Ana SayfaKadınÇikolata kisti patlaması nasıl anlaşılır, patlarsa ne olur?

Çikolata kisti patlaması nasıl anlaşılır, patlarsa ne olur?

Günümüzde sıkça duyduğumuz tanımlardan olan çikolata kisti, kadınların korkulu rüyalarından biridir. Dünya genelinde 176 milyona yakın kadını etkilemiş bir hastalık olarak kayıtlara geçmiştir. Her yaş grubu kadında görülebilir ancak 30’lu ve 40’lı yaşlardan sonra görülme sıklığı artar.

İçerikleri

Çikolata kisti, rahmin içinde bulunan endometrium tabakasının rahmin dışında büyümesi olarak adlandırılır. Çok sancılı ve ağrılı bir geçiştir. Kadınlar genellikle adet düzenliği veya ağrılı adet kanamaları sebebiyle doktora başvururlar. Yapılan tetkikler sonucunda çikolata kisti teşhisi konulur.

Endometriozis (Çikolata Kisti) Nedir?

Endometriozis (çikolata kisti) nedir? sorusu çocuk sahibi olmak isteyen kadınları yakından ilgilendiriyor. Rahim içini kaplayan endometrium tabakasının rahim dışında büyümesi ile oluşan çoğunlukla ağrılı seyreden bir üreme hastalıktır. Rahmin dışında en sık yumurtalıklarda görülür. Bu nedenle kısırlık riskini artıran bir hastalıktır.

Çikolata Kistinin Belirtileri Nelerdir?
Çikolata Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Çikolata Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Kadınlar adet kanamalarının düzenli olmaması veya ağrılı adet kanaması sebebiyle doktora başvururlar. Doğrudan ağrı veya gecikme bu hastalığın belirtisi kabul edilemez. Bazı durumlarda ise hastalık huzursuz bağırsak sendromu ile de karıştırılabilir. Peki çikolata kistinin belirtileri nelerdir? sorusu yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir.

  • Cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında yaşanan ağrı
  • İdrara çıkarken yanma veya acı duymak
  • Adet döngüsünde yaşanan anormal kanamalar
  • Adet dönemi öncesinde ve sonrasında yaşanan karın ağrısı
  • Kısırlık teşhisi konulması
  • Adet dönemlerinde yorgunluk ve halsizlik
  • İshal, şişlik ya da bulantı gibi belirtiler varsa kişilerin uzman bir doktor ile görüşmeleri önerilir.

Çikolata Kisti Neden Olur?

Hastalığın oluşum nedeni ya da nedenleri bilinmemektedir. Yapılan araştırmalarda birçok teori geliştirirmiştir. Bu teorilere göre çikolata kisti neden olur? sorusunun cevabı birden fazladır. Uzmanlara göre ortak kabul gören teori retrograd menstrüasyondur. Adet kanamasının dışarı atılması gerekirken, rahmin içinden tüplere doğru geri gitmesi ve karın boşluğuna, bağırsaklara ve yumurtalığa yayılması olarak tanımlanır.

Diğer teoriler ise;

  • Genetik sebepler
  • Lenf yoluyla yayılım
  • Kan yoluyla yayılım
  • Endometriyal hücrelerin direk vücutta yayılımı
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması
  • Vücuttun fazla oranda östrojen üretmesi
Çikolata Kisti Patlaması Nasıl Anlaşılır?
Çikolata Kisti Patlaması Nasıl Anlaşılır?

Çikolata Kisti Patlaması Nasıl Anlaşılır?

Hastalık tanısı konmuş kişiler tarafından ilk akla çikolata kisti patlar mı? çikolata kisti patlaması nasıl anlaşılır? sorusudur. Yapılan araştırmalara göre küçük ve yayılmamış kistlerin, büyük ve yayılmış kistlere oranla patlama veya yırtılma ihtimali düşüktür.

Çikolata kistleri cinsel ilişki, ağır egzersizler ya da muayene yapılırken uygulanan baskı esnasında patlayabilir. Çikolata kisti patladığı esnada bıçak saplanmasına benzer ani bir acı hissedilir ve kanama başlar. Mümkün olan en kısa sürede uzman bir doktora gidilmesi önerilir.

Çikolata Kisti Patlarsa Ne Olur?

Çikolata kisti patlaması kanın yumurtalıklara ve diğer organlara dağılması kişilerin sağlığını tehdit eden bir durumdur. Çikolata kisti patlaması ile yüksek ateş, mide bulantısı, kasılma ve kusma isteği görülebilir. Peki çikolata kisti patlarsa ne olur sorusu kişilerinin endişe duymalarına sebep olmaktadır.

Rahmin dışında bulunan kanın organlara dağılması enfeksiyon, organların birbirlerine yapışması, rahimde ağrı ve hassasiyete neden olur. Bu tarz belirtilerde hemen uzman bir doktora başvurmak gereklidir. Aksi halde tüpler ve yumurtalıklar birbirine yapışarak kısırlık sorusunu ortaya çıkabilir.

Çikolata Kisti Gebeliği Engeller mi?

Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar tarafından çikolata kisti gebeliği engeller mi sorusuna cevap aranmaktadır. Halk arasında çikolata kisti olarak bilinen endometriozis, rahim içinde bulunan dokunun yumurtalıklara, tüplere ya da karnın iç zarlarına yerleşmesi ile oluşan bir üreme hastalığıdır.

Kadınların her adet döneminde endometriozis’in yerleştiği dokularda kanama oluşur. Ancak çikolata kisti olarak bilinen yapı yumurtalıklara veya tüplere yerleşir ise gebeliğe engel olur. Hastaların istekleri doğrultusunda tüp bebek tedavisi uygulanabilir.

Çikolata Kisti Adet Gecikmesi Yapar mı?

Kadınlarda ergenlikten itibaren her ay döngüsel olarak adet kanamaları yaşanır. Bu dönem menopoz, gebelik ya da hastalıkların dışında kalan kadınlarda olağan bir durumdur.

Peki çikolata kisti adet gecikmesi yapar mı sorusu doktorların sık karşılaştıkları sorulardan biridir. Çikolata kistinin adet döngüsünde düzensizliğe yol açtığı belirtilmiştir. Bazı hastalarda adet kesilmesi bazı hastalarda ise adet gecikmesi yaşanabilir.

Çikolata Kisti Akıntı Yapar mı?

Adet öncesi ya da adet sonrası dönemde birçok kadın akıntı sorunu yaşayabilir. Adet döneminin başlayacağının veya biteceğinin haberci olarak görülmektedir. Peki çikolata kisti akıntı yapar mı sorusunun cevabı uzmanlarca verilmiştir. Çikolata kisti bir üreme hastalığı olması sebebiyle akıntı yapabilir.

Çikolata Kisti Böbrek Ağrısı Yapar mı?

Kadınlar adet dönemlerinde hissettikleri bel ağrıları çok önemsenmez. Bunun en temel nedeni bel ve böbrek ağrıları çoğu zaman karıştırır. Peki çikolata kisti böbrek ağrısı yapar mı? sorusuna Dr. Usta tarafından cevap vermektedir.

Dr. Usta’ya göre böbrek hastalığı yıllarca belirti göstermeden ilerleyebilir. Bu durum teşhis edilmesini zorlaştıracağı için böbrek kaybına neden olur. Çikolata kisti idrar borucuğunu daraltarak böbreklerde ağrıya sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra böbrek kaybına yol açıp açmadığı ise kanıtlanmamıştır. Ancak çevresel ve kimyasal faktörlerin bu hastalığa zemin hazırladığı tahmin edilmektedir.

Çikolata Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çikolata kisti tedavisinde cerrahi yöntemler kullanılır. Bunların yanı sıra papatya, lavanta, karahindiba gibi bitkiler ile alternatif tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Peki çikolata kisti tedavisi nasıl yapılır? sorusu kadınlar tarafından endişe ile araştırılır ancak gelişen teknoloji ile ameliyat ağrısız ve kolay şekilde yapılır.

Çikolata kisti ameliyatı göbek deliğinden girilen bir kamere yardımı ile yapılmaktadır. Ağrı ve ilaç gereksinimlerini azalmak için bu yöntem kullanılır. Genellikle bir gün içinde taburcu olunur.

Çikolata Kisti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Çikolata kisti ameliyatı milimetrik olarak ilerleyen bir ameliyattır. Hastalığının yaygınlığı ve tekrarlayama olasılığı ameliyatının süresini etkilemektedir. Peki çikolata kisti ameliyatı ne kadar sürer? sorusunun cevabı değişiklik gösterir. Bunun nedeni kistin yayılma oranıdır. Küçük ve yumurtalıklarla sınırlı kalan kistlere müdahale 60-90 dakika arası sürmektedir. Büyük, yayılmış çikolata kistinin 4-5 saat arasında sürmektedir.

Çikolata Kisti CRP’yi Yükseltir Mi?

CRP, C-reaktif protein vücutta iltihap varlığının ve iltihabın derecesinin belirlenmesinde kullanılan bir kan parametresidir. Birçok hastalıkta iltihabın varlığının tespiti için kullanılır. Çikolata kisti teşhisi konulurken de CRP değerlerine bakılmaktadır. Peki çikolata kisti CRP’yi yükseltir mi? sorusu iltihaplanmanın kaynağını bulmak için sorulur.

Çikolata kisti CRP değerinin yükselmesi ile doğrudan bir bağlantı bulunamamıştır ancak hamilelik sürecinde CRP değerleri belli oranları yükselir. Aşırı yükselme durumunda ise erken doğum ya da düşük yapma riskini artırır.

Çikolata Kistine Ne İyi Gelir?

Çikolata kisti rahim içini kaplayan endometrium tabakasının rahim dışında büyümesi ile oluşan çoğunlukla ağrılı seyreden bir üreme hastalığıdır. Sağlıklı beslenme ve yeterli uyku ile önlenebilir. Çikolata kistine ne iyi gelir? sorusuna uzmanlar çeşitli cevaplar vermektedir. Gün içerisinde bol su tüketmek, sağlıklı ve dengeli beslenmek ve egzersiz yapmak çikolata kistini iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Hastalığın tam olarak sebebi bilinmemekle beraber genetik nedenlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Adet kanamaları normalden fazla ve ağrılı geçiyorsa çikolata kisti ihtimalinin kontrolü için mutlaka bir kadın doğum uzmanına gidilmelidir.

Çikolata Kistine Saraçoğlu Bitkisel Tedavisi

Çikolata kistine cerrahi müdahalenin yanı sırı bitkisel ve doğal yöntemler ile de müdahale edilebilir. Bitkisel tedavilerde ilk akla gelen soğan kürü uygulamasıdır. Soğanın kaynatılması ile yapılan kür, sabah aksam olmak üzere günde iki kez tüketilebilir.

Çikolata kistine Saraçoğlu bitkisel tedavinin ilki Hint yağı ile tedavidir. Adet döngüsü başlarken ağrıyı ve kramplara azaltmaya yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra keten tohumu içerisinde bulunan omega-3 yağ asitleri sebebiyle çikolata kistinin büyümesini engelleyecektir.

Sıcak ve soğuk sular ile oturma banyosu yapılabilir. Sıcak su pelvik kaslarının gevşemesini ve krampların azalmasını yardımcı olur. Soğuk su ise enfeksiyon oluşumunu azaltır.

Papatya çiçeği iltihap sökücü ve önleyici özelliği ile iltihapta oluşan ağrı ve şişkinliği giderilmesine yardımcı olur. Karahindiba bitkisi de çikolata kistinin belirtilerini azaltmak için kullanılabilir.

Çikolata kisti patlaması nasıl anlaşılır, patlarsa ne olur?