26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınYemek TarifiLezzetli aşure yapmanın püf noktaları neler?

Lezzetli aşure yapmanın püf noktaları neler?

İçerikleri

Aşure Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Geleneksel olarak, insanlar bunu komşularla paylaşmak için yapar. Bu şekilde her birinin aşure tarifi hakkında bir fikri vardır. Bu günlerde kapı zilinizin çalınması ve elinde kase ile bir komşu görmeniz çok sıradan. Peki herkesin bir fikrinin bulunduğu aşure nasıl daha lezzetli yapılır. İşte lezzetli aşure yapmanın püf noktaları.

Lezzetli Aşure Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle aşurelik buğdayın iyi bir derecede pişip kıvamlı olabilmesi için 1 gün öncesinde akşamdan suda bekletilmesi gerekir. Suda yumuşamış olan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştırıp pişme süresini de kısaltarak zamandan tasarruf ettirmektedir.
  • Aşurenin içine konulacak olan fasulye ve nohutun da 1 gece önceden suda bekletilmesi gereklidir. Böylelikle hem bakliyatların gazı alınmış olur hem de yerken mideye herhangi bir rahatsızlık vermez.
  • Aşurenin renginin açık ve berrak olması için bakliyat ile tahılın haşladıktan sonra süzülmesi önem gösterilmesi gereken bir durumdur. Eğer malzemeler haşladıktan sonra güzel bir biçimde süzülür ise aşurenin içindeki tüm malzemeler tek tek ayırt edilebilir.
  • Aşure tenceresine eklenecek olan incir, kuru kayısı ve üzümün de kaplar içinde bir miktar suda bekletilmesi, aşurenin renginin koyulaşmasına engel olacaktır. Aşurenin rengini bir miktar koyulaştırma özelliğine sahip olan incir, aşureye son aşamada eklenmelidir. İnciri daha öncesinden eklemiş olanlar, aşure tenceresinin içerisine belli bir miktar süt eklerse aşurenin rengi açılacaktır. Yine kıvam vermek amacıyla da aşureye süt eklenebilir. Ayrıca bu adımlar uygulandığında, katılan malzemeler aşurenin içerisinde yumuşak bir kıvam alacaktır. *Aşurenin bol malzeme ve bolca su isteyen bir tatlı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle pişirme tenceresi mümkün olabildiğince büyük boy bir model olarak seçilmelidir.
  • Aşureye karanfil eklemek isteyenler, aşureyi pişirmeden evvel birkaç tane karanfili 1 fincan suda kaynatıp suyunu ekleyebilirler.
  • Aşure mümkün olduğunca kısık ateşte yapılmalıdır. Çünkü kısık ateşte ağır ağır pişen aşure, çok daha lezzetli bir tat alacaktır.

Aşurenin Kıvamı Çok Katı Olursa Ne Yapılmalı?

Piştikten sonra kıvamı yoğunlaşan bir tatlı olan aşurenin, bu sebepten dolayı tam ayarında pişirilip ocaktan alınması lezzetli aşure yapmanın olmazsa olmazlarındandır. Ancak koyulaştığı durumlarda aşure ocağın üzerine yeniden alınmalı ve içerisine yoğunluğunu açacak kadar bir miktar su ilave edilerek tekrar kaynamaya bırakılmalıdır. Eğer lezzet kaybı yaşanır ise ayrıyeten şeker de ilave edilebilir. Kaynama süresi olarak suyun aşure ile bütünleşene kadar pişirilmesi yeterli olacaktır. Kıvam alınca altı kapatılarak servis yapılabilir.

Lezzetli Aşure Tarifi Video

Aşure Nasıl Yapılır? Lezzetli Aşure Tarifinin Püf Noktalar

Dünyanın en kolay suffle tarifi

Etimek Tatlısı Tarifi