16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKoronavirüsBakan Koca: Pandemi Türkiye için sürpriz olmadı

Bakan Koca: Pandemi Türkiye için sürpriz olmadı

Bilim Kurulu toplantısından hemen sonra basın mensuplarıyla bir araya gelerek kamuoyunu bilgilendiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Ağır hasta sayımız 4 bin 641 vakaya yükseldi. 29 Temmuz tarihinden bu tarafa ağır hasta sayımız neredeyse her gün artış gösterdi. Ağır hasta sayımızdaki artışın 9 kat gibi olduğunu söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

İçerikleri

Türkiye’de yaygın filyasyon yapılarak vakaların hızlı tespit edildiğini ifade eden Bakan Koca, “Ülkemiz genelinde standart tedavi protokolleri uygulanmaktadır. Vakaların tedavisine erken başlanması, evlerinde izolasyon altında olan vakalara ilaç temin edilmesi ve tüm bu hizmetler karşılığında ücret alınmaması Türkiye’yi dünyada fark yaratan bir ülke haline getirdi. Covid-19 virüsü enfekte olsun ya da olmasın, Covid-19 test sonucu pozitif olanlar ve bu vakalarla temas edenlerin HES kodu üzerinden sorgulanması imkanı vardır. Ayrıca birçok ülke için pandemi süreci sürpriz olsa da ülkemiz sağlık sistemi için pandemi süreci bir sürpriz olmadı.” ifadelerine yer verdi.

Günlük Test Kapasitesini 200 Binin Üstüne Çıkaracağız

Önümüzdeki günlerde Covid-19 günlük test kapasitesinin 200 binin üzerine çıkacağını söyleyen Bakan Fahrettin Koca, “Test kapasitemizin bugün ulaşmış olduğu nokta ve test politikamızdaki revizyon, Bilim Kurulu toplantısının gündemindeydi. Bundan sonraki süreçte açık test politikasına geçtiğimiz söylenebilir.” diye konuştu.

Sınav Öncekinden Daha Ciddi

Ekim ayının ikinci haftasından bu tarafa Covid-19 virüsü salgınına karşı öncekinden daha ciddi sınav verdiklerini kaydeden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bundan sonraki süreçte vatandaşlarımızdan gelen talepleri de dikkate alarak semptom göstermeyen ama testi pozitif çıkan vakalarında günlük tabloda gösterilmesini planlamaktayız. Covid-19 virüsü salgınıyla mücadelede önümüzdeki süreç içerisinde milletçe teyakkuzda olmamız gerekiyor.

Bu yıl henüz tamamlanmadan aşıya kavuşacağımızı ümit ediyorum. Bir engelle karşılaşmazsak başta sağlık personelimiz olmak üzere Bilim Kurulumuz tarafından belirlenecek algoritmayla risk grubunda yer alan vatandaşlarımız kademeli bir şekilde aşılanacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Dört İlimiz Üçüncü Zirveyi Yaşıyor

Vaka sayısında ülkemizin batı kesimlerinde hızlı artışlar yaşandığını ve dört ilimizin üçüncü zirveyi gördüğünü ifade eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İstanbul, Bursa, Kocaeli ve İzmir illerimiz Covid-19 virüsü salgınında vaka sayısında üçüncü zirveyi yaşamaktadır. Vaka sayısındaki artışın durdurulması için tedbirlere tavizsiz bir şekilde uyulması gerekiyor. Şu an uygulamada olan tedbirler yeterli seviyede etki göstermezse, daha ağır kısıtlamalar ve tedbirler kaçınılmaz hale gelecektir. Vaka ve ölüm sayıları üzerinden başlatılan tartışmalara, toplumun güvenini sarsan polemiklere harcayacak ne zamanımızın, ne de enerjimizin olmadığı kanaatindeyim.” şeklinde konuştu.

Dünya İlk Defa Pandemi Yaşamıyor

Dünyanın ilk defa pandemi süreci yaşamadığını vurgulayan Bakan Koca, “Şunun da bilincinde olmak gerekir ki bu pandemi diğer pandemilerden farklıdır. Grip ve veba gibi rahatsızlıkları insanlık tanıyordu. Ancak Covid virüsünün neden olduğu pandemi ile insanlık ilk defa tanıştı. Bu virüse karşı mücadele stratejileri, tedavi algoritmaları virüsü tanıdıkça değişebilmektedir. Tanı kriterlerimizde değişiklikler olabiliyor, tedavi yöntemlerimiz süreç içerisinde daha da olgunlaşıyor. Bu sadece ülkemizde değil, dünyada da aynı şekilde seyretmektedir. Geçmiş süreçlerdeki tedavi yöntemleri, tanı koyma kriterleri unutulabiliyor. Bir ülkenin faydalı diye iddia ettiği tedavi yöntemini bir başka ülke faydasız olarak görebiliyor. Bunun böyle olmasında bilinmezliklerin yanı sıra firmalar, tanıtımlar, piyasa dinamikleri de etkin rol oynamaktadır.

Her ülkenin virüsle mücadelesi kendi imkanları ölçüsünde oluyor. Pandemi süreci birçok ülkenin sağlık sistemi için sürpriz oldu. Ancak Türkiye sağlık sistemi için pandemi süreci bir sürpriz olmadı. Pandemiden evvel uygulamaya konulan ulusal hazırlık planı kapsamında proaktif hareket etme çabası içerisinde olduk. Yoğun bir mücadele sürecinden geçiyoruz. Pandemi hastaneleri, devreye alınan acil hastaneler, pozitif vakaların izole edilmesi, temaslıların takip edilmesi, yaşlı ve genç nüfusun sokağa çıkmasında kısıtlamaya gidilmesi, okullardaki eğitim sürecinin uzaktan eğitimle devam etmesi ve yaşamın her yönüne yönelik alınan birçok tedbir hayata geçirildi.” açıklamasında buludu.