Kurumuş yağ lekesi bulaşık deterjanıyla, karbonatla, narin kumaşlarda bebek pudrasıyla, yünlü kumaşlarda nişastayla, sentetik kumaşlarda da eterle çıkartılabilmektedir. Bu yöntemler sayesinde kıyafetlerdeki inatçı yağ lekelerinin hızlı ve problemsiz bir şekilde çıkartılması mümkündür.
Yağ Lekesi Nasıl Çıkartılır?
Yağ lekesinin nasıl çıkartılacağı günümüzde en fazla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Yağ lekesinin çok inatçı bir leke olduğunu kıyafetlerine yağ lekesi bulaşan insanlar çok iyi bilmektedir. Kıyafetlerdeki yağ lekesini çıkartmanın tek yolu ise yağ lekeleri çıkartılırken doğru yöntemlerin kullanılmasıdır.
Yağ lekesinin çıkartılmasında doğru yöntemlerin kullanılması için kıyafetlerin hangi dokuda olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Çünkü yağ lekelerinin çıkartılmasında kullanılan yöntemler, kıyafetlerin dokusuna göre değişmektedir. Örneğin sentetik kumaşlardaki yağ lekesi eter kullanılarak çıkartılmaktadır. Bu yöntem uygulanırken temiz bir beze eter döküldükten sonra kıyafette yağ lekesinin olduğu bölge eterli bezle silinmelidir.
Kıyafetlerdeki yağ lekesinin çıkartılmasında en etkili yöntemlerden bir diğeri de karbonat olduğu için karbonatla yağ lekesinin nasıl çıkartılacağı da çok fazla araştırılmaktadır. Karbonatla yağ lekesi çıkartılırken kıyafette yağ lekesinin bulunduğu bölgeye bir miktar karbonat döküldükten sonra diş fırçasıyla yağ lekesi temizlenmelidir. Karbonat, yağ lekesini kısa süre içerisinde çıkartmaktadır.
Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkartılır?
Kurumuş yağ lekesini çıkartmada hangi yöntemlerin daha etkili olduğu da internette çok fazla araştırılmaktadır. Kurumuş yağ lekesini çıkartmak için kıyafette yağ lekesinin olduğu alana bir miktar bulaşık deterjanı döküldükten sonra kıyafet çamaşır makinesinde yıkanmalıdır. Kıyafet çamaşır makinesinde yıkandıktan sonra bulaşık deterjanının yağ lekesini etkili bir şekilde çıkarttığı görülecektir.
Islak Yağ Lekesi Nasıl Çıkartılır?
Kıyafette yağ lekesinin oluştuğu andaki lekeye ıslak yağ lekesi denilmektedir. Kıyafete yağ lekesi bulaştıktan sonra kısa sürede temizlenmediği takdirde yağ lekesi kurumaktadır. Bu durumda da kıyafetteki yağ lekesinin çıkartılması güçleşmektedir. Bundan dolayı da kıyafete yağ lekesi bulaştıktan sonra vakit kaybetmeden temizlenmesi, yağ lekesinin daha kolay ve problemsiz olarak çıkartılmasına yardımcı olmaktadır.
Islak yağ lekesini kıyafetlerden çıkarmak için birden fazla yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında da kot pantolondan ıslak yağ lekesinin nasıl çıkartılacağı ön plana çıkmaktadır.
Bulaşık deterjanı yağ lekesinin oluştuğu bölgeye döküldükten sonra dakika kadar beklenmelidir. Daha sonra ılık bir bez yardımıyla yağ lekesinin olduğu bölge temizlenmelidir. Bu yöntem, kıyafetteki yağ lekesini hızlı ve problemsiz bir şekilde çıkartmaktadır.
Yağ Lekesi Çamaşır Suyuyla Çıkartılır mı?
Çamaşır suyuyla yağ lekesinin çıkartılıp çıkartılmayacağı sorusunun yanıtı kıyafetin rengine göre değişmektedir. Yağ lekesi bulaşan elbise beyaz renkliyse çamaşır suyuyla bu lekenin çıkartılması mümkündür. Ancak renkli kıyafetlerdeki yağ lekesinin çıkartılmasında çamaşır suyu kesinlikle kullanılmamalıdır. Çünkü renkli kıyafetlerde çamaşır suyu kıyafetin rengini açacağından kıyafete geri dönüşü olmayan zarar vermektedir.
Kosla Yağ Lekesini Çıkarır Mı?
Kıyafetlerde oluşan yağ lekelerinin çıkartılmasında Kosla’nın oldukça etkili olduğunu söylemek mümkündür. Kosla’nın yağ lekesini çıkarmadaki farklı ürünleri yağ lekesinin çıkarılmasına yardımcı olmakta ve kıyafetlerdeki yağ lekeleri hızlı bir şekilde çıkartılabilmektedir.
Kıyafetlerdeki yağ lekelerinin çıkartılmasında yukarıdaki yöntemlerden doğru olanı tercih edilerek kıyafetlerdeki yağ lekeleri rahatlıkla çıkartılabilir ve kıyafetler tekrar giyilebilir hale getirilebilir.
Yağ Lekesine Ne İyi Gelir? Adım Adım Talimatlar
Adım 1: Lekeyi çıkarın
Leke fark ettiğiniz anda yağı mümkün olduğunca fazla çıkarmak için bir kağıt havlu veya peçete kullanmayı deneyin. Yıkamaya başladığınızda lekenin tamamen temizlenmesini kolaylaştıracaktır. Sürtünmemeye çalışın, çünkü bu sadece gresi kumaş liflerine daha derine itecek ve tamamen çıkarmada başarılı olmanızı azaltacaktır.
Adım 2: Bulaşık deterjanı uygulayın
Kumaşı düz bir yüzeye koyun ve lekenin üzerine birkaç damla bulaşık deterjanı koyun. Yağı ve gresi gevşetmek için kumaşı elinizle ovalayın veya bir diş fırçasıyla sabunu ovalayın.
Adım 3: Kabartma tozu sürün (inatçı lekeler için)
İnatçı lekeler olması durumunda, lekenin üzerine biraz kabartma tozu ve bulaşık deterjanı serpin ve ardından bir diş fırçası ile ovalayın. Kabartma tozu hafifçe kuruyana ve lekeyi sert bir macunla kaplayana kadar bir süre dinlendirin.
Adım 4: Durulayın ve sıcak suda ıslatın
Bulaşık deterjanı ve kabartma tozunun sihrini yapmasına izin verdikten sonra – genellikle yaklaşık bir saat – kumaşı sıcak suyla durulayabilirsiniz. Daha sonra bezi sıcak suya batırın ve bir saat daha bırakın.
Adım 5: Yıkayın ve havayla kurutun
Leke tamamen çıktıktan sonra, bezi bir çamaşır makinesinde ılık suda yıkayın ve kurumaya bırakın. Leke tamamen çıkmadıysa, adımları bir kez daha tekrarlayın.
Adım 6: Çamaşır suyu ve suyla ıslatın (inatçı lekeler için)
Çevre üzerindeki etkilerinden dolayı çamaşır suyunun büyük bir hayranı olmasak da, bazen lekelerin ciddi önlemler gerektirdiğini biliyoruz. Kumaş yıkanıp kurutulduğu halde lekeliyse, rengi güvenli ağartıcıyla karıştırılmış ılık suya batırın ve yaklaşık bir saat bekletin. Normal şekilde yıkayın ve kurutun.
- Ceviz lekesi elden, tırnaktan, yüzden nasıl çıkar?
- Oje lekesi çıkarmanın püf noktaları neler?
- Halıdaki yanık lekesi, ütü sararması, sarı leke ve tencere yanığı nasıl çıkar?