En İyi Bal Kabağı Nasıl Seçilir?
Alacağınız bal kabağının nefis bir lezzette olmasını istiyor, özellikle tatlısını yaptığınızda tam kıvamında olsun, ağzınıza attığınız gibi damağınızda erisin istiyorsanız uygulamanız gereken birçok püf noktası var. Önceliğimiz tabii ki en iyi bal kabağını seçebilmek. Bunun için de şu adımlara dikkat etmeniz önemli:
Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz.
Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli. Eğer bal kabaklarının kabukları çok parlaksa bu ilaçlamalar dolayısıyla ortaya çıkmış kalıntılardan ya da başka bir yabancı maddeyle temastan kaynaklı olmuş olabilir, uzak durmanızda fayda var.
Bal kabağının kabuğu sert olmalı. Eğer kabuk yumuşak ya da kendini salmış bir haldeyse bu bozulmaya başladığının göstergesi olabilir. Bunun yerine gergin, sert kabuklu olanları tercih etmelisiniz.
Alacağınız bal kabağının ne kadar olgun olduğunu anlamak içinse güneş ve toprakla ne kadar temasta kaldığını gözlemleyebilirsiniz. Bütün haldeki bal kabağının alt kısmını çevirdiğiniz sarı tonların hakim olduğunu görüyorsanız o kabağı gönül rahatlığıyla alabilirsiniz. Çünkü bu, bal kabağının uzun süre toprakta kaldığını gösteren bir izdir. Uzun süre toprakta kaldığı için de olgunlaştıktan sonra toplandığını fark edebilirsiniz.
Eğer bal kabağını ters çeviremeyecekseniz ya da bir test daha yapmak isterseniz bal kabağının sapını kontrol edebilirsiniz. Alacağınız bal kabağının sapının tamamen kurumuş olması gerekir. Eğer yeşil saplı ya da yer yer yeşil kalmış saplı bir bal kabağı görürseniz bu, olgunlaşmadan toplandığı anlamına gelir. Onlar yerine sapı tamamen sararmış ve kurumuş olanları tercih etmelisiniz.
Son olarak, eğer bütün halde bal kabağı alacaksanız çok büyük ya da küçük bir kabak yerine orta büyüklükte kabakları tercih etmeniz doğru olacaktır. Bu, hem alacağınız kabağın olgun olduğunu gösterir hem de orta büyüklükte olduğu için eve gidip kesmeye, doğramaya başladığınızda çok daha pratik bir şekilde onu kesip dilimlemenizi sağlar.
Çıtır Kabak Tatlısı Tarifi
Malzemeler;⠀⠀
- 6 kilo soyulmuş doğranmış kabak⠀
- 4 kilo şeker⠀
- 2 avuç sönmemiş kireç ⠀⠀
Hazırlanış Aşaması;
- Kabakları soyup eşit boylarda doğrayın.
- Bir kaba kabakların üzerini geçecek kadar su ilave edin.
- Sönmemiş kireç i suya ekleyin.
- Kireç harekete geçene kadar bekleyin.
- Kireç dibe çöküp su durulandıktan sonra dikkatlice yüzeydeki suyu başka bir kaba alın.
- Kabakları bu suyun içine ilave edin 1 gece bekletin.
- Suyu süzüp iyice yıkayın.
- Kabakları tencereye alın suyunu ve şekerini ilave ettikten sonra şerbeti iyice geri çekildikten sonra altını kapatın.
- Uzun süreli saklamak için bir kaba alabilirsiniz.
- Şekerlenmemesi için şerbeti çok kaynatmayın, gerekirse az bir miktar su ilavesi yapabilirsiniz.⠀
Bu gönderiyi Instagram’da gör