14 Eylül 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkSpor / EgzersizRamazan'da Nasıl Spor Yapmalısın?

Ramazan’da Nasıl Spor Yapmalısın?

İçerikleri

Zaman Faktörü

Ramazan ayında spor yapmak isteyenler oruçluyken bu düzene devam etmek isterler. Bunun için en önemli faktör zamandır. Çünkü Ramazan sporu beslenme alışkanlığımızın değişmesine bağlı olarak farklı zamanlara alınmalıdır. Elbette yapılacak olan egzersiz türleri de değişiklik gösterecektir. Bunun için sağlıklı ve sporu bırakmadan Ramazan ayı geçirilebilir.

Egzersizlerin Güçlük Derecesi

Ramazan ayında tutulan oruç insanın nefsini dinlendirmesi yanı sıra bedenini de dinlendirmesi anlamına gelir. İç organların diğer aylarda hızlı ve yoğun şekilde çalışmasının önüne geçmek için tutulan oruç bedenin de organlarla birlikte dinlenmesini manasını taşır. Ancak düzenli spor yapanlar bu alışkanlıklarını bırakmak istemezler. Ramazan ayında spora devam etmek için yapılması gereken yapılan sporun cinsine göre temponun ve ağırlığının düşürülmesidir. Özellikle vücudun aşırı su kaybetmesine sebep olan hareketlerden ve şekerin ani olarak düşmesini sağlayan egzersizlerden uzak durmak gerekir. Yapılan spor türüne göre antreman sürelerini azaltmak, egzersiz tekrar sayılarını kısmak ve dinlenme sürelerini artırmak bu açıdan önemlidir. Yoğun efor ve beden yorgunluğu barındıran sporlar – ağırlık gibi – yerine düşük tempo yürüyüş, pilates, yoga gibi sporlar yapılabilir.

ramazanda nasil spor yapilmali Ramazan'da Nasıl Spor Yapmalısın?
Egzersizlerin Güçlük Derecesi

İftar Sonrası Spor Programı Uygulamak

Ramazan ayında özellikle iftar sonrası spor yapmak daha uygundur. Ancak iftardan hemen sonra spor yapmak sağlıklı olmayacaktır. Bu nedenle iftardan yaklaşık 2 saat sonra bisiklet sürmek, yüzmek veya yapılacak yürüyüşler faydalı olacaktır. Bu sayede hem hazımsızlık engellenmiş olur hem de vücuttaki yağ yakımı hızlanacaktır. Esnekliği sağlayacak egzersizler yaparak sindirim sisteminizi de harekete geçirebilirsiniz. Metabolizmanızı hızlandırmak için egzersizlere başlamadan önce 2 litreye yakın su içmek, meyveli yoğurt gibi protein kaynaklı ara öğünleri tercih etmeyi ihmal etmeyin. Bu alışkanlık Ramazan ayının ilk günlerinde kolay kazanılmayacaktır. Ancak sabırla aynı şekilde kendinizi spora hazırlarsanız tüm ay boyunca aynı şekilde çalışma alışkanlığını kazanabilirsiniz. Ramazan sonrası ise vücudun dengeyi sağlayabilmesi için süre geçişlerini yumuşak yapmalısınız.

Egzersizin Saatini Belirlemek

Ramazan ayında hangi saatlerde egzersizleri gerçekleştirmek önemlidir. Vücudumuzu yıpratmadan doğru zamanlamayı gerçekleştirmek yapılan sporun türüne göre de değişiklik gösterebilir. Sabah erken saatlerde yavaş tempon yürümek, yoga ya da pilates yapmak uygun olacaktır. İftara yakın saatlerde ise ağırlık yapabilirsiniz. Ancak yapılan ağırlık egzersizlerinin efor ve şiddeti düşük olmalıdır. İftara kadar yaptığınız sporun devam niteliğinde, kalan kısmını iftardan sonra yapmalısınız. Bunun için de en ideal zaman dilimi iftardan 2 saat sonrası 40-45 dakika yapılacak egzersizlerdir.

Ramazan Ayında Spora Başlamak

Spora başlamak için ideal bir zaman yoktur. Kişi kendini ne zaman hazır hissediyorsa o zaman spora başlayabilir. Ayrıca Ramazan ayı spora başlamak için oldukça idealdir. Oruç tutmak insanın hareketliliğini yani metabolizma hızını düşürmektedir. Ancak bunu yapılacak egzersiz ve sporla dengelemek mümkündür. Üstelik spora yeni başlayan kişiler yapılacak olan egzersizleri en düşük seviye ile başlamaktadırlar. Bu tüm sporlar için aynıdır. O nedenle Ramazan ayında spora yavaş ve dengeli giriş yapmak elverişli olacaktır. Ramazan ayında spora alışan beden daha sonra verimli çalışma ile alınacak sonuçları da beraberinde getirmektedir. Yüksek tempoya hazırlanan vücudun sakatlanma risklerinden de uzaklaşması sağlanmaktadır.

oruc tutarken spor yapilir mi Ramazan'da Nasıl Spor Yapmalısın?
Ramazan Ayında Spora Başlamak

Sağlıklı Yaşam İçin Her Zaman Spor

Spor yapmak insan için her daim faydalıdır. İster Ramazan ayı olsun ister diğer dönemlerde. Burada dikkat edilmesi gereken yapılacak egzersizlerin, süresi, ağırlık derecesi, zamanı ve kişinin fiziksel durumudur.