25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkKalp hastalarına yaz sıcakları ile ilgili 5 uyarı!

Kalp hastalarına yaz sıcakları ile ilgili 5 uyarı!

İçerikleri

Kalp sağlığını olumsuz etkileyerek kalp hastalıkları riskini artıran en önemli faktörlerin başında sağlıksız beslenme alışkanlığı, hareketsiz yaşam tarzı, hazır gıda tüketimi ve şüphesiz çağımızda birçok hastalığın nedeni stres gelmektedir.

Su İhmal Edilmemeli

Yaz sıcaklarında aşırı terleme nedeni ile vücut ciddi su kaybına uğrar. Su kaybeden vücuttaki damar büzüşmesi nedeniyle kalp aşırı zorlanmaktadır. Bu nedenle günlük 2 -2,5 buçuk litre su tüketmek ihmal edilmemelidir. Ayrıca kalp sağlığı açısından gazlı içeceklerin kesinlikle tercih edilmemesi gerekiyor.

İlaçlar Düzenli Alınmalı

Vücut metabolizmasını etkileyen faktörlerin başında aşırı sıcak ve nem gelmektedir. Aşırı sıcak ve nem, kullanılan ilaçların etkinliğinde dahi farklılıklara neden olabilir. Sıcak havalarda genişleyen damarlar ve kaybedilen sıvı tansiyonu düşürdüğü gibi kalp atışını da hızlandırmaktadır. Tüm bu etkenler dikkate alındığı zaman ilaçların doktor kontrolünde alınması çok önemlidir.

Dışarı Çıkılan Saatlere Dikkat Edilmeli

Kalp hastaları için yaz mevsiminde en önemli risk öğlen saatlerindeki yakıcı güneş ve aşırı sıcak havadır. Kalp hastaları yaz mevsiminde özellikle 10.00 – 16.00 saatleri aralığında kapalı ve serin ortamlarda vakit geçirmeye ve çok mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaya özen göstermelidir.

Beslenme Alışkanlığı Önemli

Yaz sıcaklarında kalp sağlığı için zeytinyağlı gıdalar, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek önemlidir. pişirme tarzı yemek yenilecekse ızgara, haşlama ve buğulama türü yiyecekler tüketilmelidir.

Sigara İçilmemeli

Yaz aylarının aşırı sıcakları ve nemiyle birlikte vücutta sıvı kaybı arttığından dolayı içilen her sigara kalp ve dolaşım sistemi ile solunum sistemine ciddi hasar vermektedir. Ayrıca yaz sıcaklarında sigara içilmesi kalp krizi riskini ciddi oranda arttırmaktadır.