak çerçevelerden kaçınmalısınız.

Kalp;

Eğer alnınız normalden daha geniş, çeneniz biraz dar ise ve yüzünüz aşağıya doğru inceliyorsa kalp şeklinde bir yüze sahipsiniz demektir: Çerçevenin üst kısmında bol desen ya da aksesuar kullanılan gözlüklerden kaçınmalısınız. Hafif ve ince çerçeveli hatta çerçevesiz gözlükleri tercih etmelisiniz.

Oval;

Yüzünüzün eni ve boyu birbirine doğru orantılı, çenenize doğru incelen, uzayan bir yapıya sahipse siz oval yüzlüsünüz demektir. Peki oval yüz tipinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir; Öncelikle çok şanslı olduğunuzu söylemek isterim. Çünkü tüm güneş gözlüğü modelleri yüz tipinize uygun. Sadece yüzünüze büyük gelen gözlükleri tercih etmemelisiniz.

Kare;

Eğer alın, çene ve elmacık kemikleriniz arasındaki mesafe aynı orandaysa, saç ve çene çizgileriniz biraz genişse yüz şekliniz karedir. Eğer böyle bir yüz tipine sahipseniz; Geometrik çerçeveli ve kare şekilli güneş gözlüklerinden uzak durmalısınız. Camın sarı, mavi kırmızı ya da mor gibi renklerden olması mükemmel bir tercih olacaktır.

Elmas;

Yüzünüzün alın ve çene kısmı normalden daha dar ise siz elmas yüz tipine sahipsinizdir. Öyleyse; Tercih ettiğiniz güneş gözlüğünün üst kısmı daha değişik tasarımda ya da bol aksesuarlı olmalı. Elmacık kemiklerinize vurgulayarak hoş bir görüntü elde etmiş olacaksınız.

Güneş Gözlüğü Takınca Kaşlar Görünmeli Mi?

Gözlükte kaş görünmeli mi? sorusunun cevabı sıklıkla merak edilmektedir. Bu sorunun cevabını moda ve optik uzmanları şöyle cevaplıyor: Hayır! Güneş gözlüğünden numaralı gözlüğe kadar hangi gözlüğü takarsanız takın, kaşlarınız gözlük üzerinden çıkmalıdır. Örneğin Jennifer Lopez bir fotoğrafında gözlüklü ve kaşları görünmüyor. Peki bu doğru mu? Kesinlikle hayır! Bunun sebebi, özellikle güneş gözlüklerinin gün geçtikçe büyüdüğü bir gerçek. Yüzümüzü tamamen kapatan güneş gözlükleri maalesef ki yüzümüzün tüm özelliklerini kapatıyor. Bizler güneş gözlüğünün bize şık durmasını da isteriz. Ama bizi biz yapan özellikler kapatıldıktan sonra, sokakta bile tanınamayacaksak bunun ne önemi var ki ?

Yüz Tipine Göre Gözlük Seçimi Nasıl Olmalı?