Ana SayfaSağlıkSpor / EgzersizPlank egzersizi nedir, nasıl yapılır ve faydaları nelerdir?

Plank egzersizi nedir, nasıl yapılır ve faydaları nelerdir?

İçerikleri

Plank Egzersizi Nedir?

Plank en önemli sportif faaliyetlerden bir tanesidir. Spor yapmaya vakit bulamayanlar veya uzun süreli spor faaliyetlerinden sıkılanlar, kendilerine günde yalnızca 1 dakika ayırarak vücutlarını güçlendirebilecekler. Adını belki önceden duyduğunuz bu egzersiz hiçbir şey yapmasanız dahi tüm vücudunuzu çalıştıran çok önemli bir etken diyebiliriz.

Yapacağınız bu egzersiz sayesinde vücudunuzda ki fazla yağlar eriyeceği gibi kas artışı gerçekleşecek. Öyleyse bu kadar güçlü bir spor faaliyeti olan plank nedir? Nasıl yapılır? Hep birlikte inceleyelim.

Plank Nedir? Neden Gereklidir?

Plank olarak bilinen ve spor faaliyetlerini tamamlayan en önemli faktör olarak yapılan bu hareket, kendi vücut ağırlığınız ile beraber yapmış olduğunuz bir egzersiz figürüdür. Plank’ın kelime anlamına bakacak olursak karşımıza kalas olarak çıkıyor. Çünkü bu faaliyet gerçekten bir kalas duruşunu andırıyor. Fakat esas olarak çalıştırdığı bölgeler kol, omuz, sırt, bacak ve karın kaslarıdır.

Plank Sporunun Vücuda Faydaları Nelerdir?

Uzman kişiler tarafından vücut için en önemli faaliyetlerden bir tanesi seçilen plank hareketinin faydaları şu şekilde belirtiliyor;

  • Sırt kaslarını kuvvetlendirir ve ağrıları azaltır.
  • Kol, bacak ve omuz kaslarını güçlendirir.
  • Karın kaslarını güçlendirir ve düz şekilli karına kavuşmayı sağlar.
  • Karın bölgesini güçlendirdiği için vücudun dengesinin gelişimini de sağlamış olur.
  • Tüm kaslarda çalışmayı gerçekleştiren bu hareket kalp atışını hızlandırdığı için vücudun kalorilerini yakar. Böylece metabolizma hızlandırılmış olur.
  • Vücudun esnekliğini arttırı ve sakatlanmalara karşı direnç sağlar.
  • Duruş bozukluklarını giderdiği gibi daha dik durmaya destek olur.
  • Sırt, boyun, omuz, ayak tabanları ve bacaklar egzesiz anında esneme görerek açılır. Bu şekilde vücut daha esnek yapıya sahip olur.

Düzenli olarak plank egzersizi yapan kişiler bu faydaları vücutlarında en kısa süre içerisinde hissedecekler.

Plank Egzerisi Nasıl Yapılır? Kimler İçin Uygundur?

İlk olarak eller yere konur ve vücut masa pozisyonuna geçirilir. Bu esnada bacaklar omuz genişliğinde açık olmalıdır. Yere konulan eller de aynı omuz genişliğinde olmalı ve omzun hizasında durmalıdır. Pozisyon hazırlandıktan sonra ellerin hizasına dirsekler konur.

Dirsekler üzerinde durulurken dümdüz şekilde ayakların ucuna basılır. Bu şekilde dümdüz durabildiğiniz kadar durun. Her gün biraz daha saniyeleri arttırın. Böylece plank vücudunuz için çok faydalı olacak.