24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaKoronavirüsBilim Kurulu Üyesi Afşin Emre Kayıpmaz, "Her an daha sert kamusal tedbirler...

Bilim Kurulu Üyesi Afşin Emre Kayıpmaz, “Her an daha sert kamusal tedbirler alınabilir”

Covid-19 virüsü salgınıyla etkili bir şekilde mücadele ederek vaka sayısını düşürmek ve hastane yükünü azaltmak için alınan önlemlerin 1 haftadan beri uygulandığına değinen Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Afşin Emre Kayıpmaz, “Bir haftadan beri uygulamada olan bu önlemler vaka sayısını ve hastane yükünü azaltmazsa ek tedbirlerin gündeme gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Daha sert kamusal tedbirler her an çok hızlı bir şekilde alınabilir.” dedi.

İçerikleri

Covid-19 virüsü salgınında vaka sayılarının istenilen seviyeye düşmemesi halinde yeni kısıtlamaların uygulamaya girip girmeyeceği ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Kamusal tedbirlerdense bireysel tedbirlerin uygulanması salgınla mücadelede çok daha önemlidir. Ancak bireysel tedbirlerin yetersiz kalması halinde kamusal tedbirler devreye girebilir. Geçtiğimiz hafta Cuma akşamından itibaren uygulanan kamusal tedbirlerin uygulaması halen sürüyor. Şu an uygulamada olan kamusal tedbirler hali hazırda salgının yayılmasını kontrol altına almazsa o zaman daha sert kamusal önlemlerin aşamalı bir şekilde devreye girmesi gündeme gelebilir. Bu tedbirlerin kapsamı ise birçok işletme ve saat aralığı olarak düşünülebilir.” ifadelerine yer verdi.

Salgının Seyri Önümüzdeki Cumaya Netlik Kazanır

Önümüzdeki 1 haftalık sürecin çok kritik olduğuna değinen Doç. Dr. Kayıpmaz, “Bu kamusal tedbirler vaka sayılarını ve hastane yükünü azaltmazsa yeni kamusal ek tedbirler alınabilir. Salgının ne kadar süreceği ile ilgili şu anda kimse net bir söyleyemiyor. Hastanelerin yükünü azaltmak için tam kapatma en faydalı yöntemdir. Ama bunun ekonomik, sosyal ve psikolojik açıdan çok ciddi sonuçları mutlaka olacaktır. Her an daha sert kamusal tedbirler uygulamaya konulabilir. Bunu önümüzdeki günlerde bireysel tedbirlerden ne kadar sonuç alındığı belirleyecektir. Önümüzdeki hafta Cuma gününe kadar durum netlik kazanır.” diye konuştu.

En Büyük Etken Ev Ziyaretleri

Kısıtlama ve kapatmaların mümkün olduğunca az uygulanması için tedbirlere uyulması gerektiğinin altını önemle çizen Doç. Dr. Kayıpmaz, “İnsanlar halen maskelerini burun altına indirerek toplum içerisinde dolaşmaktadır. Çeneye takılı olan bir maskenin hiçbir faydası yoktur. Kafelerin ve restoranların oturma bölümleri kapalı olsa da ev ziyaretleri halen sürmektedir. Buna kendi çevremde de tanık oluyorum. Salgın sürecinde virüsün yayılmasında en önemli etken olan ev ziyaretlerine insanlar artık son vermelidir. Hem ev ortamında, hem de dış ortamda kalabalık ortamlardan mutlaka kaçınmak gerekiyor.

Paket servisler esnasında büfelerin önünde uzun kuyruklar oluşması ve bu kuyruklarda sosyal mesafeye uyulmaması buralarda ciddi sorun olduğunu gösterir. İşletmelerde salgın sürecinde faaliyetlerini sürdürmek zorundadır. Burada önemli olan husus bu işletmelerden hizmet alan vatandaşlarımızın nasıl davrandığıdır. Çünkü büfeler ve paket servisi yapan işletmeler, dışarıda kuyruk oluşturan insanları kontrol edemez. AVM yönetimlerinin bu kontrolleri artırma şansı var. Hafta sonunda hepimizin tanık olduğu o kötü görüntülerin ardından buralarda önlemler artırıldı. Masada virüsün enfekte olma riski daha az iken, yere oturulduğu zaman bu risk artmaktadır.” şeklinde konuştu.

Sağlık Sisteminin Yükünü Hastanede Yatarak Tedavi Gören Hastalar Artırıyor

Güncel koronavirüs tablosunda yeni yer verilen toplam vaka sayısı ile ilgilide açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Vaka sayısı, hastaları, ağır hastaları ve Covid-19 testi pozitif çıkanları kapsamaktadır. Sağlık sistemimizin üzerindeki yükü semptom gösteren, hastaneye müracaat etmesi gereken ve bir kısmı da hastanede yatarak tedavi görmeye ihtiyaç duyan grup oluşturmaktadır. Bu nedenle de Sağlık Bakanlığı tarafından ilk aşamada sağlık sistemi üzerinde yük oluşturan vaka sayılarının açıklanması tercih edilmişti. Daha sonra sağlık sistemi üzerinde herhangi bir yük olmasa da filyasyon ekipleri tarafından takibe alınan, Covid-19 test sonuçları pozitif çıkan diğer vakalarında semptom göstersin göstermesin açıklanmasına karar verildi. Şu anda bu şekilde açıklanıyor. Vaka sayısına fazla takılmamak gerekiyor. Çünkü vaka sayısı kaç çıkarsa çıksın bu salgın tehdidi ortadan kalkana kadar ve toplumsal bağışıklık aşılarla yaygınlaşana kadar herkes tedbirlere uymak için elinden geleni yapmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.