Sağlıklı bir şekilde oruç tutmak ve oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenler temel sağlık kurallarıyla örtüşmektedir. Bu nedenle oruç tutmanın faydaları veya oruç tutmanın zararlı olabileceği durumları iyi bilmek gerekir.
Orucun İnsan Ömrüne Etkisi
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki düzenli olarak oruç tutan kişiler tutmayanlara göre daha uzun süre yaşamaktadırlar. Bunun nedeni olarak, diğer aylarda vücudun özellikle iç organların yoğu şekilde çalışması, vücuda zararlı gıdaların tüketiminin ramazan ayında azaltılması gösterilebilir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki ramazan ayında doğru, düzenli ve sağlıklı beslenmenin, uyku düzeninin buna uyum göstermesi sağlanmalıdır.
İnsanın uzun yaşama sırlarında biri de elbette ideal kilo ile yaşama devam etmektir. Kilo fazlalığı ne kadar iler boyuttaysa insan ömrünün kısalma riski de o kadar fazla olacaktır. Bu nedenle oruçla kilo kaybı yaşamak mümkünüdür. Fazla kilolardan kurtulabileceğiniz ramazan ayında elbette dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.
Özellikle gün boyu yemek yemeden duran vücudu bir anda aşırı yemek ile doldurmak, yemeğin yağ – kalori açısından sınırların üzerinde olması kilo kaybını sağlamadığı gibi vücudu da zarar vermektedir. Orucu açarken vüducun ihtiyaçlarına göre yemek tüketip sonrasında daha doyurucu şeyler yemek insan sağlığı ve ömrü için faydalıdır.
Oruç Tutmaması Gereken Kişiler
Kimler oruç tutmamalı veya oruç tutmanın sağlık açısından kimlere zararı olabilir iyi bilmek gerekir. Sağlık açısından hastalıkları olanlar bu hastalığın derecesine göre oruçlarını kazaya bırakabilirler veya sağlık durumlarına zarar vermeyecek ise oruç tutmayı deneyebilirler. Ancak kesinlikle oruç tutmaması gereken bireyler vardır. Bunlar hamile ve emzikli kadınlar başta olmak üzere insülin hassasiyeti olan kişilerdir.
Ayrıca diyabet hastalıkları (Tip1 Tip2) yaşayanlar, düşük tansiyon hastaları ile yeme bozukluğu hastalıklarını yaşamış kişilerin oruç tutmaları son derece risklidir.
Ramazanda Su Tüketimi Nasıl Olmalı?
Vücudumuz için olmazsa olmaz gıda türü sudur. Özellikle oruç açıldıktan sonra 1 litreye yakın içmek faydalı olacaktır. Vücudumuzun açlığa 40 güne yakın dayanması mümkün olmasına karşın susuz ancak bir hafta dayanabilmektedir. Bu nedenle kaybedilen sıvı kaybının yerine getirilmesi öncelik olmalıdır.
Böylece oruç tutulurken yaşanabilen kabızlık veya bağırsak tembelliği durumları da minimum seviyeye getirilmiş olur. Bunu iftar sonrası hafif bir fiziksel egzersizle desteklediğinizde toksinlerin atılımı ve sıvı dengesinin sağlanmasını kolaylıkla sağlayabilirsiniz.
Unutulmamalıdır ki oruç sindirim sisteminin dinlendirilmesine son derece faydalıdır. Az miktarda gıda ile denge sağlanabilirken su tüketimin azalması vücudu dirençsiz yapacaktır. Önemli olan sıvı tüketiminin dengelenmesidir.
İftarda Ne Yenilmelidir?
Ramazan sofralarında, iftar menüsünde sıklıkla hatalar yapılmaktadır. Özellikle hem kahvaltı türü gıdaların hem de tencere yemeklerinin aynı anda olduğu sofraların vücudumuza zararları çoktur. Bu nedenle ikisinden biri tercih edilerek iftar yapılmalıdır. Ayrıca yağ – kalori dengesini koruyacak kadar gıda tüketimi sağlanmalıdır.
İftar sonrası hafif bir yürüyüş fazla alınabilecek yağın ve kalorin yakımı açısından önemlidir. Sahurda ise hafif gıdaların tüketimi hatta sahur vaktinde sadece su içerek yatmak oldukça faydalı olacaktır. Sahurda birşey yenmediğinden kendini aç hisseden kişiler unutmamalıdır ki orucun asıl muhteviyatı açlığın anlaşılmasıdır.
Ramazanda Fiziksel Aktiviteler Nasıl Olmalı?
Ramazan ayında özellikle iftar – sahur arasında mümkün olduğunca fiziksel aktiviteler yapılmalıdır. İnsanların namaz kılmaları yanı sıra, kısa yürüyüşlerin yapılması, ev içi egzersizlerin gerçekleştirilmesi vücutta tembelliğin önüne geçerken toksinlerin vücuttan atılmasına da fayda sağlamaktadır.
Ruhun ve Zihnin Dinlenmesi
Ramazan ayının fiziksel açıdan faydalarından nasiplenmenin yanı sıra ruhsal ve zihinsel açıdan da arınmak gerekir. Bu insanı daha güzel ve mutlu düşünmeye sev edecektir. O nedenle işin sadece yenilen yemek kısmına değil aynı zamanda iyi düşünmenin vücuda yaratacağı olumlu etkilerini de idrak etmek gerekmektedir.