24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaKadınYemek TarifiFasulye turşusu tarifi, nasıl yapılır? Fasulye turşusu nasıl saklanır?

Fasulye turşusu tarifi, nasıl yapılır? Fasulye turşusu nasıl saklanır?

İçerikleri

Fasulye turşusu, yemeklerin son derece lezzetli hale gelmesini sağlayan yöntemlerden olan turşu kurma işlemiyle özellikle en çok tercih edilen ürünlerden bir tanesi haline geliyor. Hazırlanışının bir saatten daha kısa sürüyor olması, gün içerisinde istediğiniz kadar turşu kurabileceğiniz anlamına taşıyor.

Tek yapmanız gereken taze fasulye bütün haldeyken ortadan veya üçe kırarak biriktirmektir. Ardından kırılan fasulyelerin turşu haline gelebilmesi için, bidonun kaç litre olduğuna bağlı olarak sirke ve kaya tuzu kullanmanız gerekiyor. Fasulye turşusu nasıl kurulur gibi sıkça sorulan sorunun cevabına aşağıdaki anlatımla ulaşabilir ve siz de kendi turşunuzu hazırlayabilirsiniz.

Fasulye Turşusu Nasıl Yapılır?

Fasulye turşusunun hazırlanabilmesi için öncelikle malzemelerin temin edilmesi gerekiyor. Normal tuz yerine kaya tuzu kullanılması ve istenen markadaki sirkenin alınmasının ardından, malzemelerin hazırlanış aşamasına geçilebilir. Aşağıda fasulye turşusu tarifi ve nasıl yapılacağıyla ilgili tüm detaylara maddeler halinde yer verilmiştir;

  • Fasulye kullanılarak turşu kurulması için öncelikle fasulyenin kenar kısımlarını kesin ve sadece düz şerit haline gelmesini sağlayarak, kalan kısımları ikiye veya üçe kırın.
  • Parçaları kırdıktan ve yeterli gördüğünüz miktarda parçalama işlemini gerçekleştirdikten sonra, tencerenin içerisine su doldurun ve ocağın altını yakın. Tenceredeki suya tüm taze fasulye parçalarını adın ve turşu yapmak için ortalama 15 dakika boyunca haşlanmasını sağlayın.
  • Haşlanma işleminin gerçekleşmesinin ardından, tüm fasulyeleri dikkatli bir şekilde diğer malzemeleri katmaya başlayın.
  • Haşladığınız fasulyelerin içerisine, 1 litrede 2 yemek kaşığına denk gelecek şekilde kaya tuzu koyun. Bunun için de öncelikle kaç litrelik fasulye turşusu yapacağınızı belirlemiş olmanız gerekiyor.
  • Kaya tuzunun su içerisinde tamamen eridiğini gördükten sonra ise yeterli miktarda sirkeyi 1 litresi 1 çay bardağına denk gelecek şekilde ilave edin. Ardından ocağın altını kapatın ve karışımı soğumaya bırakın.
  • Kavanozlara veya bidonlara koyacaksanız, her bir kap için ne kadar hazırlayacaksanız tam olarak yarısını sadece fasulye turşusu kurma işleminde fasulyeyle doldurun.
  • Kalan yarısını doldurmak için ise kepçe kullanarak, fasulyeleri aldığınız tenceredeki kaya tuzu ve sirke bulunan suyu bidonlara boşaltın. Bidonlara dolduracağınız bu karışımın kapağa iki parmak kalana kadar gelmesi gerekiyor. Fasulyelerin yüzmeye başladığını ve çok sıkışık olmadığını görmelisiniz.
  • Fasulyenin ve suyun koyulmasının ardından, herhangi bir malzeme ilave etmeden kapağı kapatın ve tamamen sıktığınıza emin olun. Bidon plastikse sıkmayı deneyebilir ve hava çıkıp çıkmadığını test edebilirsiniz.

Fasulye Turşusu Kaç Gün Bekletilir?

Turşuyu kurarken dikkat edilmesi gereken durumlar arasında özellikle turşunun bekletilmesi gereken gün sayısı ve kurulan turşunun bekletileceği ortamın nasıl olması gerektiği geliyor. Fasulye turşunu hazırlama işlemlerinde bidonların tamamen doldurulmasının ardından kapak kapatılarak, tekrar açılmayacak şekilde 15 ila 20 gün boyunca saklanması gerekiyor.

Kavanozların veya bidonların daha güzel tat vereceği düşünülerek güneşe çıkarılması son derece yanlış bir harekettir. Hiç güneş almaması, kavanozların açılmaması ve içerisindeki karışımın istenen tadı verme sürecinin olumsuz etkilenmemesi için fasulye turşusu en az 15 gün tüketilmemelidir.

Fasulye Turşusu Nasıl Saklanır?

Fasulye turşusu saklama işlemlerinin yapılması için ters çevrilmemesine dikkat edilmesi, turşunun bozulmaması ve hava almadan durması için önlemlerin alınması gerekiyor. Turşunun koyulacağı dolapta en az 15 gün kalması gerektiği için, bu süreçte hava almasını tamamen önlediğinizden emin olmanız gerekiyor. Turşunun içerisine kattığınız malzemeler sayesinde 15 günlük sürenin ardından her bir parçada istenen tat elde edilebilecektir. 15 ila 20 günün ardından tam olarak kullanıma hazır hale gelebileceği için, istediğiniz zaman yemeklerinizin yanında kullanmaya başlayabilirsiniz.

Saklamak için bazı kişiler tarafından damacananın etrafına poşet sarıldığı, kapağın etrafının özel olarak poşetle kapatıldığı da görülebiliyor. Kapağın delik olmamasına ve herhangi bir yerinde hava giriş çıkışına neden olabilecek boşluk olmamasına dikkat ettiğiniz bidonları kullanmanız gerekiyor. Bu sayede turşunun, belirtilen bekleme süresinin ardından lezzetini elde etmiş ve yenilmeye hazır hale gelmiş olması sağlanacaktır.

Turşu saklama sürecinde herhangi bir şekilde güneş ışınlarına maruz bırakılmaması, ıslak veya rutubeti ortamda olmadığına emin olunmalıdır. Karışımı hazırlarken tıka basa doldurmak yerine, tuzlu sirkeli karışımı biraz bol koyarak tanelerin birbirini ezmesini ve yapışmasını engelleyin.