Covid-19 virüsü enfekte olduktan sonra tedavi sürecinde hiçbir şeyin abartılmasına gerek olmadığına değinen Türkiye Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Füsun Öner Eyüboğlu, “Covid-19 virüsü tedavi sürecinde en önemli husus yeterince C vitamini almaktır. Vücuda fazla yükleme yapmanın hiçbir faydası yoktur. C vitamini veya D vitamininin yeterli alınması ve doğru beslenilmesi çok önemlidir.” dedi.
Covid-19 Akciğerin Arka ve Alt Kısımlarına Tutunuyor
Covid-19 virüsünün akciğerin arka ve alt kısımlarına daha fazla tutunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Füsun Öner Eyüboğlu, “Bu durum basit üst solunum yolu enfeksiyonu gibi seyredebilir. Covid-19 virüsünün tedavi sürecinde her şey yeterli seviyede olmalı ve hiçbir şey abartılmamalıdır. Tedavi sürecinde C vitamininin yeterli alınması çok önemlidir. Vücuda fazladan yapılan yüklemeler hiçbir fayda sağlamaz. Normal seviyelerde C ve D vitamini alınması, yeterli ve dengeli beslenilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Özellikle her türlü enfeksiyona karşı vücudun savunma sistemini güçlendirerek vücudun enfeksiyona karşı daha iyi yanıt vermesini sağlayan ve hastanın iyileşme sürecini hızlandıran D vitaminini yeterli almak önemlidir. Ancak gerekli seviyelerde alınmasına dikkat etmek gerekiyor. Aşırı dozlarda ek takviyeler almak daha fazla koruyuculuk sağlamaz ya da hastalığın şiddetini azaltmaz. Tedavi sürecinde yeterli ve doğru beslenmeye dikkat etmek gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.
Bol Sıvı Almak İhmal Edilmemeli
Covid-19 testi pozitif çıkan bir vakanın karantina sürecinde maske takmasına lüzüm olmadığının, ancak karantina altında iken kaldığı odanın çok iyi havalandırılması gerektiğinin altını önemle çizen Prof. Dr. Eyüpoğlu, “Covid-19 virüsü enfekte olduktan sonra geçirilen enfeksiyonda vücudun toparlanma süreci diğer enfeksiyonlara göre uzun sürmektedir. Tedavi sürecinde istirahate dikkat edilmesi çok önemlidir. Semptom görülmediği için hastalık sürecinin ayakta geçirileceği gibi bir düşünceye kapılarak rahat hareket etmemek gerekiyor. Tedavi sürecinde iken ilaçlar düzenli alınmalı ve bol sıvı tüketilmelidir. Solunum yoluyla bulaşan bir enfeksiyon olduğundan dolayı vücuttan daha rahat atılması için bol sıvı tüketilmesi kesinlikle ihmal edilmemelidir. Fazladan takviye veya vitamin alınması daha çabuk iyileştirmez. Bu konu üzerine çok sayıda araştırma yapıldı. Önemli olan enfeksiyona yakalanmadan evvel vücut direncinin yüksek olmasıdır. Bu da ancak sağlıklı beslenmekle mümkündür.” diye konuştu.
Rastgele Ateş Düşürücü Kullanılmamalı
Covid-19 virüsü enfekte olan bazı vakaların özellikle de kalp ve damar rahatsızlığı bulunanların aspirin veya benzer pıhtılaşmayı engelleyen ilaçlar kullandığını kaydeden Prof. Dr. Eyüboğlu, “Bu kişilerin aspirin kullanması önemli olsa da aspirin kullanılması enfeksiyonun daha rahat atlatılacağı anlamına gelmiyor. Tedavi sürecinde ateş yüksekliği kesinlikle kontrol edilmelidir. Çünkü ateşin yükselip yükselmediğinin tespiti önemlidir. Bu nedenle de ateş düşürücüler rastgele kullanılmamalıdır. Ayrıca bilgisayarlı tomografi çekilirken normal akciğer grafisi ile kıyaslandığı zaman daha fazla dozda ışın alınmaktadır. Covid-19 virüsünden dolayı solunum yolu semptomu olan vakalarda PCR testi negatif çıksa dahi bu vakaların akciğerlerindeki tutulum sadece tomografi ile görüntülenebilir. Böyle durumlarda tomografi çekilmesi şarttır. Her ateşi yükselen hastaya bilgisayarlı tomografi çekilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Şikayetler içerisinde solunumsal sıkıntılarda varsa, tanı süreci tomografiyle desteklenmelidir.” şeklinde konuştu.