24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalıkSürekli burun tıkanıklığı neyin belirtisi? Ne iyi gelir evde çözüm

Sürekli burun tıkanıklığı neyin belirtisi? Ne iyi gelir evde çözüm

Solunum sisteminin temel noktası olan burun sayesinde içeriye giren hava akciğerlere ulaşmadan ısıtılır, nemlendirilir ve temizlenir. Burnun görevlerini bazı faktörlere bağlı olarak yerine getirememesine burun tıkanıklığı denir. Nefes almayı zorlaştıran bu durum kişinin hayat kalitesini de düşürmektedir. Peki, burun tıkanıklığı neden olur? Evde hangi çözümler burun tıkanıklığına iyi gelir?

İçerikleri

Birçok kişinin yaşadığı burun tıkanıklığı rahatsızlığı kişilere çeşitli sıkıntılar yaşatabilmektedir. Koku alma fonksiyonlarını da zayıflatan burun tıkanıklığında kişinin uykuya geçişi zorlaşır. Ancak bu sorun için artık üzülmenize gerek yok. Yaptığımız araştırmalar sonrasında burun tıkanıklığı sorunundan sizleri kurtaracak çözümleri derleyerek yazımızın devamında sunduk.

Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Farklı etkenlere bağlı olarak gelişen burun tıkanıklığı bir anlamda belirti olarak değerlendirilmektedir. Burnun en temel görevlerinden biri solunumu sağlamasıdır. Bu solunumun sağlanamadığı durumlarda ortaya çıkan burun tıkanıklığının temel nedenleri şunlardır:

  • Saman nezlesi
  • Alerji
  • Bazı kimyasallara maruziyet
  • Kronik sinüzit
  • Nezle
  • Grip
  • Burun eti
  • Mevsim geçişleri
  • Uyku apnesi
  • Mesleki astım
  • Gebelik
  • Tiroid rahatsızlığı
  • Baharatlı yemeklerin çok fazla tüketilmesi
  • Hormonal değişiklikler
  • Alkol tüketimi
  • Horlama

Sürekli Burun Tıkanıklığı Neyin Belirtisi?

Burun tıkanıklığı genelde kısa sürmektedir. Ancak bazı kişilerde sürekli tekrarlayan burun tıkanıklığı görülebilmektedir. Bu sebeple uzun süren burun tıkanıklığı neyin belirtisi diye araştırma içerisine girmektedirler. Uzun süre görülen burun tıkanıklığının burnun orta direğinin eğriliği yani deviasyon durumundan kaynaklandığı belirtilmektedir. Bunun yanında geniz eti büyümesi, burun eti, nazal polip gibi nedenler de sürekli burun tıkanıklığının en önemli belirtileridir.

Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir Evde Çözüm

Burun tıkanıklığı için sürekli doktora gitmek istemeyen kişiler burun tıkanıklığına ne iyi gelir evde çözüm önerileri nelerdir araştırmaktadırlar. Evde kolaylıkla bulabileceğiniz malzemelerle hazırlayabileceğiniz çözüm önerileri aşağıda sıralanmaktadır:

Tuzlu Su: Burun tıkanıklığı durumlarında ilk olarak uygulanan yöntem tuzlu sudur. Bir bardak ılık su içerisine 1 çay kaşığı kadar tuzu ilave ettikten sonra burnunuzu temizleyebilirsiniz. Tuzlu su sayesinde tıkanan burnunuzun hemen açıldığını göreceksiniz.

Zeytinyağı: Tamamen doğal olarak hazırlanan zeytinyağını birkaç damla burnunuza damlattığınız zaman tıkanıklık son bulacaktır.

Zencefil Çayı: Mukozanın akışkanlığını artıran zencefil geniz kanallarını da açmaktadır. Bu işlem burun tıkanıklığı ile boğaz ağrısına da iyi gelmektedir.

Elma Sirkesi: Elma sirkesi mukusun incelmesini sağlar. Ayrıca asidik yapısı sayesinde burnun içerisindeki virüs ve bakteri oluşumunu engeller.

Lavanta Çiçeği: Burun tıkanıklığında evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemlerden biri de lavanta çiçeğidir. Bir tutam kadar lavanta çiçeğinin yapraklarını kaynamış suda 10 dakika bekletin ve suyunu süzdükten sonra her saat başı bu suyu burnunuza çekin.

Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır İbrahim Saraçoğlu

Grip, nezle gibi kış hastalıkları ya da diğer çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan burun tıkanıklığı nasıl açılır İbrahim Saraçoğlu tarafından basit bir şekilde anlatılmıştır. Doğal ürünleri ve bitkisel tedavi yöntemini seven İbrahim Saraçoğlu’nun burun tıkanıklığını kısa sürede giderecek kürleri aşağıda aktarılmıştır.

Soğan Kürü: En popüler kürlerden biri olan soğan kürü sayesinde burun tıkanıklığı giderilmektedir. Bir çay bardağı su içerisine bir soğanın suyunu ve balı ekleyerek karıştırın. Bu karışımı günde iki kere tüketin.

Çörek Otu Kürü: Bu kür için bir yemek kaşığı çörek otu, 5 dal maydanoz, 3 parmak kalınlığında kesilmiş kırmızı lahana gerekmektedir. Tüm malzemeler havanda dövülür ve 10 dakika kadar 1 bardak suda kaynatılır. Soğuduktan sonra üçer damla şeklinde burna damlatılır.

Gece Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Burun tıkanıklığı özellikle gecenin ilerleyen saatlerinde daha da sıkıntı vermektedir. Bu nedenle uyku kalitesi de düşmektedir. Geceleri burun tıkanıklığını gidermek ve daha rahat uyumak için bol su içilmelidir. Bunun yanında akşamları yatmadan alkol ya da kafein tüketilmemelidir. Yastığı hafifçe yükseltmek de burun tıkanıklığına iyi gelir.

Alerjik Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır?

Burun tıkanıklığı bazen hastalıklara bağlı olarak kısa süreli görülse de, alerjik burun tıkanıklığı çok sık tekrar etmektedir. Bu durumu yaşayan kişiler için alerjik burun tıkanıklığı nasıl açılır anlatılmıştır. Alerjik burun tıkanıklığı yaşayanlara sıcak içecek tüketmeleri önerilmektedir.

Alerjik burun tıkanıklığı yaşayan kişilerin bulunduğu ortamın nemlendirilmesi burun tıkanıklığına iyi gelir. Bununla beraber burun spreyi ve tuzlu su işlemi burun tıkanıklığını kısa sürede açmaktadır. E vitamini içeriğine sahip nemlendirici krem ve yağlar da burundaki kuruluğu kaldırarak burun tıkanıklığına iyi gelir.