18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviGeçmeyen burun tıkanıklığı nasıl geçer, ne iyi gelir evde çözüm?

Geçmeyen burun tıkanıklığı nasıl geçer, ne iyi gelir evde çözüm?

Geçmeyen burun tıkanıklığı, birçok kişide görülebilen ve sürekli tekrar ettiğinde kişiye sıkıntılar yaşatan bir durumdur. Söz konusu sağlık olduğu zaman bazı şeylerin değeri kaybedildiği zaman daha iyi anlaşılmaktadır. Burun tıkanıklığı durumunda da nefes almak ve uyumak zorlaşmaktadır. Peki, tekrar eden burun tıkanıklığı neden olur? Geçmeyen burun tıkanıklığı evde nasıl tedavi edilir? Burun tıkanıklığınıza iyi gelecek öneriler bu yazımızda sizleri bekliyor.

İçerikleri

Solunum sisteminin başlangıcı olan burun, içeriye giren havayı yumuşatarak akciğerlere göndermektedir. Ancak bazen burun bu görevini yerine getiremez hale gelir. Bu duruma burun tıkanıklığı denir. Nefes almayı zorlaştıran ve kalitesiz bir yaşam sunan burun tıkanıklığının tedavi edilmesi gerekmektedir. Halk arasında pek önemsenmeyen bu durum için mutlaka bir doktora muayene olmalısınız.

Geçmeyen Burun Tıkanıklığı Nedenleri Neler?

Nefes almayı zorlaştıran ve kaliteli bir uyku sürecini imkânsız hale getiren geçmeyen burun tıkanıklığı nedenleri neler araştırılmalıdır. Her bireyde aynı nedenlerle burun tıkanıklığı yaşanmaz. Bu nedenle öncelikle burun tıkanıklığına neden olan etmenin belirlenmesi ve buna uygun tedavinin uygulanması gerekmektedir.

Geçmeyen burun tıkanıklığı yaşayan kişiler rahat koku alamazlar. Ayrıca nefes alıp vermekte güçlük çekerler. Çok önemsenmeyen bu durum ilerledikçe hayat daha zor hale gelmektedir. Bu nedenle burun tıkanıklığı yaşıyorsanız ve uzun süre bu durum geçmiyorsa mutlaka bir doktora gitmenizde fayda var. Burun tıkanıklığına neden olan etmenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Saman nezlesi
  • Sinüzit
  • Burun eti
  • Nazal septum deviasyonu
  • Alkol tüketimi
  • Konka şişmeleri
  • Soğuk algınlığı
  • Mevcut alerjiler
  • Buruna yabancı nesne girmesi
  • Çok fazla baharatlı besin tüketimi
  • Mevsim geçişleri
  • Grip
  • Hormonal değişiklikler
  • Yüksek tansiyon
  • Alerjik olmayan rinit
  • Mesleki astım hastalığı
  • Burun polipleri
  • Uyku apnesi
  • Hamilelik
  • Tiroit bozuklukları
  • Churg – strauss sendromu
  • Nezle

Yukarıda sıralanan nedenlere bağlı olarak geçmeyen burun tıkanıklığı görülmektedir. Ancak bu nedenlerin hepsi aynı anda etki etmeyebilir. Burun tıkanıklığı sorunu yaşayan kişiler zor nefes aldıkları için ağızdan solunum yapmak durumunda kalırlar. Alınan bu hava burun filtresinden geçmediği için boğaz enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Ayrıca ağız kuruluğu da yaşanabilmektedir. Bununla beraber bu kişilerde uyku problemleri ve horlama görülebilir. Bu nedenle burun tıkanıklığının bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir.

Geçmeyen Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?
Geçmeyen Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Geçmeyen Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Kişinin yaşam kalitesini oldukça düşüren geçmeyen burun tıkanıklığı ciddi bir sağlık sorunudur. Birçok kişi tarafından soğuk algınlığına bağlanıp önemsenmese de, burun tıkanıklığının mutlaka dikkate alınması gerekir. Burun tıkanıklığına kısa süreli de olsa iyi gelecek bazı çözümler vardır. Doktora gitmeden önce bu çözümleri deneyerek burun tıkanıklığınızı açabilirsiniz.

Burun Tıkanıklığı Tuzlu Su

Geçmeyen burun tıkanıklığı nasıl geçer sorusuna en sık verilen yanıtların başında tuzlu su gelmektedir. Tıkalı olan burnu açarak nefes almayı kolaylaştıran tuzlu su ile evinizde burun tıkanıklığınızı açabilirsiniz. Bunun için bir bardak ılık su içerisine bir miktar tuz atın ve iyice karıştırın. Hazırladığınız tuzlu sudan elinize alarak burnunuza çekin. Tuzlu su burnunuzu biraz yaksa da, anında tıkanıklığınıza çare olacaktır. Tuzlu sudan sonra burnunuzun açıldığını ve rahat nefes aldığınızı göreceksiniz. Bu durumu burnunuz tıkandıkça tekrar edebilirsiniz.

Burun Tıkanıklığı Deniz Suyu

Burun tıkanıklığı için pratik çözümlerden biri de deniz suyudur. İçeriğinde yüksek oranda mineral ve tuz bulunan deniz suyu burun tıkanıklığına iyi gelmektedir. Burundaki ödemi kısmen de olsa çözen deniz suyu, burnun açılmasını sağlar. Yaz aylarında denize girdiğiniz zaman burnunuzun açıldığını göreceksiniz. Kış aylarında ise denize giremeyeceğiniz için eczanelerde satılan serum fizyolojiklerden satın alarak kullanabilirsiniz.

Geçmeyen Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?
Geçmeyen Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Geçmeyen Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Geçmeyen burun tıkanıklığı sorunu yaşayan kişilere bol sıvı tüketmeleri önerilmektedir. Bu sayede burun mukozasının nemli kalması sağlanmaktadır. Peki, geçmeyen burun tıkanıklığına ne iyi gelir biliyor musunuz? Şimdi sizlere aktaracağımız bazı tüyolarla burun tıkanıklığınızdan kurtulabilirsiniz.

Burun Tıkanıklığı Sirke

Birçok konuda etkili olan sirke burun tıkanıklığına da iyi gelmektedir. Burun tıkanıklığı sirke ile açılmaktadır. Bunun için bir bardak ılık su içerisine 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin. İçerisine bir tatlı kaşığı bal koyarak karıştırın ve bu karışımı günde iki kere burnunuza çekin. Bu sayede burun tıkanıklığınızı durdurabilirsiniz.

Burun Tıkanıklığı Karbonat

Burun tıkanıklığına iyi gelen bir diğer yöntem de karbonattır. Yarım çay bardağı içerisine çeyrek tatlı kaşığı kadar karbonat ekleyerek karıştırın. Ancak burada kullanılan suyun kaynatılıp soğutulmuş olması gerekmektedir. Burun deliğinizin birini kapatın ve diğer burun deliğinize bu sudan çekin ya da şırınga ile burnunuza karışımdan sıkın. Bir süre sonra tıkanıklığın açıldığını göreceksiniz.

Burun Tıkanıklığı En Hızlı Nasıl Geçer?

Burun tıkanıklığından sıkılan ve rahatsız olan kişiler için burun tıkanıklığı en hızlı nasıl geçer çok önemlidir. Burun tıkanıklığı yaşayan kişilere sıcak su banyosu önerilmektedir. Banyoda sıcak suyun buharı ile tıkalı olan burun açılarak kişiyi rahatlatmaktadır. Bunun dışında yukarıdaki saydığımız yöntemlerden farklı bazı yöntemleri de uygulayabilirsiniz.

Burun Tıkanıklığı Zencefil Çayı

Bitkisel tedaviye inananlara önerilen zencefil çayı burun tıkanıklığını hızlı bir şekilde geçirmektedir. Burun tıkanıklığı zencefil çayı hazırlamak için 2 bardak suyu kaynatın ve içerisine 2 tatlı kaşığı zencefil ekleyerek biraz bekletin. Hazırladığınız karışımı bir bardak için. Kalan bir bardağı ise bez yardımıyla burnunuza kompres yapın. Zencefil kök halinde ise sıcak suya ekleyin ve 10 dakika beklettikten sonra bu karışımı kullanın.

Burun Tıkanıklığı Papatya Çayı

Birçok hastalığa iyi gelen papatya çayını burun tıkanıklığını hızlı bir şekilde geçirmek için kullanabilirsiniz. Bir tencereye 2-3 bardak suyu ekleyin ve kaynatın. Kaynayan ve biraz bekletilen su içerisine 6-7 tane papatyayı ekleyerek demlenmesini bekleyin. Daha sonra tencerenin kapağını açın ve çıkan buharı soluyun. Buhar etkisini tamamen kaybedinceye kadar solumaya devam edin.

Burun Tıkanıklığı Açma Yöntemleri Neler?
Burun Tıkanıklığı Açma Yöntemleri Neler?

Burun Tıkanıklığı Açma Yöntemleri Neler?

Çevrenizde geçmeyen burun tıkanıklığı sorunu yaşayan birçok kişi olabilir. Kişiye ciddi rahatsızlık veren bu durum için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bu yazımızı detaylı okuyarak burun tıkanıklığı ile karşılaştığınızda nasıl davranmanız gerektiğini öğreneceksiniz. Burun tıkanıklığını açma yöntemleri ile ilgili sizlere bilgiler vereceğiz.

Burun Tıkanıklığı Okaliptüs Yağı

Virüslere olan etkisi ile popüler olan okaliptüs yağı burun tıkanıklığını da açmaktadır. Burnu nemli tutan okaliptüs yağı tıkalı burnu açarak ferahlık verir. Okaliptüs yağını zeytinyağı ile seyrelterek kullanmalısınız. Seyrelttiğiniz yağı burun deliklerinize hafif şekilde sürebilirsiniz.

Burun Tıkanıklığı Limon Karanfil

Geçmeyen burun tıkanıklığının ilaçlarından biri de limon karanfil buharıdır. Kaynattığınız suyun içerisine bir limon suyu ve karanfil ekleyerek karıştırın. Daha sonra üstünüze bir örtü çekerek bu karışımdan çıkan buharı soluyun. Kısa sürede burnunuzun açıldığını görecek ve rahatladığınızı hissedeceksiniz.

Burun Tıkanıklığına Bitkisel Çözüm Nedir?

Birçok kişi hastalıkların tedavisinde bitkisel çözümlere güvenmez. Her hastalık için elbette ki doktora gidilmeli ve uzman tavsiyeleri ile tedaviye başlanmalıdır. Ancak bazı hastalıklarda herhangi bir zararı olmayan bitkilerden faydalanabilirsiniz. Burun tıkanıklığı da bu hastalıklardan biridir. Kişiye zor anlar yaşatan burun tıkanıklığına bitkisel çözüm nedir sizler için araştırdık. Evinizde uygulayabileceğiniz bu yöntemler ile kısa sürede rahat nefes almaya başlayacaksınız.

Burun Tıkanıklığı Çörek Otu Yağı

Burun tıkanıklığına iyi gelen çörek otu yağının soğuk sıkım yöntemi ile elde edilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Vücuttaki iltihaplanmayı önleyen çörek otu yağı alerjiyi de önlemektedir. Amerika’da yapılan bir araştırmada çörek otu yağının burun kaşıntısına, burun akıntısına ve burun tıkanıklığına iyi geldiği belirlenmiştir. Küçük damlalıklı bir şişe içerisine 1 çay kaşığı çörek otu yağını ve 3 çay kaşığı zeytinyağını ekleyin. Kafanızı koltuğa yaslayıp bu karışımdan her iki burun deliğinize de 1 damla damlatın. Damlattıktan sonra kalkmadan birkaç dakika bekleyin.

Burun Tıkanıklığı Çay Ağacı Yağı

Burun kanallarını temizleme etkisi bulunan çay ağacı yağı, geçmeyen burun tıkanıklığı bitkisel çözümlerinden biridir. Sıcak su dolu bir kabın içerisine çay ağacı yağını damlatın ve başınıza bir örtü geçirerek suyun buharını soluyun. 10 dakika kadar bu şekilde bekledikten sonra burnunuzun açıldığını göreceksiniz.

Burun Tıkanıklığı Lavanta Yağı

Burun tıkanıklığı için en etkili yöntemlerin başında lavanta yağı gelmektedir. Kaynamış olan bir bardak su içerisine lavanta yağını ekleyin ve bu sudan burnunuza çekin. Lavanta yağı olmadığı zaman lavantayı da direkt suda demleyerek kullanabilirsiniz.

Geçmeyen Burun Tıkanıklığını Ne Açar?

Son dönemlerde geçmeyen burun tıkanıklığı sorununu yaşayan kişi sayısının arttığı görülmektedir. Kişinin yaşam kaynağı olan nefes almasını engelleyen bu durum için çeşitli öneriler yapılmaktadır. Geçmeyen burun tıkanıklığı için tarçın, zerdeçal, nane, adaçayı gibi bitki çaylarının tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca bulunulan ortamda buhar makinesi kullanılması da burun tıkanıklığına iyi gelmektedir.

Sık sık burun tıkanıklığı yaşayan kişilere sigara içmemeleri ve sigara içilen ortamlarda bulunmamaları önerilmektedir. Duş almakta burun tıkanıklığına iyi gelmektedir. Ayrıca yatarken başınızı yükseltmesi için iki yastık kullanırsanız burun tıkanıklığınızın daha az olduğunu göreceksiniz.

Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir Evde Çözüm?
Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir Evde Çözüm?

Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir Evde Çözüm?

Burun tıkanıklığı yaşadınız ve evden dışarıya çıkacak haliniz yok. Bu durumda burun tıkanıklığına ne iyi gelir evde çözüm nedir öğrenirseniz, kısa sürede burun tıkanıklığınızdan kurtulabilirsiniz. Burun tıkanıklığı yaşayan kişilerin evde uygulayabilecekleri yöntemler şunlardır:

Burun Tıkanıklığı Soğan

Evde uygulayabileceğiniz en etkili ve pratik yöntemlerden biri soğandır. Bir soğanı ortadan ikiye kesin ve sadece koklayın. İşte bu kadar! Kesik soğanı koklamak burun kanallarınızı açarak tıkanıklığı giderecektir.

Burun Tıkanıklığı Sarımsak

Bitkisel bir antibiyotik olarak görülen sarımsak, burun tıkanıklığına iyi gelmektedir. İçeriğinde bulunan dekonjestan etkisi ile burun tıkanıklığını açan sarımsağın balgam söktürme etkisi de vardır. Sıcak su içerisine 3 diş sarımsağı ezin ve beklettikten sonra suyunu süzerek bu karışımı için. Daha etkili olabilmesi için karışıma kekik de ekleyebilirsiniz.

Burun Tıkanıklığı Zeytinyağı

Geçmeyen burun tıkanıklığı zeytinyağı ile geçebilir. Burnunuzun içerisine birkaç damla zeytinyağı damlatmanız yeterlidir. Bu işlemden sonra burnunuz hemen açılacak ve rahat bir nefes alacaksınız.

Burun Tıkanıklığı Uyku Apnesi Yapar Mı?

Solunumun 10 saniye kadar durması uyku apnesi olarak adlandırılmaktadır. Burun tıkanıklığında gece uyurken nefes almada zorluk yaşanmaktadır. Nefes alamama nedeniyle kişide uyku problemi görülmektedir. Burun tıkanıklığı uyku apnesinin temel nedeni olmasa da, uyku apnesi belirtileri ortaya çıkarabilmektedir.

Burun Tıkanıklığı Uyku Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalı?

Geçmeyen burun tıkanıklığı yaşayan kişilerin yatış pozisyonlarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Zaten tıkalı olan burun yanlış yatış pozisyonu ile nefes alamama problemi ortaya çıkarabilmektedir. Burnu tıkalı olan kişilerin yüksek yastıkta yatmaları önerilmektedir. Sadece bir tarafa doğru yatmak diğer taraftaki burun deliğini tıkamaktadır. Bu nedenle gece boyu sırasıyla her iki yöne doğru yatılmalıdır.

Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır Saraçoğlu?

Burun tıkanıklığı için bitkisel çözüm önerileri sunan İbrahim Saraçoğlu, bu yöntemlerin evde kolaylıkla yapılabileceğini belirtmektedir. İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen ve etkisi birçok kişi tarafından onaylanan doğal yöntemler şunlardır:

Limon: Limon suyundan birkaç damla burnunuza çektiğiniz zaman tıkalı burnunuzun açıldığını göreceksiniz. Limonun içerisine az bir miktar karbonat da ekleyebilirsiniz.

Buhar Banyosu: Kaynamış su içerisine papatya, okaliptüs yağı ve nane ekleyerek buharı solumalısınız.

Doktor Feridun Kunak Burun Tıkanıklığı