Topuk ağrısı, sanılanın aksine çok yaygın bir sağlık sorunudur. Yapılan araştırmalara göre, her 10 kişiden birinde en az bir kere topuk ağrısı görülmektedir. Aktif yaşam tarzına sahip olan ve sürekli ayakta çalışmak zorunda kalan kişilerde de topuk ağrısı çok sık görülmektedir. Topuk ağrısı genelde umursanmayan bir durumdur. Ancak topuk ağrısı yaşayan kişilerin bu durumu önemseyerek bir doktora gitmeleri önerilmektedir.
Topuk Ağrısı Neden Olur, Sebepleri Neler?
Kişinin yaşam kalitesini düşüren topuk ağrısı neden olur, sebepleri neler öğrenerek bu etkenleri ortadan kaldırabilirsiniz. Günümüzde birçok kişide görülmekte olan topuk ağrısının çok çeşitli nedenleri olabilmektedir. Topuk ağrısına neden olan bazı önemli etkenler şu şekilde sıralanabilir:
- Topuk dikeni
- Gut hastalığı
- Yaralanmalar
- Romatizmal artrit
- Yanlış ayakkabı seçimi
- Tendon iltihaplanması
- Sürekli ayakta kalma
- Aktif yaşam tarzı
- Kırık
- Burkulma
- Bursit
Topuk bölgesinde meydana gelen ağrının temel nedenlerini yukarıda sıraladık. Bazı kişilerde bu nedenlerin birkaçı aynı anda görülebilirken, bazı kişilerde tek bir nedene bağlı olarak da topuk ağrısı görülmektedir. Topuk ağrısı şikâyeti olan kişilerin mümkün olduğu kadar dinlenmeleri önerilmektedir. Gerekli tedavi uygulandıktan sonra yoğun hareketli yaşam devam ettiği sürece topuk ağrısı da devam edecektir.
Topuk Ağrısı Neye İşarettir?
Topuk ağrısının nedenlerinin çok çeşitli olduğundan bahsetmiştik. Topuk ağrısının rastlanan en sık nedeni, topuk zarında meydana gelen hastalıktır. Bu nedenle topuk ağrısı neye işarettir sorusuna verilecek olan ilk cevap, topuk zarı hastalığıdır. Ayak tabanındaki topuk bölümünün ön tarafını bağlayan esnek doku iltihaplandığı zaman topuk ağrısı meydana gelmektedir. Çok kilolu kişilerde ve hamileliğin son dönemlerinde topuk ağrıları çok sık görülmektedir.
Topuk ağrısı hastalığının en yaygın nedenlerinden biri de, topuk dikenidir. Plantar fasiit de denilen topuk dikeni rahatsızlığında, topuk kemiğinden ayak parmaklarına kadar uzanan doku bandı iltihaplanmaktadır. Topuk ağrısının birçok hastalığın habercisi olacağı unutulmamalıdır. Özellikle 45 yaş altındaki kişilerde görülen topuk ağrısının dikkat alınarak bir doktora gidilmesi önerilmektedir.
Topuk Ağrısı Belirtileri Neler?
Topuk ağrısının erken belirtilerinin kesinlikle göz ardı edilmemesi tavsiye edilmektedir. Önemsemediğiniz bir ağrının ciddi sonuçlar doğurabileceğini unutmayınız. Kişide ciddi zararlara yol açabilecek topuk ağrısı için geç kalındığı zaman uzun bir tedavi süreci karşınıza çıkabilir. Topuk ağrısının önemsenmesi gereken erken belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Ayak kemerinin ağrıması
- Topuğun alt kısmında şişme ve kızarıklık oluşması
- Ayak üzerine basıldığı zaman topuk üzerinde ciddi ağrı hissedilmesi
- Sabahları yataktan kalkılarak yere ilk basıldığı zaman ciddi ağrı hissedilmesi
- Topukta dayanılamayacak kadar şiddetli ağrılar
- Yürümede, dengede durmada ve merdiven çıkmada zorlanma
- Topuk kısmında şişme
- Topukta başlamış olan ağrının ayağın tüm bölümlerine yayılması
Her Topuk Ağrısı Topuk Dikeni Midir?
Topuk dikeni hastalığı çok sık görüldüğü için her topuk ağrısı topuk dikeni midir merak edilmektedir. Topukta hissedilen her ağrının nedeni elbette topuk dikeni değildir. Topuğun ön bölümünde şişlik, ısı artışı ve ağrı hissedilmesi durumunda topuk dikeninden şüphelenilebilir. Ancak topuk dikeni her zaman ağrıya neden olmayabiliyor. Bu nedenle topuk ağrısının nedenini öğrenmek için doktora muayene olmanız gerekmektedir.
Topuk Ağrısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Son dönemlerde görülme sıklığı artan topuk ağrısı birçok hastalığın habercisi olabilmektedir. Bu nedenle kötü bir durumla karşılaşmamak için mutlaka bir doktora gidilerek muayene olunmalıdır. Bu sayede topuk ağrısının temel nedeni belirlenerek tedavisine başlanabilir. 45 yaş altındaki zayıf kişilerde istirahat sonrasında başlayan topuk ağrısı, ankilozan spondilit hastalığının en önemli belirtisidir. Bu hastalık, zamanla kemik dokusunu büyüterek topuk dikenine neden olmaktadır. Topuk ağrısı, romatizma hastalığının da önemli belirtilerinden biridir.
Topuk Ağrısı Kanser Belirtisi Mi?
Kanser hastalığının yaygınlaştığı günümüzde en ufak ağrıdan şüphe duyulmaktadır. Bu nedenle topuk ağrısı kanser belirtisi mi merak edilmektedir. Topuk kemiğinde tümörler nedeni ile topuk ağrısı meydana gelebilmektedir. Her topuk ağrısı kanser belirtisi değildir. Ancak topuk ağrısının nedeninin tam olarak belirlenebilmesi için hastanın ağrıyı anlatırken yardımcı olması gerekmektedir.
D Vitamini Eksikliği Topuk Ağrısı Yapar Mı?
Ülkemizde hemen herkeste D vitamini eksikliği görülmektedir. Özellikle güneşin çok az görüldüğü kış aylarında D vitamini değerleri çok düşmektedir. D vitamini eksikliğinin birçok nedeni bulunmaktadır. Ancak D vitaminin eksik olması da çeşitli hastalıkların en büyük nedenidir. D vitamini eksikliği, kemiğin mineralizasyonunu bozarak topuk ağrısına neden olmaktadır. Kan değerlerinize baktırarak D vitamini eksikliğiniz olup olmadığını anlayabilir ve buna göre tedaviye başlayabilirsiniz.
Topuk ağrısı Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?
Vücutta bazı vitaminlerin yetersiz olması, çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. A vitamini eksikliği olduğunda deri sertleşmektedir. Bu da ayak kaslarında krampa ve ağrıya neden olmaktadır. Bunun dışında, D vitamini eksikliğinin de topuk ağrısına neden olduğu belirtilmektedir.
Topuk Ağrısına Ne İyi Gelir?
Topuk ağrısı sorunu çeken kişilerin günlük yaşamlarına çok dikkat etmeleri önerilmektedir. Bu kişilerin mümkünse sürekli dinlenmeleri gerekmektedir. Topuktaki ağrı bölümüne günde iki kere 10 – 15 dakika kadar buz uygulaması da ağrıyı hafifletmektedir. Topuk ağrısında ayakkabı seçimi çok önemlidir. Ayağa düzgü oturan bir ayakkabının seçilmesi gerekmektedir. Ağrıyı hafifleten ayakkabı uçları ya da topuk asansörleri kullanılabilir.
Topuk Ağrısı Nasıl Geçer Evde?
Topuk ağrısından dert yanan kişiler için topuk ağrısı nasıl geçer evde uygulanabilecek yöntemler var mıdır araştırdık. Topuk ağrısı çeken kişilerin dinlenmeleri önerilmektedir. Ayaklarını yastık gibi yukarıda tutacak bir şeyin üzerine uzatarak dinlenmeleri, topuk ağrısı çekenlere iyi gelecektir. Evde uygulanabilecek yöntemlerden biri de, soğuk buz kompresidir. Günde iki defa ortalama 15 dakika kadar topuklarınıza soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
Topuk ağrıları için evde doğal yöntemlerden de faydalanabilirsiniz. Topuk ağrısına iyi geldiği söylenen elma sirkesi, birçok kişinin topuk ve ayak ağrısını hafifletmiştir. Elma sirkesi topuklara sürülür ve 15 dakika boyunca topuklarda bekletilir. Topuk ağrıları için epsom tuzları da kullanılabilir. Topuk ağrısını gideren mucizevî etkili ada çayı, topuk ağrısı yaşayanlara mutlaka kullanması önerilen özel bitkisel yöntemlerden biridir.
Topuk Ağrısı Egzersizleri Neler?
Topuk ağrısı egzersizleri neler öğrenerek bu can sıkıcı ağrıyı hafifletebilirsiniz. Topuk ağrısı egzersizleri için bir havlu ya da uzun bir bez gerekmektedir. Havluyu ayağınıza yerleştirin ve havluyu ellerinizle tutarak kendinize doğru çekin. Bu egzersizi 5’ kadar sayarak yapabilirsiniz. Silindir şeklinde olan sert bir cismi ( merdane veya soda şişesi ) ayağınızın tabanına koyun ve çok bastırmadan ayağınızı 3 dakika boyunca ileri geri hareket ettirin. Bacak bacak üstüne attıktan sonra bir elinizle ayak parmaklarınızdan, bir elinizle topuk kısmından tutarak ayaklarınızı esnetin. Bu işlemi 5’e kadar sayarak yapabilirsiniz.
Topuk Ağrısı Bitkisel Tedavisi Var Mı?
Topuk ağrısı için uygulayabileceğiniz bitkisel tedavi yöntemleri vardır. Bu yöntemler sayesinde ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Topuk ağrısına iyi gelen ve evde uygulayabileceğiniz bazı bitkisel yöntemler şu şekildedir:
Epsom Tuzu: Topuk ağrılarını azaltan epsom tuzunu, su ile doldurduğunuz bir leğene 3 kaşık kadar ekleyin. Bu su içerisinde topuklarınızı 30 dakika kadar bekletin. Düzenli olarak bu işlemi yaptığınız zaman topuk ağrılarınızın azaldığını göreceksiniz.
Zencefil Çayı: Birçok sağlık sorununa iyi gelen zencefil çayı, topuk ağrısına da iyi gelmektedir. Zencefil çayını direkt olarak tüketmeniz önerilmektedir.
Topuk Ağrısına Limon İyi Gelir Mi?
Birçok sağlık sorununda kullanılan ve olumlu sonuçlar elde edilen limon için topuk ağrısına limon iyi gelir mi sorusu sorulmaktadır. Topuk ağrısı için önerilen limon özellikle de topuk dikeni sorununa iyi gelmektedir. Limon içerisinde bulunan antioksidanlar, bağ dokularını yenileyerek ağrıları azaltmaktadır. Gece yatmadan önce ayağınıza limon dilimlerini sarın ve çorap giyerek sabaha kadar bekletin. Bu işlemi düzenli olarak 1 hafta uyguladığınız zaman ağrılarınızın azaldığını göreceksiniz.
Topuk Ağrısına Buz Tedavisi İyi Gelir Mi?
Topuk ağrısına buz tedavisi iyi gelmektedir. Doktorlar tarafından da önerilen buz tedavisi ile topuklarda meydana gelen ağrı azalmaktadır. Topuğunuza tülbent ya da torba ile buzu koyarak 15 – 20 dakika kadar bekletebilirsiniz.
Topuk Ağrısı İçin Elma Sirkesi Nasıl Kullanılır?
Elma sirkesi topuk ağrısı için en etkili bitkisel yöntemlerden biridir. Birçok kişi topuk ağrısı için elma sirkesi nasıl kullanılır bilmemektedir. Elma sirkesi ile her gün ayaklarınızı yıkamanız önerilmektedir. Ayrıca, elma sirkesini topuklarınıza sürerek 15 dakika kadar bekletebilirsiniz. Elma sirkesinin doğal olmasına dikkat etmeniz tavsiye edilmektedir.
Topuk Ağrısı Bele, Dize, Bacağa Vurur Mu?
Topuk ağrısının en önemli nedeni, Ankilozan spondilit ismi verilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık tedavi edilmediği zaman kalıcı olarak eklem ve kemik hastalıklarına neden olabilmektedir. Topuk ağrısı direkt olarak bele, dize ve bacağa vurmaz. Ancak önemsenmediği ve tedavi edilmediği zaman yürümekte zorluk çekilebilir.
Topuk Ağrısına Hangi Krem (Merhem) İyi Gelir?
Topuk ağrısı için evde doğal tedavi yöntemlerini uygulamak istemeyenler, topuk ağrısına iyi gelen kremler hangileridir araştırmaktadır. Topuk ağrılarına iyi gelen ve ağrıları hafifleten kremler şunlardır:
- Sulidin jel
- İnaprol jel
- Difenak jel
- Orofen krem
Topuk Ağrısının Komplikasyonları Nelerdir?
Topuk ağrısı, günlük hareketlerinizi engelleyerek yaşam kalitenizi bozabilir. Yürüme şeklinizi de değiştirebilir. Bu olursa, dengenizi kaybedip düşme olasılığınız daha yüksek olabilir ve bu da sizi diğer yaralanmalara daha yatkın hale getirir.
Topuk Ağrısını Nasıl Önlenir?
Tüm topuk ağrısı vakalarını önlemek mümkün olmayabilir, ancak topuğun yaralanmasını önlemek ve ağrıyı önlemek için atabileceğiniz bazı kolay adımlar vardır:
- Ayağınıza tam oturan ve ayağı destekleyen ayakkabılar giyin.
- Fiziksel aktivite için doğru ayakkabıları giyin.
- Egzersiz yapmadan önce kaslarınızı gerin.
- Fiziksel aktivite sırasında hızınızı artırın.
- Sağlıklı bir diyet uygulayın.
- Yorgun hissettiğinizde veya kaslarınız ağrıdığında dinlenin.
- Sağlıklı kilonuzu koruyun.
Doktorunuza Ne Zaman Başvurmalısınız?
Topuk ağrınız varsa, semptomlarınızı hafifletmek için önce dinlenme daha sonra bazı ev ilaçlarını deneyebilirsiniz. Topuk ağrınız iki ila üç hafta içinde düzelmezse, doktorunuzdan randevu almalısınız.
Aşağıdakileri yaşarsanız derhal doktorunuzu aramalısınız:
- Şiddetli ağrınız varsa
- Aniden başlayan ağrınız varsa
- Topuğunuzda kızarıklık varsa
- Topuğunuzda şişlik varsa
- Topuğunuzdaki ağrıdan yürüyemiyorsanız derhal doktorunuza başvurun.
Doktoruma Hangi Soruları Sormalıyım?
Sağlık uzmanınıza sormak isteyebilirsiniz:
- Topuk ağrıma ne sebep oluyor?
- Benim için en iyi tedavi nedir?
- Tekrar topuk ağrısı riskini azaltmak için ne yapabilirim?
- Hangi tür semptomların daha acil bir değerlendirmeye ihtiyacı var?
Topuk Ağrısı Hangi Bölüm – Doktor Bakar?
Topuk ağrısı yaşayan kişiler için topuk ağrısı hangi bölüm-doktor bakar sorusunun yanıtı çok önemlidir. Topuk ağrısı için bir an önce hastanelerin Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde Ortopedi doktoruna gitmeleri önerilmektedir.
- Vicks krem ayak ağrısına, mantarına iyi gelir mi?
- Bengay krem boyun, diz, ayak ve baş ağrısına iyi gelir mi?
- Topuk dikeni nedir, nasıl iyileşir? Tedavisi ve doğal çözümler
- Tendinit nedir? Tendonit ağrısı nasıl geçer? İbrahim Saraçoğlu bitkisel tedavisi
- Menisküs yırtığı iyileşir mi, ne iyi gelir? Egzersizleri