Ana SayfaSağlıkGöz SağlığıGöz hastalıklarında 40 yaş uyarısı!

Göz hastalıklarında 40 yaş uyarısı!

İçerikleri

Yaş ilerledikçe gözde uyum yeteneğinde azalma olmaktadır. Bunun neticesinde en sık görülen göz rahatsızlığı ise presbiyopi rahatsızlığıdır. Göz sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler, göz merceğindeki sertleşme ile birlikte gelişen göz rahatsızlıkları ilgili olarak vatandaşları bilgilendirdi.

Nedeni Sertleşen Mercek

Merceğin uyumluluğu ile gözün odağını değiştirme kabiliyetini kaybetmesiyle birlikte görülen presbiyopi rahatsızlığında göz kasları merceğin şeklinde değişiklik oluşturmaktadır. 40’lı yaşlardan itibaren görülmeye başlayan presbiyopi rahatsızlığında herkes risk altındadır. Yakını görememe olarak bilinen bu rahatsızlık nedeniyle yaşam kalitesinde ciddi düşme olmaktadır.

Presbiyopi rahatsızlığının en önemli belirtileri ise okuma esnasında nesnelerin uzaklaştırılmasıdır. Zaman ilerledikçe bulanık görme de artma olduğu gibi şakak bölgesinde de ağrılar baş gösterir. Bu rahatsızlığın 60 yaşlara kadar çok hızlı ilerlediği görülmüştür. 60’lı yaşlardan itibaren ise durağanlaşmaktadır. 60 – 65 yaş aralığında esnekliğini yitiren mercek nedeniyle gözün odaklama kabiliyeti sabitlenmektedir. Bu süreçten itibaren ise yakını görmek için kesinlikle gözlük kullanmak gerekiyor. Gözünde miyop rahatsızlığı bulunanlar ise yakına baktıkları zaman uzak gözlüğünü kullanmayabiliyor.

Presbiyopi rahatsızlığının tedavi sürecinde göz içi multifokal mercek ameliyatları ile lazer operasyonları en güvenli teknikler olarak biliniyor. Daha önce hiç göz operasyonu geçirmemiş hastalara uygulanan presbyond lazer cerrahisinin, katarakt ameliyatı ile gözüne tek odaklı mercek takılan hastalara da uygulanmasında bir sakınca görülmüyor.

Yakını görememe rahatsızlığı olanların her sene hiç aksatmadan doktor kontrolünden geçmesi tavsiye ediliyor. 40 yaşımdan sonra ise herhangi bir belirti vermese de her sene doktor kontrolüne gidilerek muayene olunmasında erken tanı için yarar var.