Ana SayfaKoronavirüsYılbaşında 4 gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak mı?

Yılbaşında 4 gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak mı?

İçerikleri

Yaklaşan yılbaşında insan hareketliliğini azaltarak koronavirüsün bulaş riskini düşürmek için Perşembe gününe denk gelen 31 Aralık tarihini de kapsayacak şekilde hafta sonu da dahil olmak üzere 4 gün boyunca sokağa çıkma kısıtlaması uygulanabileceğini ifade eden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yılbaşında uygulanabilecek kısıtlamalar hakkında Bilim Kurulu’nun tavsiyelerine dair açıklamalarda bulundu.

Dışarıda ve Evde Bir Araya Gelme Engellenebilir

31 Aralık tarihinin Perşembe gününe denk geldiğini ve yılbaşında sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasının devreye girebileceğini kaydeden Prof. Dr. İlhan, “31 Aralık tarihinden başlanmak suretiyle 4 günlük bir sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanması gündeme gelebilir. Bu sayede yılbaşı dolayısıyla toplum içerisindeki insan hareketliliği minimum seviyeye düşürülebileceği gibi dışarıda ya da evlerde bir araya gelerek yılbaşı kutlamalarının önüne geçilmiş olur. Böyle bir kısıtlama Ramazan Bayramı için uygulanmıştı. Şimdi 4 günlük bir kısıtlama daha uygulanarak bulaş riskini azaltma yoluna gidilebilir.” dedi.

Tedbirin En Büyüğü Öz Sorumluluk

Kısıtlamalar uygulamaya girse dahi evlerde verilen partilerin bulaş riskini artırdığına değinen Prof. Dr. İlhan, “Covid-19 virüsü salgınında en büyük tedbir insanların öz sorumluluğunu yerine getirmesidir. Cumartesi günü akşamdan bir araya gelen insanlar, Pazar gününü de beraber geçiriyorlar. Birlikte dışarıda da vakit geçirerek sosyalleşiyorlar. Pazar akşamı da herkes evlerine geri dönüyor. Hal böyleyken de cumartesi gününün peşi sıra gelen 6-7-8’inci günlerde vaka sayısı maalesef tırmanışa geçiyor. Filyasyon çalışmaları incelendiği zaman evde bir araya gelmelerin neden olduğu bulaştan dolayı vaka sayısının çok fazla olduğu görülüyor. Toplum bu salgın sürecinde öz sorumluluğunun gereklerini yerine getirerek çekirdek aile içerisinde yaşamalıdır. Bu yılbaşı için çok önem taşıyor. Aşıda bu ay içerisinde gelecek. Aşıyla birlikte salgınla mücadelede çok büyük güç kazanacağız.” ifadelerine yer verdi.

Evde Partiden Kaçınılmalı

İnsanların evlerde bir araya gelerek kesinlikle vakit geçirmemesi gerektiğinin altını önemle çizen Prof. Dr. İlhan, “İnsanlar, bulaşın çok yüksek olduğu bu zor süreçte evlerde bir araya gelerek parti vermemeli ya da evlerine misafir kabul etmemelidir. Bu süreç çekirdek aile içerisinde geçirilmeli ve sadece çekirdek aile ile bir arada olunmalıdır. Evde partileri kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Zorunlu nedenlerden ötürü bir araya gelindiğinde ise ortam havalandırılmalı, maske ve sosyal mesafe kurallarına kesinlikle uyulmalıdır.

Yılbaşında kurallara uyulmadığı takdirde vaka sayılarında patlama yaşanabilir. Böyle bir tabloyu ise kesinlikle görmek istemiyoruz. Şu günlerde vaka sayıları çok ciddi seviyelerde seyrediyor. Hastanelerin mevcut yoğunluğunun daha da artmasına izin vermemeliyiz. Bu dönemde çok dikkatli davranılmalıdır.” şeklinde konuştu.