24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaKadınSaç BakımıSaçkıran kendi kendine geçer mi? Evde saçkıran tedavisi

Saçkıran kendi kendine geçer mi? Evde saçkıran tedavisi

Saçkıran, cildinizin farklı bölgelerinde meydana gelebilecek bir mantar enfeksiyonudur. Peki, evinizde kolaylıkla tedavi edebileceğinizi biliyor musunuz? İşte saçkıran mantar enfeksiyonunu evde tedavi etmek için 7 yöntem.

İçerikleri

Saçkıran kendi kendine geçer mi? sıklıkla merak edilen bir konudur. Saçkıran mantar enfeksiyonu için belirlenmiş bir zaman sınırı yoktur. Tedavi olmadan, sağlıklı bir insanda birkaç ay içinde kendi kendine geçebilir. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Ancak bu süre zarfında kişi kendisine ve başkalarına bulaştırıcıdır.

Saçkıran Nedir?

Mantar enfeksiyonları son on yılda ciddi bir artış göstermiştir. Bu enfeksiyonların bulaşıcılığı türüne bağlı olarak değişir.

Saçkıran, ‘Tinea’ adı verilen bir mantar türünün neden olduğu ve oldukça bulaşıcı olduğu varsayılan yaygın bir mantar enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon, özellikle kafa derisi, kollar ve cildin bazı farklı kısımlarında meydana gelebilir.

Saçkıran, ciltte korkunç bir görüntü oluşturur. Ayrıca, bu enfeksiyonun bulunduğu kişide çok fazla kaşıntıya neden olan kırmızı dairesel lekeler görülür. Saçkıran mantar enfeksiyonu tedavisi için pek çok tıbbi ilaç vardır. Ancak, bu enfeksiyonu evinizde tedavi etmek için bazı doğal malzemelerden ve bitkilerden yararlanabilirsiniz.

Saçkıran Kendi Kendine Geçer Mi?

Saçkıran, oldukça bulaşıcı bir mantar cilt enfeksiyonudur. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir, ancak özellikle kasık bölgesinde ve ayaklarda yaygındır.

Bir kişi, saçkıran topikal olarak tedavi etmek için ilaçlı merhemler ve kremler kullanabilir. Daha şiddetli enfeksiyonlar için, bir kişinin oral antifungal ilaçlar alması gerekebilir.

Saçkıran, insanlarda tedavinin ilk 48 saatinde ve evcil hayvanlarda agresif tedavinin başlangıcından itibaren yaklaşık 3 hafta boyunca bulaşıcı kalır. Her iki durumda da, tedavi edilmeyen saçkıran çok daha uzun süre bulaşıcı kalır.

Mantar sporlarının kendileri 20 aya kadar yaşayabilir. Bu süre zarfında kişilerin tekrar bulaşmaması için gerekli önlemleri almaları gerekmektedir

Saçkıran Evde Nasıl Tedavi Edilir?

Bu makale yer alan bütün ev yapımı tedavi yöntemleri, saçkıran mantar enfeksiyonunun tedavisinde etkili olarak kabul edilmiştir. Ancak, bu ilaçların hepsi doğal ürünlerdir.

Bu yöntemlere başvurmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Çünkü, bazı ürünler cildinizde alerji ve reaksiyonlara yol açabilir. Saçkıran mantar enfeksiyonunu evde tedavi etmek için en etkili 7 yöntem için lütfen okumaya devam edin:

1- Aloe Vera

Aloe vera, birçok cilt problemi ve enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılan doğal bir bitkidir. Aleo veranın cildi iyileştiren mantar önleyici ve bakteri önleyici özellikleri vardır. Aloe vera anti-viral özelliğe sahip olduğu için, tedavi esnasında başka enfeksiyon kapmamanızı da sağlar. Cildi soğutur ve etkilenen bölümün etrafındaki tahrişi azaltır.

En iyi sonucu elde etmek için bitkiden aloe-vera jelini çıkarmalı ve günde 3-4 kez saçkıran mantarı üzerine uygulamalısınız. Aleo vera jeli, aynı zamanda bölgedeki şişliğin inmesine de yardımcı olur.

2- Sarımsak Ezmesi

Sarımsağın birçok mantar enfeksiyonunu tedavi etmede etkili olduğu görülmüştür. Saçkıran tedavisinde sarımsak kullanmak için, biraz hindistancevizi yağı ile karıştırarak bir macun yapmayı deneyebilirsiniz. Hazırladığınız macunu enfekte bölgeye uyguladıktan sonra üzerini gazlı bezle örtmeniz gerekir. Macunu yaklaşık 2 saat beklettikten sonra durulayabilirsiniz.

Macunu uyguladığınız bölgede herhangi bir batma veya şişme oluşmadığından emin olmalısınız. Böyle bir durum söz konusu olursa bölgeyi hemen durulamalısınız.

3- Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağının sağlığa pek çok faydası vardır. Ayrıca bu yağ birçok ayurvedik ilaçta bileşen olarak sıklıkla kullanılır. Hindistan cevizi yağının içeriğinde mantar hücrelerini öldürmeye yardımcı olan yağ asidi vardır. Saçkıran tedavisi için bu yağı kullanan kişiler tarafından, oldukça etkili olduğu ve şu ana kadar herhangi bir yan etki göstermediği ifade edilmiştir.

Hindistan cevizi yağı, aynı zamanda hafif veya orta dereceli cilt enfeksiyonunun tedavisi için cilt üzerinde de kullanılabilir. Hindistan cevizi yağını günde 3 kez enfekte olmuş cilde uygulayabilirsiniz. Ayrıca, saçkıran mantar enfeksiyonunuz varsa bu yağı günlük olarak uygulayarak kolayca tedavi edebilirsiniz.

4- Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, tüm dünyada mantar ve bakteri enfeksiyonlarını tedavi etmek için bir kullanılır. Cilt için son derece faydalı olan bu yağ, saçkıran tedavisinde de çok etkilidir. Çay ağacı yağını uygulamadan önce doğru karışımı doğru hazırladığınızdan emin olmalısınız. Çay ağacı yağının yüzde 2’sini seyrelterek 12 damla esansiyel yağ ile karıştırnanız gerekir. Daha sonra 1 defa hindistancevizi yağı ekleyerek enfekte olan cilde uygulamalısınız.

Çay ağacı yağı karışımından en iyi sonucu almak için günde 3 kez uygulamalısınız. Ancak, hassas bir cilde sahip değilseniz çay ağacı yağını doğrudan cildinize uygulayabilirsiniz.

5- Elma Sirkesi

Elma sirkesi, saçkıran tedavisinde etkili olabilecek mantar önleyici özelliklere sahiptir. Ancak, bu sirkenin enfeksiyonlu bölgeye doğrudan uygulanmaması gerekir. Bir pamuğu seyreltilmemiş sirkeye batırarak enfeksiyonlu bölgeyi yavaşça silebilirsiniz. En iyi sonucu elde etmek için elma sirkesini günde 3 kez uygulamaya dikkat etmelisiniz.

6- Kekik Yağı

Kekik, ‘carvacol’ ve ‘timol’ adı verilen mantar önleyici 2 güçlü bileşene sahiptir. Aslında yabani bir bitki olan kekik cildinizdeki mantarların büyümesini durdurabilir. Kekik, saçkıran tedavisi için bir tedavi malzemesi olarak da kullanılabilir. Ancak, bu kekiklerin bilinen türler arasından seçilmesi gerekir.

Kekik yağı hazırlarken hindistancevizi veya herhangi bir taşıyıcı yağ ile seyretmeniz gerekir. Böylece cildinizde herhangi bir yan etki meydana gelmez. Bu yağ karışını günde 3 defaya kadar uygulayabilirsiniz.

7-Toz Meyan Kökü

Toz meyan kökü, saçkıran ve bazı mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. Meyan kökü, aynı zamanda cilt bakımı ve mantar enfeksiyonunu gidermek için çok faydalı olan anti-viral, anti-mikrobiyal, anti-inflamatuar ve antifungal özelliklere sahiptir.

Bu tedavi karışımını yapmak için 3 yemek kaşığı toz meyan kökünü bir bardak suya ilave ederek 10 dakika ısıtmanız gerekir. Sıvı karışım soğuduktan sonra elde ettiğiniz karışımı cildinize uygulayarak sonuçları gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca, bu karışımı enfekte bölgeye günde 2 defa uygulayabilirsiniz.

Saçkıran, günümüzde giderek yaygınlaşan bulaşıcı bir mantar enfeksiyonudur. Cildin farklı bölgelerinde oluşabilen saçkıranın tedavisi için birçok tıbbi ilaç vardır. Ancak, bu ilaçlar cildinize zararlı bazı kimyasallar içerebilir.

Saçkıran mantar enfeksiyonu probleminiz varsa yukarıdaki ekonomik 7 tedavi yöntemini kolayca uygulayabilirsiniz. Ancak bu tedavi karışımlarını elde etmek için kullanmanız gereken ürünlere karşı alerjiniz olabilir. Bu yüzden, bu yöntemleri denemeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Saraçoğlu Saçkıran Tedavisi