27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkEndoskopi nasıl yapılır? Ne kadar, kaç dakika sürer?

Endoskopi nasıl yapılır? Ne kadar, kaç dakika sürer?

Endoskopi, son zamanlarda ne olduğu en çok merak edilen sağlık terimlerinden biridir. Sinir sistemindeki hastalıkların incelenmesi aşamasında çok önemli bir yere sahip olan endoskopi, hastalıkların tanı ve tedavisinde yardımcı olmaktadır. Endoskopi denildiği zaman birçok kişi korku yaşamaktadır. Bu korkuları azaltmak için endoskopi nedir? Endoskopi neden yapılır? gibi önemli soruların yanıtlarını sizler için araştırdık. Yazımızı okuduktan sonra aklınızda endoskopi ile ilgili şüphe kalmayacak.

İçerikleri

40 yıldan fazladır kullanılan endoskopi yöntemi ile birçok hastalığın erken teşhisi sağlanarak tedaviye erken başlanmaktadır. Bu sayede tedaviden en kısa sürede olumlu yanıt alınarak hastalığın iyileşme şansı artmaktadır. Teknolojinin ilerlemesi ile beraber endoskopi cihazının özellikleri ve kalitesi artırılarak elde edilen sonuçlar daha başarılı hale getirilmiştir. Endoskopide daha yüksek başarı elde edilebilmesi, doğru hastaya doğru uzmanlar tarafından yapılan işlemlerle mümkündür.

Endoskopi Nedir?

Hemen herkesin bir defa da olsa duyduğu endoskopi nedir konusunu detaylı olarak araştırdık. Endoskopi bir cihazla yapılan özel bir işlemdir. Ucunda ışıklı ve küçük bir kamera olan cihaz ile mide, kalın bağırsak ve on iki parmak bağırsağını kapsamış olan gastrointestinal sisteminin incelemesi yapılmaktadır. Endoskopi işleminde herhangi bir kesi yapılmamaktadır. Bu konuda aklınızda herhangi bir soru işareti olmasın. Endoskopi yöntemi ile sindirim sisteminde yaşanan rahatsızlıkların temel nedeni belirlenmektedir. Etkili bir yöntem olan endoskopi sayesinde hastalıkların erken teşhisi, nedenleri ve tedavi yöntemleri belirlenmektedir. Endoskopi ile hastalıkların belirlenmesi dışında midede yer alan poliplerin alınması ve mide kanaması tedavisi de yapılmaktadır.

Endoskopi Neden Yapılır?

Endoskopi neden yapılır sorusuna çeşitli cevaplar verilmektedir. Genel olarak endoskopi bazı sindirim sistemi hastalıklarının teşhisi için yapılmaktadır. Son derece güvenilir olan endoskopi her işlemde olduğu gibi çok az bir risk barındırmaktadır. Ancak bu riskin yüzdesi çok düşüktür. Endoskopi sırasında kanama olması yaşanacak tek risktir. Doğru uzmanların ellerinde yapılan endoskopi işleminde bu risk çok azdır. Endoskopi yapılmasına gerek duyulan hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Sebepsiz kilo kayıpları
  • Sebepsiz karın ağrıları
  • Uzun süren mide yanması
  • Uzun süren mide ekşimesi
  • Göğüs yanması
  • Kansızlık
  • Reflü
  • Mide kanaması
  • Midedeki polipler

Endoskopi Çeşitleri Nelerdir?

Endoskopi, doktorun bir kişinin vücudunun farklı organlarının içini görmesini sağlayan bir prosedürdür. Doktorlar bunu vücudun aşağıdaki bölümlerindeki hastalıkları teşhis etmek için kullanırlar:

Artroskopi

Eklemler etkilendiğinde kullanılır. Tüp, bağlantıya yakın küçük bir kesiden sokulur.

Bronkoskopi

Akciğerlerdeki enfeksiyon veya büyümeyi incelemek için kullanılır. Endoskopik tüp ağız veya burun gibi bir açıklıktan yerleştirilecektir.

Kolonoskopi

Kolon veya kuyruk kemiğinizin incelenmesi için kullanılır. Tüp anal boşluğa yerleştirilecektir.

Sistoskopi

Mesanedeki hasarı değerlendirmek için kullanılır. İnceleme üretra yoluyla yapılır.

Enteroskopi

İnce bağırsakta bir sorun olduğunda kullanılır. Bunun için ağızdan veya anüsten girilebilir.

Histeroskopi

Kadınlarda rahim içini kontrol etmek için kullanılır ve tüp vajinadan sokulur.

Laparoskopi

Karın veya pelvik bölgenizi taramak için kullanılır. Bölgeye yakın bir yerde küçük bir kesi yapılarak tüp yerleştirilir.

Laringoskopi

Gırtlağı incelemek için kullanılır. Kamera burun veya ağızdan sokulur.

Mediastinoskopi

Akciğerler arasındaki alana mediastinun denir ve bu tür endoskopi o bölgenin incelenmesidir. İceleme için göğüs kemiğinin üzerinde küçük bir kesi yapılır.

Üst Gastrointestinal Endoskopi

Yemek borusu ve üst bağırsak yolunu araştırmak için kullanılır. Cihaz ağızdan sokulur.

Üreteroskopi

Erkeklerde üreteri kontrol etmek için kullanılır. İşlem üretradan yapılır.

Endoskopi Aç Mı Yapılır?

Endoskopi yaptıracak olan kişilerin akıllarında Endoskopi aç mı yapılır? sorusu yer almaktadır. Bu konuda endoskopi işlemi yapılacak olan hastanede detaylı bilgiler verilmektedir. Özellikle mide için yapılacak olan endoskopi işleminde hastanın aç olması istenmektedir. İşlem esnasında midenin ve kalın bağırsağın incelenmesi açken daha net sonuçlar vermektedir. Endoskopi işleminden yaklaşık 7 – 8 saat önce yeme – içme kesilmelidir.

Endoskopi nasıl yapılır? Ne kadar, kaç dakika sürer?
Endoskopi nasıl yapılır? Ne kadar, kaç dakika sürer?

Endoskopi Nasıl Yapılır?

Endoskopinin ne demek olduğundan bahsettikten sonra en çok merak edilen diğer soru olan endoskopi nasıl yapılır sorusunun yanıtına yer vereceğiz. Endoskopi işleminde ağız yolundan girilerek mide veya mide duvarına bakılmaktadır. İşlem esnasında hasta sedoanalijezi denilen yöntemle hafif uyutulmaktadır. Hastalığın bulgularına göre endoskopi işlemi 10 – 30 dakika arasında sürmektedir. Doktor gerekli gördüğü takdirde bölgeden parça alınarak biyopsi işlemi de yapılmaktadır.

Endoskopi De Uyutulur Mu, Endoskopi Uyutmadan Yapılır Mı?

Endoskopi işlemi sırasında hasta tam uyutulmaz. Sedoanalijezi yöntemi kullanılarak hastanın hafif uyuması sağlanır. Yani hasta bu esnada işlemlerden dolayı acı ya da ağrı hissetmez. İşlemden sonra ise hastanın yarım saat kadar istirahat etmesi sağlanır. Tam uyutulmadığı için hasta kısa sürede tamamen kendine gelir.

Endoskopi Kaç Dakika, Ne Kadar Sürer?

Endoskopi kaç dakika, ne kadar sürer sorusunun yanıtı için net bir cevap verilmemektedir. Hastalığın durumuna ve gidişatına göre endoskopi işleminin süresi değişmektedir. Ancak ortalama olarak endoskopi işlemi 10– 30 dakika arasında sürmektedir.

Endoskopi Anestezi Ne Kadar Sürer?

Hastaların durumuna göre endoskopi işlemi bayıltılarak ya da uyutularak yapılmaktadır. Hastaya damardan çeşitli ilaçlar verilerek hastanın uyuması sağlanmaktadır. Bazı durumlarda hasta istediği takdirde hastanın boğazına sprey ile lokal anestezi uygulanır ve hasta uyumadan acısız bir şekilde işlem tamamlanır.

Endoskopi Biyopsi Sonucu Kaç Günde Çıkar?

Endoskopi esnasında gerek duyulduğu zaman bir parça alınarak biyopsi işlemi gerçekleştirilir. Bu terim hastaları korkuttuğu için endoskopi biyopsi sonucu kaç günde çıkar merak edilerek araştırılmaktadır. Her biyopsi işlemi kötü bir durum kesin var olduğu için yapılmaz. Biyopsi işlemi tedbir amaçlı ve teşhisten emin olmak için yapılmaktadır. Tipik bir mide için yapılan biyopsinin sonucu 2 – 4 gün arasında çıkmaktadır. Ancak detaylı testlere ihtiyaç duyulduğu zaman biyopsi sonucu 7 – 10 gün içerisinde çıkmaktadır.

Endoskopi Mideye Zarar Verir Mi?
Endoskopi Mideye Zarar Verir Mi?

Endoskopi Mideye Zarar Verir Mi?

Diğer cerrahi işlemlerle karşılaştırıldığında endoskopi daha az riskli ve daha çok güvenilir bir yöntemdir. Tüm tıbbi işlemlerde olduğu gibi endoskopi işleminde de az da olsa risk vardır. Endoskopi esnasında kanama olması dışında endoskopinin mideye herhangi bir zararı yoktur.

Endoskopi Can Yakar Mı, Acıtır Mı?

Endoskopi işleminde hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Hastanın rahat olması için hafif uyuması sağlanır. Bu sayede herhangi bir acı hissetmeden işlem tamamlanır.

Endoskopi Öncesi İlaç İçilir Mi?

Endoskopi işleminden yaklaşık 7 – 8 saat önce yeme içme kesilmelidir. Hastalar endoskopi öncesi ilaç içilir mi tereddüt etmektedirler. Doktor tarafından hastanın diğer hastalıkları ve kullandığı ilaçlar sorgulanmaktadır. Bu konuda doktor tarafından gerekli öneriler de yapılmaktadır. Ancak genel olarak endoskopi öncesi ilaçların içilmemesi tavsiye edilmektedir.

Endoskopi Çekilmeden Önce Su İçilir Mi?

İşlem öncesinde 7 – 8 saat aç kalmak gerekmektedir. Bu süre içerisinde genelde su ve açık çay içilmesine izin verilmektedir. Ancak bazı hastalara su dahi içilmemesi tavsiye edilmektedir. Bu konuda hastalığınıza göre doktorunuz en doğru tavsiyeyi verecektir.

Endoskopi Öncesi Yemek Yenir Mi?

Endoskopi işlemi öncesi aç olmak gerekmektedir. Bu sayede boş mide ve bağırsakların incelenmesi daha kolay hale gelmektedir. Endoskopi yaptırmadan önce 7 – 8 saat aç olmanız tavsiye edilmektedir.

Endoskopiden Ne Kadar Önce Yemek Yenir?

Endoskopi işlemi sabah yapılacağı zaman hastalara gece 12’den sonra bir şey yememeleri söylenmektedir. Endoskopiden yaklaşık 8 saat önce yemek yemeye son verilmelidir.

Endoskopi Olacaklar Ne Yemeli?

Endoskopi işleminden önce katı ve taneli besinler tüketilmemelidir. Endoskopi olacaklar ne yemeli derseniz bununla ilgili keskin kurallar yoktur. Doktor incelenecek bölgenin durumuna göre yeme – içme konusunda gerekli bilgileri vermektedir. Ancak endoskopi öncesi hafif besinler tüketilmesi önerilmektedir.

Endoskopi Çekilmeden Önce Yapılması Gerekenler Neler?

Endoskopi işlemi yapılacak olan hastaya bir gece önce 12’den sonra bir şey tüketmemesi söylenmektedir. Özellikle de mide taraması yapılacak işlemlerde midenin boş olması çok önemlidir. Bunun dışında ek bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur.

Endoskopi Hangi Bölüm Yapar?

Endoskopi işlemini yaptıracak olanlar ya da midesinde geçmeyen rahatsızlığı olan kişiler endoskopi hangi bölüm yapar araştırmaktadır. Endoskopiyi Gastroentereloji bölümü yapmaktadır.

Endoskopi Muayene Fiyatları?

Endoskopi muayene fiyatları hastaneye, hastanın durumuna ve hastalığın türüne göre değişebilmektedir. Ancak ortalama olarak endoskopi muayene fiyatları 200 – 500 TL arasında değişmektedir.