24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaKadınPratik BilgilerHavluları yumuşatıcı kullanmadan yumuşacık yapmanın sırrı

Havluları yumuşatıcı kullanmadan yumuşacık yapmanın sırrı

Birçok insan, doğal içeriklerden yapılan temizlik ürünlerini giderek daha fazla tercih ediyor. Bu konuda haklılar çünkü kimyasal temizlik ürünleri sağlık ve çevre için tehlikeli olmaya devam eden toksik bileşenler içeriyor. Yumuşatıcılara başvurmadan yumuşak ve kokulu havlulara sahip olmak mümkündür. Peki havlular yumuşatıcı kullanmadan nasıl yumuşak hale gelir? Detaylar yazımızda.

İçerikleri

Alternatif doğal ürünler, kirletici kimyasalların yerini giderek daha fazla alabiliyor. Kabartma tozu, sirke, siyah sabun veya arap sabunu yumuşak ve temiz giysiler için her yıkamada kullanılacak doğal yumuşatıcı seçenekleridir. Bu doğal ürünlerin nasıl kullanabileceğinizi sizler için derledik.

Kumaşları Yumuşatmak İçin Doğal İpuçları

Deterjanlar agresif olabilir ve   özellikle sık yıkama sırasında kumaşların kalitesini bozabilir. Bu nedenle kumaşları yumuşatmak için doğal ipuçları bilmeniz gerekebilir. Havlularınızın parlaklığını ve yumuşaklığını geri kazanmakta zorlanıyorsanız ve çamaşır makinesinden sert bir şekilde çıkıyorsa, yumuşak ve parlak çamaşırlar için mutlaka uygulayacağınız bazı doğal ipuçlarını size sunacağız.

Kabartma tozu

Birçok ev işlevinde çok amaçlı bir ev ürünü olarak kabartma tozunun etkililiği biliyor. Kabartma tozu çamaşır yıkamada da oldukça etkili sonuçlar verir. İlk bakışta bu inandırıcı gelmeyebilir ancak kabartma tozu, özellikle hipoalerjenik olduğu için yumuşatıcının yerini alabilir. Son derece etkili olan kabartma tozu, lifleri temizler ve yumuşatmaya yardımcı olur. Sudaki kireç seviyesini azaltarak çamaşırlarınızı daha yumuşak hale getirir. Ayrıca çamaşırların kokularını giderir ve renklerini canlandırır, parlak temiz çamaşırlar için leke çıkarıcı görevi görür.

2 litre su içeren bir leğene beş yemek kaşığı karbonatı dökün ve havlularınızı ıslatın, gece boyunca bekletin. Ardından elinizde yıkayın ve durulayın. Karbonat kokusuz olduğundan, onlara bir tazelik dokunuşu vermek için seçtiğiniz birkaç damla esansiyel yağı ekleyebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise 5 yemek kaşığı karbonatı doğrudan çamaşır makinesinin deterjan kısmına ekleyin ve işiniz bitti. Havlularınız parlaklığını ve yumuşaklığını bu uygulama geri kazanacaktır.

Beyaz Sirke
Beyaz Sirke

Beyaz Sirke

Bu bağlamda beyaz sirke, çamaşırları yumuşatmak için kabartma tozu ile aynı rolü oynar. Bu bileşen bir kahve makinesinin kirecini çözmek için etkiliyse, çamaşırları yumuşatmak için de yararlıdır. Bugün çok popüler olan sirke, evdeki tüm yüzeyler için doğal bir dezenfektan olarak etkinliğini tespit etmiş olan anneannelerimiz tarafından zaten kullanılıyordu. Ayrıca çamaşırlara parlaklık kazandırmaya yardımcı olur. Bu ürünü tüm giysiler için olağanüstü bir yumuşatıcı yapan şey, sudaki kireç içeriğini çözme yeteneğidir. Ayrıca çamaşırlarda koku bırakmama avantajına sahiptir ve çamaşır makinesinin bakımını da sağlar.

Bunu yapmak için 2 yemek kaşığı beyaz sirkeyi direkt olarak makinenizin yıkama amaçlı bölmesine ekleyin. Ayrıca 50 cl filtrelenmiş su, 25 cl beyaz sirke ve 10 damla esansiyel yağı karıştırarak kendi yumuşatıcınızı yapabilirsiniz. Güzel bir koku vermek için her şeyi karıştırın. Bu yumuşatıcı, hassas tekstilleri ve hassas cildi korurken havlularınızı istediğiniz gibi temiz, yumuşak ve kokulu hale getirecektir.

Sitrik Asit

Beyaz sirke ile aynı özelliklere sahip olan sitrik asit, çamaşırlarınızı aynı anda hem beyazlatan hem de arındıran doğal bir yumuşatıcıdır. 100 gram sitrik asidi 1 litre suya karıştırın ve bu sıvıyı doğrudan çamaşır makinesindeki yumuşatıcıya ayrılmış kaba dökün. Çarşaflarınıza veya havlularınıza hoş bir koku vermek için tercihinize bağlı olarak sıvıya birkaç damla esans yağı ekleyebilirsiniz.

Limon
Limon

Limon

Limon içerdiği asetik asit ve güneşi anımsatan narenciye kokusu sayesinde havlularınızı güzelleştirir, tüm yumuşaklığını ve tazeliğini çamaşırlara verir. Bir limon suyu ve biraz sirke ekleyip havluları bu suda birkaç saat bekletin. Ardından durulayın ve kurumaya bırakın.

Alüminyum Folyo

Bazı insanlar çamaşırları yumuşatmak için alüminyum folyonun faydasını merak ediyor. Çamaşır makinesi tamburuna bir alüminyum bilye eklemek statik elektriği emer ve giysilerin birbirine yapışmasını önlemeye yardımcı olur. Havlularınız dahil tüm çarşaflarınız ilk günkü esnekliğine ve yumuşaklığına bu sayede kavuşacaktır.

Çamaşırların Nazikçe Yıkanması için Bazı İpuçları 

Doğal yumuşatıcı ipuçlarına ek olarak, çamaşırlarınızın bir parçası olarak uygulayabileceğiniz başka yumuşatma ipuçları da var. Çamaşırların nazikçe yıkanması için bazı ipuçları şöyledir:

  • Daha az çamaşır deterjanı kullanın. Suyun kirecine eklenen deterjan kalıntıları kumaşların pürüzlü olmasına neden olur. Daha az detejan kalıntısı daha pürüzsüz bir kumaş demektir.
  •  Her giysi için doğru sıcaklığı seçmek için etiketlerdeki yıkama talimatlarını kontrol edin.
  • Kaliteli yıkama için beyaz çamaşırları renklilerden, sentetik çamaşırları da doğal liflerden yapılanlardan ayırın.