19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkTendinit nedir? Tendonit ağrısı nasıl geçer? İbrahim Saraçoğlu bitkisel tedavisi

Tendinit nedir? Tendonit ağrısı nasıl geçer? İbrahim Saraçoğlu bitkisel tedavisi

Dirsek, omuz, diz ve kalça gibi uzuvları etkileyen tendinit tendonit ağrısı belirtileri neler, nasıl geçer, ne iyi gelir? Saraçoğlu tedavisi yazımızda.

İçerikleri

Bursit de denilen tendinit ( tendonit ); dirsek, omuz, diz, bilek, ayak bileği ve kalça gibi bölümlerde meydana gelen iltihaplanmadır. Uzun süreler içerisinde oluşan iltihaplanma kişinin günlük yaşamını olumsuz olarak etkilemektedir. Tendinit nasıl fark edilir, tendinit ağrısına ne iyi gelir gibi soruların cevabını yazının devamında bulabileceksiniz.

Tendinit (Tendonit) Nedir?

Son zamanlarda birçok kişide görülmeye başlanan tendinit çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşmaktadır. Bu rahatsızlık nedeni ile tendonlar ve kaslar incelerek zarar görmektedir. Bu durum zamanla iltihaplanmaya neden olduğu için şiddetli ağrılar meydana gelmektedir.

Her yaşta görülebilen tendinit genelde spor ile çok uğraşan kişilerde görülmektedir. Yaralanma ve aşırı zorlama nedeni ile kasları kemiklere bağlama görevi üstlenen tendonlarda iltihaplanma oluşmaktadır. Genelde 40 yaş üzerindeki erkeklerde görülen tendinit çeşitleri şu şekildedir:

Aşil tendinit: Aşil tendonları baldır kası ve topuk arasındaki bölümdedir. Yaygın bir spor yaralanması olan aşil tendinit kötü ayakkabılar nedeni ile de oluşmaktadır.

Supraspinatus tendinit: Omuz eklemlerin üzerindeki tendonların iltihaplanması ile ortaya çıkmaktadır. Bu durumda kollar özellikle yukarıya doğru hareket ettirildiğinde kişi ciddi ağrı yaşamaktadır.

Tenis dirseği: Golfçü dirseği de denilen bu türde dirseklerin dış tarafında ağrı oluşmaktadır. Bu ağrı bileklere doğru yayılmaktadır. Bu tür tendinit tenisçiler ve golfçülerde daha sık görülmektedir.

Bilek tendiniti: Bilekleri ile aynı hareketi defalarca yapan kişilerde görülmektedir. Bu durum iltihaplanmadan çok dejeneatif bir sorundur.

Tendinit Nedenleri Nelerdir?

Genelde ani bir yaralanmaya bağlı olarak meydana gelen tendinit farklı nedenlere bağlı olarak da görülebilmektedir. Birçok insanda görülebilen tendinitin bazı meslekleri icra eden kişilerde daha fazla görüldüğü belirtilmektedir. Tendinit oluşumuna neden olan temel etmenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Aynı hareketin sürekli tekrar edilmesi
  • Tekrar eden spor hareketleri
  • Yaşın ilerlemesi ile esnekliğin kaybedilmesi
  • İdeal olmayan pozisyonlar
  • Mesleği gereği tekrarlanan hareketler
  • Romatoid artritli ve diyabet
  • Kemikler ya da eklemlerin yumuşak dokularına baskı
  • Prostat iltihabı
  • Gut hastalığı
  • Romatizma iltihaplanması
  • Tiroit

Tendinit Belirtileri Nelerdir?

Farklı türlerde ve şekillerde meydana gelen tendinit dirseklerde, kalçada, dizlerde, omuzda, başparmak tabanında ve aşil tendonunda görülmektedir. Erken teşhis ile kısa sürede tedavisine başlanan tendinitin temel belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Tendon ile çevresinde şiddetli ağrı
  • Omuzlarda hareket kaybı
  • Eklemlerde dayanıklılık kaybı
  • Şişme ve kızarıklıklar
  • Omuzlarda ağrı
  • Geceleri ağrıdan uyanma
  • Dirseklerin dış kısmında ağrı
  • Dirseklerin iç kısmında ağrı
  • Diz kapağının aşağısında ağrı
  • Topukların arka kısmında ağrı
  • Bel soğukluğu nedeni ile oluşan tendinitte deride döküntü, ateş, akıntı
  • Hareketlerde kısıtlılık
  • İltihap oluşan bölgelerde ısı artışı
  • Hasarlı bölümlerde kızarıklık
  • İltihap oluşan tendonlarda ödem
  • Liflerde kopma

Tendinit Ağrısı Nasıl Geçer?

Ağrı belirtisi ile kendini gösteren tendinit hemen herkeste görülebilmektedir. Dirseklerde, topuklarda, bileklerde ve omuzlarda görülen tendinit ağrılarından kurtulmak için çeşitli yöntemleri deneyebilirsiniz. Tendinitin temel nedeni genellikle incinmedir. Eklemlerine ve tendonlara doğru ağrılarının arttığını hisseden kişiler tendinitten şüphelenebilirler.

Tendinit rahatsızlığında özellikle uygun beslenmeye dikkat edilmelidir. C vitamini açısından zengin olan kivi, narenciyeler, papaya ve ahududu tüketimi artırılmalıdır. Yemeklere ya da salatalara limon sıkılmalıdır. Bununla beraber tendonların sağlıklı olması için magnezyum yönünden zengin besinler tüketilmelidir.

Vücut dokularını koruyan E vitamini de tendinit ağrılarının azalmasını sağlamaktadır. Bunun için brokoli ve ıspanak gibi yeşil sebzelerin tüketimine önem verilmelidir. Yumurta sarısı ve çekirdekler de E vitamini yönünden zengindir. Beslenme dışında ağrıları geçirecek diğer yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

Buz tedavisi: Tendinit ağrılarını azaltarak iltihabı önleyen etkili yöntemlerden biridir. Bir miktar buzu temiz bir havluya ya da plastik torbaya koyarak ağrılı bölgeye uygulayabilirsiniz. Bu yöntemi günde 3 kere 10 – 15 masajlar şeklinde yapabilirsiniz.

Sıcak banyo: Tendinit nedeni ile meydana gelen ağrıları azaltmak için sıcak banyo yöntemini tercih edebilirsiniz. Kan akışını artıran ve vücut ısısını yükselten bu yöntem son derece etkilidir. Gün içerisinde bir kere sıcak banyo yaparak eklemlerinizi daha rahat hareket ettirebilirsiniz.

Zeytinyağlı masaj: Zeytinyağının faydaları saymakla bitmez. En iyi ağrı giderici yöntemlerden olan zeytinyağlı masajın uygulanması da son derece kolaydır. Biraz ısıtacağınız zeytinyağını ağrıyan bölgenize sürerek masaj yapabilirsiniz. Masaj işlemini 15 dakika kadar sürdürün. Bu işlemi ağrınız geçene kadar her gün uygulayabilirsiniz.

Epsom tuzu: Magnezyum açısından oldukça zengin olan epsom tuzu kasların güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Tendonları koruyan bu tuz sayesinde şişlikler de hafiflemektedir. Su dolu bir küvete epsom tuzunu ekleyerek 60 dakika kadar suda ağrıyan bölgelerinizi bekletebilirsiniz.

Tendinit Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kişide ciddi ağrılara neden olan tendinit için uygulayabileceğiniz bazı bitkisel tedaviler ile ağrıları büyük oranda azaltabilirsiniz. Evinizde rahatça yapabileceğiniz bu yöntemler doğal olduğu için herhangi bir zararı olmamaktadır. Tendinit ağrısına iyi gelecek işlemler ve doğal tedaviler şu şekilde sıralanabilir:

Kil lapası: İltihaplanma nedeni ile meydana gelen ağrıları azaltan kil lapası eskiden beri kullanılmaktadır. Yeşil ya da kırmızı kili ılık su ile karıştırarak yoğun bir kıvama getirin. Elde edeceğiniz lapayı ağrı yaşadığınız bölgelere sürün ve 20 dakika kadar bekletin. Daha sonra ılık su ile yıkayarak temizleyin. Bu işlemi haftada 1 – 2 kez uygulayabilirsiniz.

Ev yapımı lapa: Tendinit ağrılarına birebir olan bu lapa ile ağrılarınızdan kurtulabileceksiniz. Karakafes otu, öküz gözü ve zerdeçal bitkilerinin iltihap sökücü ve ağrı giderici etkileri sayesinde şikâyetlerinizden kurtulabileceksiniz. Bitkilerin tazesini kullanmaya özen gösterin. Bitkileri havanda dövün ve ağrıyan bölüme sürerek üzerini kapatın. Bitkileri kuru olarak bulursanız çok az suda kaynatarak kullanabilirsiniz.

Beyaz söğüt kabuğu: Ağrıları yatıştırıcı ve iltihabı azaltıcı bir etkisi olan beyaz söğüt çayı tendinit ağrıları için etkili bir yöntemdir. 1 yemek kaşığında beyaz söğüt kabuğunu 1 bardak kadar kaynar su ile karıştırın ve 10 dakika bekletin. Daha sonra karışımı ağrı arttığı anda tüketin. Ağrı geçene kadar gün içerisinde 3 kere bu işlemi uygulayabilirsiniz.

Arnika: Tendinit ağrıları için kullanılan en yaygın yöntemlerin başında gelmektedir. Arnika çayını ağrı yaşadığınız bölgeye kompres yapın ya da merhem olarak kullanın. İltihap bitene kadar bu işlemi uygulayabilirsiniz.

Zerdeçal: Zerdeçal içerisinde bulunan aktif bileşen curcumin sayesinde tendinit ağrıları ciddi oranda azalmaktadır. Bir buçuk kadar sıcak su içerisine iki çorba kaşığı kadar zerdeçal ekleyerek ılıdıktan sonra ağrıyan bölgeye sürün. Sürme işleminden sonra 15 dakika kadar bekleyin. Bu işlemi günde iki defa uygulayabilirsiniz.

Elma sirkesi: Anti – iltihap etkisi ile bölgesel tendinit ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Kan dolaşımını canlandıran elma sirkesi tendon hassasiyetini de azaltmaktadır. Eşit oranlarda elma sirkesi ile suyu karıştırarak ağrıyan bölgeye kompres uygulayın. 20 dakika bekledikten sonra temizleyin. Bu işlemi ün içerisinde 3 kere uygulayabilirsiniz.

Tendinit İçin Hangi Bölüm / Doktora Gidilir?

Kasları kemiklere bağlama işlevine sahip olan tendonlarda hasarlar meydana geldiği zaman tendinit rahatsızlığı yaşanmaktadır. Bu durumda ağrı ile beraber şişlikte görülmektedir. Ağrı şikâyetleri arttığı zaman mutlaka doktora gidilmelidir.

Tendinit için hangi bölüm / doktora gidilir sorusu son dönemlerde birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Tendinit rahatsızlığı için Ortopedi ve Travmatoloji bölümlerine gidilmelidir. Doğru bölüme gittiğiniz zaman doğru tedavi ile sıkıntılarınızdan kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz.

Tendinit Nasıl Tedavi Edilir?

Tendinit tedavilerinde temel amaç iltihabı yok ederek ağrıları azaltmaktır. Bu amaçla etkilenmiş olan tendonların sabitlenmesi ya da dinlendirilmesi tedavisi uygulanmaktadır. Bu işlem oldukça faydalıdır. Tendonlar sabitlenmek amacı ile atel kullanılmaktadır.

Bir diğer tedavi yönteminde streoidsiz iltihap söken ilaçlar kullanılmaktadır. Bu sayede iltihap ile beraber ağrıların azalması sağlanmaktadır. Fizik tedavi yöntemleri de uygulanan bir diğer tedavi yöntemidir. Tendonun hareket kabiliyetini artıran fizik tedavi sayesinde ağrılarınız hafifleyecektir. Hasarların çok büyük olduğu durumlarda ameliyat yöntemi ile rahatsızlık tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Bu işlemde iltihaplı doku alınır ve ağrılar hafifletilir.

Tendinit İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Ciddi ağrıları nedeni ile günlük yaşam kalitesini etkileyen tendinit tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Tendinit rahatsızlığının iyileşme süresi kişinin durumuna ve yaralanmanın şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Bazı kişilerde bir haftada iyileşen rahatsızlık bazı kişilerde aylarca tedavi edilebilmektedir.

Tendinit Egzersizleri Nelerdir?

Değişik tedavi yöntemleri ile iltihabın ve ağrıların giderilmeye çalışıldığı tendinit rahatsızlığında çeşitli egzersizler önerilmektedir. Ağrılardan şikâyetçi olduğunuz dönemlerde uygulayabileceğiniz temel tendinit egzersizleri şunlardır:

Esneme hareketi: Bir sandalye ya da masanın önüne durarak sağlıklı olan kolunuzu nesnenin kenar kısmına yaslayın. Bu şekilde sandalyeyi ya da masayı öne doğru eğin. Bu uygulamada sırt yere paralel ve bacaklar düz olmalıdır.

Ön esneme hareketi: Sırtınız düz olacak şekilde ayakta durun ve ağrıyan kolunuzun elini kullanarak diğer omzunuza getirin. Bu halde 3 – 4 saniye bekleyin.

Destek ile esneme: Duvar, pencere ya da kapı kenarını kullanarak uygulanmaktadır. Ayağa kalkarak yaralı kolunuzun elini diğer eliniz ile destekleyin. Vücudunuzu öne doğru eğerek kolunuzu esnetin.

Tendinit Bitkisel Tedavi İbrahim Saraçoğlu

Etkili kürleri ile dikkat çeken İbrahim Saraçoğlu tendinit sorunu için de bitkisel kür önermektedir. Kolay bir şekilde bulabileceğiniz malzemeler ile kendi evinizde yapacağınız işlemlerle ağrılarınızdan kurtulabileceksiniz.

3 çay kaşığında çörekotu yağını 1 çay kaşığında acı elma yağı ile karıştırın. Elde edeceğiniz bu karışımı günde iki kere ağrıyan bölgenize sürün. Düzenli olarak uygulayacağınız bu kürü ağrılarınız geçtiğinde bırakabilirsiniz.