12 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaKoronavirüsHer 4 Covid-19 hastasından 1’inin saçı dökülüyor!

Her 4 Covid-19 hastasından 1’inin saçı dökülüyor!

Covid-19 virüsü enfekte olmasının ardından geç dönemde öksürük, koku alamama, halsizlik ve nefes darlığı gibi semptomların görüldüğü gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar ile belirlenirken, bu bilimsel araştırmalar Covid-19 virüsü enfekte olan her 4 vakadan 1’inin saç dökülmesi yaşadığını da ortaya koydu. Covid-19 virüsü enfekte olmasından sonra görülen saç dökülmesi ve alınması gereken tedbirler ile ilgili Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Serap Karadağ bilgi verdi.

İçerikleri

Hollywood yıldızı Alyssa Milano, kendisine Covid-19 virüsü enfekte olduktan sonra gördüğü tedaviden sonra saçlarının döküldüğünü açıklamış ve bu açıklama ‘Covid-19 virüsü saçları döküyor mu?’ sorusunun gündeme gelmesine neden olmuştu. Bu konu üzerine yapılan bilimsel araştırmalar ise Covid-19 virüsü enfekte olan her 4 vakadan 1’inin saçlarının döküldüğünü ortaya koydu. Konuyla ilgili Dermatoloji Uzmanı Ayşe Serap Karadağ önemli açıklamalarda bulundu.

Saçların Dökülmesi Covid-19 Virüsü Enfekte Olduğunun İşareti mi?

Saçların bir döngü şeklinde doğup büyüdüğüne ve istirahat sürecinden sonra vücuttan dökülerek atıldığına değinen Doç. Dr. Karadağ, “Saçların bu canlılık döngüsü ömür boyu sürmektedir. Bir insanın günlük dökülen saç teli 70-100 aralığındadır. Bu dökülen saçların yerine ise yenileri üretilmektedir. Günlük dökülen saç teli sayısı 100’ü aşarsa ve bu problem kontrol altına alınmazsa 6’ıncı aydan sonra kronikleşmeye başlar. Sonraki süreçte saçlarda sadece seyrelme değil, hacim kaybı da gözlenir.

Covid-19 virüsü enfekte olan vakalarda enfeksiyonun ardından saçlarda dökülme problemine rastlanabilmektedir. Ancak saçların dökülmesini Covid-19 belirtisi olarak değerlendirmemek gerekir. Bundan dolayı da saçları dökülen hastalar, kendilerine Covid-19 enfekte olduğuna dair bir şüpheye kapılmasınlar. Saçlarda yoğun dökülme görülse de öksürük, ateş, nefes darlığı gibi semptomları olmayan insanların Covid-19 testi yaptırmasına gerek duyulmamaktadır.” dedi.

Saç Dökülmesinde Baş Sorumlu Stres ve İlaçlar

Saç dökülmesine birçok etkenin neden olabileceğine değinen Doç. Dr. Karadağ, “Bu etkenler arasında en sık rastlananlar ise enfeksiyon, stres, travma, diyetlerin neden olduğu yoğun kilo kaybı, ateşli geçirilen rahatsızlıklar, kullanılan bir takım ilaçlar, doğumun ardından görülen hormonal değişimler, beslenme yetersizliğinden dolayı vücutta demir, çinko, biyotin eksikliği ve tiroit rahatsızlıklarıdır. Bu faktörlerden dolayı istirahat sürecinde olan saçların 2-4 aydan sonra dökülerek vücuttan atılma riski yüksektir.

Covid-19 virüsü enfeksiyonunun neden olduğu yüksek ateş, aşırı stres ve kullanılan ilaçların yan etkilerinden dolayı enfeksiyonun ardından 2-4 ay sonra saç dökülmesi problemiyle karşılaşılabilmektedir. Covid-19 kaynaklı ortaya çıkan tek saç problemi dökülme değildir. Saçkıran (Alopesi areata), saçlarda gözlenen gri renk değişimi, erkek tipi saç dökülmesi (androgenetik alopesi) gibi saç problemlerinde de artış gözlemlenmektedir.

Covid-19 virüsünün saçlarda nasıl bir etki yaptığına dair yakın bir zaman içerisinde Japonya’da gerçekleştirilen bilimsel bir araştırma, Covid-19 virüsü enfekte olan vakaların enfeksiyon sonrasındaki geç dönemde öksürük, nefes darlığı, koku alamama, halsizlik gibi semptomlar haricinde vakaların yüzde 24,1’inde ortalama 56 gün sonra saç dökülmesi probleminin başladığını ve bu dökülmenin ortalama 76 gün sürdüğünü ortaya koydu.” ifadelerine yer verdi.

Covid-19 Kaynaklı Saç Dökülmesi Geçici

Covid-19 virüsü tedavisinden sonra karşılaşılan saç dökülmesi probleminin genellikle geçici olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Karadağ, “Covid-19 virüsünün ve enfeksiyonların neden olduğu akut saç dökülmesi genellikle geçici olmakta ve hasta bir süre sonra normale dönmektedir. Genel sağlık durumu iyi seyreden, yeterli beslenen, stresle başa çıkabilen insanlarda saçlar istirahat dönemine geçtikten sonra bu saçların yerini yeni ve normal büyüyen saçlar alır. Akut saç dökülmelerinde kellik sorunu beklenmez. Bu dönem içerisinde saç büyümesi ortalama 4 ay yavaş yavaş olacak ve bu da hastanın saçlarını ince, dolgunluğunu ve hacmini kaybetmiş olarak hissetmesine neden olacaktır. Genellikle 4 ay süren bu süreçten sonra saçlar yine normale döner.” diye konuştu.

Bu Besinler Covid-19’dan Sonra Saçları Besliyor

Covid-19 virüsünün neden olduğu enfeksiyonun herkesi yoğun bir strese soktuğuna değinen Doç. Dr. Karadağ, “Covid-19 virüsü enfeksiyonunu ağır geçiren vakalarda psikolojik stres, depresyon, anksiyete gibi ruhsal sorunlar gözlenebilmektedir. Bu stresin sürdüğü, stresten dolayı saç dökülmesi de görülen vakalarda iyileşme süreci uzayabilmektedir. Bundan dolayı yoğun psikolojik stres yaşayan ve bu stresle baş etmekte zorlananların psikolojik destek almasında fayda var.

Saç gelişiminde beslenme tarzı en önemli husustur. Protein ve demirden zengin beslenilirse kıl folikülleri daha hızlı büyür. Saçı besleyen vitaminler arasında çinko, D vitamini ve biyotinde yer almaktadır. Bu nedenle protein bakımından zengin olan deniz ürünleri, yumurta, kırmızı ve beyaz et, avokado, ıspanak, badem, meyve ve koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yoğurt bol tüketilmelidir. Beslenme tarzı sağlıklı olan insanlar için bu besinler yeterli olmaktadır. Ancak saç dökülmesi hızlıysa çinko, biyotin, demir, asit, panttenik, Omega-3 yağ asitleri gibi vitamin ve mineraller açısından zengin beslenilmelidir. Ayrıca hekim önerisiyle özel takviye ürünlerde kullanılabilir. Bu özel takviye ürünlerinin sosyal medyadan ya da etraftan duyumlarla kesinlikle kullanılmaması gerekir.” şeklinde konuştu.