19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaKoronavirüsÇin aşısında görülen yan etkiler neler?

Çin aşısında görülen yan etkiler neler?

Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Çin aşısıyla ilgili yürütülen Faz-3 aşamasındaki çalışmalar kapsamında 2’inci dozun gönüllülere uygulandığı ve herhangi bir yan etki görülmediği bildirildi. Faz-3 aşamasındaki çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akan, “650 kişiye yakın gönüllü ile Faz-3 çalışmalarını yürütmeyi planlıyoruz. Hekimlerimizden ve sağlık personelimizden gönüllü olmak için yoğun bir talep var.” dedi.

İçerikleri

Covid-19 virüsü aşısının yan etkileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Zafer Cantürk ise “Çin aşısının en fazla görülen belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, aşının uygulandığı bölgede ağrı yer almaktadır. Bunların haricinde herhangi bir yan etkiye rastlanılmadı.” ifadelerine yer verdi.

Çin Aşısına Yoğun İlgi Var

Çin menşeli Covid-19 aşısının Faz-3 aşamasındaki çalışmalarının ülkemizde yürütüldüğü merkezler içerisinde Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde yer alıyor. Covid-19 aşısının 2’inci dozunun gönüllülere uygulanmasına başlandığı ve kentte halkın yanı sıra sağlık personelinin de gönüllü olmak için yoğun talep gösterdiği bildirildi. Covid-19 aşısının ikinci dozunun uygulandığı gönüllüler ise ilk doz uygulandıktan sonra geçen süreçte hiçbir yan etki görülmediğini ifade ettiler.

Gönüllü Sayımız 650 Civarında Olacak

Çin menşeli Covid-19 virüsü aşısının Faz-3 aşamasındaki çalışmalarının ağırlıklı olarak sağlık personeli üzerinden yürütüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Sıla Akan, “Kocaeli Üniversitesi bünyesinde Çin menşeli Covid-19 virüsü aşısının Faz-3 çalışmalarının yanı sıra Alman BioNTech firmasının Covid-19 virüsü aşısının Faz-3 aşamasındaki çalışmalarını da yürütüyoruz. Alman BioNTech firmasının ürettiği aşının Faz-3 aşamasındaki çalışmalarını biz tamamladık. Şu an Çin menşeli aşının Faz-3 çalışmalarını sürdürüyoruz. Faz-3 aşamasındaki çalışmalarımızın tümü gönüllük esasına göre yürütülmektedir. Çin’in geliştirdiği ve inaktif olan aşıda ikinci dozu uyguluyoruz. Gönüllü müracaatımız çok fazla olsa da 650 civarında gönüllüyle çalışmaları yürütmeyi planlıyoruz. Hekimlerimizin ve sağlık personelimizin gönüllü olma konusunda çok yoğun talebi var. Çünkü bizim en büyük umutlarımızdan birisi bu Covid-19 aşısının önleyebilir olmasıdır. Covid-19 virüsü salgınından en fazla sağlık personelleri etkilendiğinden dolayı gönüllülerde sağlık personeline ağırlık veriyoruz. Enfeksiyon hastalıklarında enfeksiyonu durduran aşı, enfeksiyonu tümüyle yok etmek için elimizdeki en büyük güçtür. Bu nedenle de aşı çalışmaları tamamen uygun bir yöntemle yürütülüyor. Bu çalışmaların her şeyi belirtilmiştir. Ayrıca bu çalışmalar birçok merkezin denetimine tabi tutuluyor. Bilimsel olarak yürütülen bu çalışmalarda en kaçınılmaz husus güvendir.” diye konuştu.

Salgını Aşı Durduracak

Covid-19 virüsü aşısıyla ilgili yürütülen çalışmaların kendilerini heyecanlandırdığını kaydeden Prof. Dr. Akan, “Üniversitemiz bünyesinde böyle bir çalışmanın yürütülmesi hepimizi çok heyecanlandırıyor. Salgını durdurabilmek için başka bir şansımız yoktur. Tedavi ve korunma ile bu süreç devam edip gidecek. Ama salgının durması için aşıya kesinlikle gereksinimimiz var. Bu kadar farklı türde aşının kullanılabilir hale gelmesi salgının dünya genelinde durmasında atılacak en önemli adım olacaktır.” şeklinde konuştu.

Aşı Çölde Su Görmekten Farksız

Covid-19 virüsü aşısının Faz-3 aşamasındaki çalışmaları için gönüllü olan Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk, “Faz-3 çalışmaları kapsamında Çin menşeli Covid-19 virüsü aşısının ikinci dozunu yaptırdık ve herhangi bir yan etkiyle karşılaşmadık. Covid-19 virüsü salgın sürecinde sıkıntı her geçen gün artmaktadır. Bu kadar sıkıntı içerisinde iken aşıyı görmek, çölde suyu görmek gibi bir şeydir. Aşının bizler ve insanlık için kurtarıcı bir rol üstleneceğine canı gönülden inanıyorum. Bu nedenle de yürütülen aşı çalışmalarına katıldık. Aşıyla ilgili endişeleri ve çekinceleri basından ve sosyal medyadan takip ediyoruz. Halkımızın aşıyla ilgili bu tür endişeleri ve çekinceleri bizi çok üzüyor. Tıp tarihi biraz incelendiği zaman enfeksiyon rahatsızlıkları ile baş etmenin en önemli yolunun aşı olduğu rahatlıkla fark edilir. Şahsım olarak aşıyı yaptırdıktan sonra herhangi bir sorun yaşamadım. Açık söylemek gerekirse ağrım dahi olmadı. Yalancı aşı olasılığına karşı yaptırdık. Bu önemli bir fırsattır. Salgınla başa çıkabilmek için önemli bir adımdır. Herhangi bir yan etkisiyle karşılaşmadım. Yan etki ile ilgili çok fazla geri bildirimde gelmedi. Gelen geri bildirimlerin çoğu ateş, baş ağrısı ve aşının uygulandığı bölgede ağrı ile ilgili oluyor. Bunlar haricinde herhangi bir yan etkisiyle karşılaşılmadı.” değerlendirmesinde bulundu.