12 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınCilt BakımıKafada sivilce neden çıkar, ne iyi gelir, nasıl geçer?

Kafada sivilce neden çıkar, ne iyi gelir, nasıl geçer?

Kafada sivilce neden çıkar? ‘Saç diplerinde çıkan sivilce ve şişlikler evde nasıl tedavi edilir, ne iyi gelir, nasıl geçer? yazımızda.

İçerikleri

Cilt sağlığı problemleri arasında en sık rastlanan problemler arasında yer alan sivilcenin vücutta görüldüğü bölgeler arasında en fazla sırt, yüz ve omuz bölgeler bilinse de kafa derisinde de sivilcelere rastlanmaktadır. Kafa derisinde çıkan sivilcelerin en önemli belirtileri arasında kaşıntı, ağrı ve kızarıklık yer almaktadır. Peki, ‘Kafada sivilce neden çıkar? ‘Saç diplerinde çıkan sivilce ve şişlikler evde nasıl tedavi edilir?’ Bu haberimizde bu soruların yanıtları detaylı bir şekilde ele alındı. Bazen ciddi sağlık problemlerine yol açabilen kafa derisindeki sivilcelerle ilgili merak edilen her şeyi haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz.

Kafada Sivilce Neden Çıkar?

Kafa derisinde çıkan sivilcelerle vücutta çıkan sivilcelerin nedeni her ne kadar aynı olsa da kafa derisinde çıkan sivilcelerin bazılarının yağ bezesine dönüşme riski bulunmaktadır. Vücutta sebumun denilen yağ bezleri tarafından üretilen salgı, saç kanalları yoluyla saç köklerine bağlanmaktadır. Kafa derisinin aşırı yağlanmasının yanı sıra sebumun ürettiği salgı da kafa derisindeki gözeneklerin tıkanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle nefes alamayan kafa derisindeki iltihap oluşumu bu bölgede sivilce çıkmasını tetiklemektedir.

Sivilce oluşumunu tetikleyen diğer faktörler arasında depresyon, aşırı stres ve diğer psikolojik problemlerde yer almaktadır.

Yine saç kremleri, saç bakım ürünleri ve jöle gibi kafa derisindeki gözeneklerin tıkanmasına neden olan kozmetik malzemelerde kafa derisinde sivilce oluşumuna neden olabilmektedir.

Sivilce oluşumunu tetikleyen çevresel faktörler arasında ise sıcak hava, hava kirliliği, havanın nemli olması ve aşırı terleme sayılabilir. Bu tür çevresel faktörler ciltteki gözenekleri tıkayarak bakteri oluşmasına yol açar. Ayrıca terleme saçların yağlanmasına neden olduğundan kafa derisinde sivilce oluşması kaçınılmaz hale gelmektedir.

Kafa Derisindeki Sivilcelere Ne İyi Gelir?

Kafa derisindeki sivilceler fark edilse de akneler kesinlikle sıkılmamalıdır. Kafa derisinde çıkan sivilcelerden dolayı cildiye veya dermatoloji uzmanına başvurarak muayene olunmalıdır. Uzman hekim tarafından saç derisine yapılan birtakım analizler sonucunda uygun görülen tedavi yöntemi aksatılmadan uygulanmalıdır.

Saç derisindeki sivilcelerin nedeni aşırı yağlanmada olabilir. Bu nedenle saçların sık aralıklarla yıkanmasına ve iyice temizlenmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca saç bakım ürünlerinin mümkün olduğunca az kimyasal içermesi kafa derisinde sivilce çıkma riskini azaltmaktadır. Alkol, derideki nemi çekerek cildi kuruttuğu için saç bakım ürünlerinde alkollü ürünlerdense, antibakteriyel ya da bitkisel içerikli şampuanlar tercih edilmelidir.

Sivilcelerde iltihap oluşumunu engellemek için içeriğinde salisilik asit barındıran kremlerin aknelerin üstüne sürülmesi yeterlidir. Antibakteriyel, antibiyotik ve salisilik içeren kremler dahi sivilcelerin iyileşmesine yardımcı olmuyorsa, cildiye uzmanına başvurularak ağızdan alınabilen antibiyotik ilaç talep edilebilir. Saç derisini onarıcı etkisi olan sülfür içerikli kremler ve şampuanlarda kafa derisindeki sivilcelerle mücadelede tercih edilebilir.

Evde uygulanan tüm yöntemlere, antibiyotik içerikli ilaçlara ve kremlere rağmen kafa derisindeki sivilcelerde herhangi bir iyileşme olmadıysa, hekim tarafından cerrahi müdahaleye gerek duyulabilir. Plastik cerrah tarafından gerçekleştirilecek cerrahi operasyonla iltihaplı sivilcelerin alınması mümkündür. Ayrıca cerrahi operasyon yapılan bölgelere uygulanan özel solüsyonlar sayesinde sivilcelerin yeniden çıkması engellenmektedir.

Kafa Derisinde Sivilce Oluşumuna İyi Gelen İki Doğal Kür

Domates Suyu Kürü

Bu kürü hazırlamak için 1 yemek kaşığı domates suyuna, birkaç damla limon suyuna ve yarım kaşık bala gereksinim vardır.

Domates suyu kürünü hazırlamak için bütün malzemelerin bir kabın içerisinde karıştırılması yeterlidir. Daha sonra elde edilen bu karışım, saç derisine masaj yapılarak uygulanmalıdır. Yaklaşık 5 dakika bekleme süresinden sonra saçlar ılık suyla yıkanarak temizlenmelidir. Bu kür, saç derisine günlük değil, birkaç günde bir uygulanmalıdır.

Elma Sirkesi Kürü

Elma sirkesi kürünü hazırlamak için elma sirkesine ve ılık suya gereksinim vardır.

Ilık suyla elma sirkesi eşit miktarda karıştırıldıktan sonra saçlar bu karışımla yıkanmalı ve 5-10 dakika beklendikten sonra temiz suyla yıkanarak temizlenmelidir. Saçlar, şampuanla her yıkandıktan sonra bu kür uygulanmalıdır.