19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkMyastenia gravis nedir, belirtileri nelerdir?

Myastenia gravis nedir, belirtileri nelerdir?

Otoimmün hastalıklar arasında yer alan myastenia gravis hastalığının en belirgin belirtilerinin kas zayıflığı ve yorgunluk olduğu bilinmektedir. Peki, ‘Myastenia gravis nedir, belirtileri nelerdir?’ Myastenia gravis hastalığına dair detaylı bilgiler yazımızda.

İçerikleri

İnsanın savunma sisteminin yani bağışıklık sisteminin kendi vücut hücrelerine saldırmasına ve yok etmeye çalışmasına otoimmün hastalık denilmektedir. Otoimmün hastalık türlerinden biri olan myastenia gravis hastalığı da vücutta bir takım belirtilerle kendisini belli etmektedir. Myastenia gravis hastalığının belirtilerine, tedavi yöntemlerine ve nedenlerine haberimizde yer verildi.

Myastenia Gravis Nedir?

‘Myasthenia gravis’ terimi Yunanca’da kas hastalığı anlamına gelen myastenia ve Latince’de ağır anlamına gelen gravis kelimelerinin bir araya getirilmesiyle türetilmiştir. Farklı türleri olan myastenia gravis, Parasempatik sinir sistemindeki etkiyle birlikte genellikle postsinaptik nöromuskuler bölgede bulunan asetilkolin reseptörlerini hedef alan otoimmün yanıt neticesinde görülmektedir. Hastalığın vücutta gelişimiyle birlikte zamanla değişkenlik gözlemlenmektedir. Myastenia gravis belirtileri arasında kas zayıflığı ve yorgunluk başı çekmektedir. Myastenia gravis hastalığına daha fazla kraniyal sinirlerin innerve ettiği yüz kaslarında rastlanmaktadır. Solunumun gerçekleşmesini sağlayan kas fizyolojisi bu hastalıktan etkilenmezse ölümcül sonuç doğurmamaktadır.

Myastenia Gravis En Sık Hangi Kasları Etkiler?
Myastenia Gravis En Sık Hangi Kasları Etkiler?

Myastenia Gravis En Sık Hangi Kasları Etkiler?

Uzun süreli görülen ve nadir rastlanan otoimmün hastalık olan myastenia gravis, vücutta kas güçsüzlüğüne neden olmaktadır. Myastenia gravis hastalığının en fazla etkilediği kaslar arasında yüz ifadelerinin, gözlerin ve göz kapaklarının, yutmanın, çiğnemenin ve konuşmanın kontrol edildiği kaslar yer almaktadır. Bu hastalık, vücudun önemli bir kısmını da olumsuz etkileyebilmektedir.

Myastenia gravis hastalığına en fazla 40 yaşın altındaki kadınlar ile 60 yaşın üstündeki erkeklerde rastlansa da her yaş grubundan insan bu hastalıktan etkilenebilir.

Myastenia Gravis Kimlerde Görülür?

Myastenia gravis hem erkekleri hem de kadınları etkiler ve tüm ırksal ve etnik gruplarda görülebilir. Çoğunlukla genç yetişkin kadınları (40 yaş altı) ve yaşlı erkekleri (60 yaş üstü) etkiler, ancak çocukluk dahil her yaşta ortaya çıkabilir. Myastenia gravis kalıtsal değildir ve bulaşıcı değildir. Bazen hastalık aynı ailenin birden fazla üyesinde ortaya çıkabilir.

Bebeklerde miyastenia gravis nadiren görülse de, fetüs, neonatal miyasteni adı verilen bir durum olan miyastenia gravisten etkilenen bir anneden antikor alabilir. Yenidoğan miyasteni gravis genellikle geçicidir ve çocuğun semptomları genellikle doğumdan iki ila üç ay sonra kaybolur. Nadiren, sağlıklı bir annenin çocuklarında doğuştan miyasteni gelişebilir. Bu bir otoimmün bozukluk değildir, ancak nöromüsküler kavşakta anormal proteinler üreten kusurlu genlerden kaynaklanır ve miyastenia gravis’e benzer semptomlara neden olabilir.

Myastenia Gravis Belirtileri Nelerdir?

Myastenia Gravis hastalığında en fazla görülen semptomlar ise şöyledir;

  • Göz kapaklarının sarkması
  • Yüz ifadelerinin zor yapılması
  • Çift görme
  • Konuşmanın bozulması
  • Çiğneme problemleri
  • Yutmada güçlük çekme
  • Bacakların, kolların ya da boyun bölgesinin zayıflaması
  • Nefesin daralması, hatta nefes almada ciddi zorluklar yaşanması

Myastenia gravis hastalığında görülen bu belirtiler özellikle vücudun yorgun düştüğü zamanlarda daha da kötüleşmektedir. Günümüzde pek çok insan gün sonu yaklaşırken aşırı yorgun ve kötü hissettiğini, biraz uyuyarak istirahat ettikten sonra ise ertesi sabaha daha dinç uyandığının farkına varmaktadır.

Myastenia Gravis Belirtileri

Sinirler ile kaslar arasında gönderilen sinyallerde yaşanan probleme bağlı olarak görülen myastenia gravis, vücudu enfeksiyonlara karşı savunan savunma siteminin, yanlışlıkla vücudun sağlıklı bölgelerine saldırmasıyla ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır.

Myastenia gravis hastalığında, vücudun savunma sistemi sinirler ve kaslar arasında iletişimi sağlayan sisteme zarar verdiği için kaslar zayıflamakta ve çok çabuk yorulmaktadır.

Myastenia gravis hastalığının nedenlerine dair henüz net bir bilgi olmasa da göğüs bölgesinde bulunan ve bağışıklık sisteminin bir parçası timüs bezinde görülen sağlık problemleriyle bağlantılı olduğu bilinmektedir.

Myastenia gravis hastalığı olan pek çok insanda timüs bezi normalden daha büyüktür. Günümüzde her 10 insandan 1’inde timoma denilen anormal timüs büyümesine rastlanmaktadır.

Myastenia Gravis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Myastenia Gravis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Myastenia Gravis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Myastenia gravis hastalığında görülen semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olan tedavi yöntemleri ise şöyledir;

  • Semptomları tetikleyebilecek durumlardan uzak durulması çok önemlidir. Örneğin bazı hastalar, stres ve yorgunluk gibi faktörlerin semptomları daha da kötüleştirdiğini ifade etmektedir.
  • Göğüs bölgesinde myastenia gravis hastalığıyla bağlantısı olan timüs bezinin alınması için hastaya cerrahi operasyon yapılması.
  • Kas zayıflığının iyileşmesini destekleyen ilaçlar kullanılması
  • Semptomların ani olarak ağırlaşması durumunda hastanede çok acil tedaviye gereksinim duyulabilir. Nefes almada ya da yutmada güçlüğün çok şiddetli olması ani gelişen semptomlar için örnek teşkil etmektedir.

Myastenia Gravis Nasıl Önlenir?

Myastenia gravis’i önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Halihazırda durumunuz varsa, ilerlemesini önlemek için şu adımları izleyin:

  • Hasta insanlardan kaçınarak enfeksiyonları önlemeye çalışın.
  • Enfeksiyonları derhal tedavi edin.
  • Aşırı ısınmayın veya çok soğumayın.
  • Aşırı efordan kaçının.
  • Stresle başa çıkmanın etkili yöntemlerini öğrenin.