23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkBeslenmeAşırı limon, tatlı, et ve tuz yeme isteği neden olur?

Aşırı limon, tatlı, et ve tuz yeme isteği neden olur?

Sürekli yeme isteği birçok kişide görülen sağlık sorunlarından biridir. Bazı kişilerde tuzlu, çikolata, peynir, ekşi, limon, tatlı, turşu veya acı yeme isteği çok sık görülmektedir. Günün herhangi bir saatinde gelen bu isteği durduramayan kişiler zamanla bu özelliklerinden rahatsız olmaya başlamaktadırlar. Bu durum genelde vücutta bir besin öğeleri eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

İçerikleri

Aşırı yeme isteği durumunda kişi aniden bir yiyeceğe karşı aşırı istek duyar ve o anda o besini tüketmek ister. Bu istek tatlı, tuzlu, ekşi ya da acı bir besine karşı olabilmektedir. Karşı konulamayan bu istek aslında sanıldığı kadar basit bir durum değildir. Sürekli yeme isteği aslında vücudun bir besin eksikliği nedeniyle verdiği bir sinyaldir. Bu nedenle yeme isteği önemsenmeli ve bir doktora giderek muayene olunmalıdır.

Ekşi Yeme İsteği Neden Olur?

Genelde ekşi yeme isteği neden olur sorusuna hamilelik cevabı verilmektedir. Herhangi bir zamanda canı ekşi yemek isteyen kadınların hamile olduğu düşünülmektedir. Ancak bu hamileliğin kesin göstergesi olan bir durum değildir. Canı sürekli limon ya da sirke gibi asitli gıdaları yemek isteyen kişilerde mide asidi düşüklüğü olabilmektedir. Güçlü bir mide asidi vücudun ilk savunma hattıdır. Bu savunma hattında yiyecekler sterilize edilir ve mideyi dezenfekte eder. Midedeki asit oranı az olduğu zaman gıda alerjileri, sindirim bozukluğu, kabızlık ve beslenme yetersizlikleri gibi sorunlar görülebilir.

Aşırı Limon Yeme İsteği Neden Olur?
Aşırı Limon Yeme İsteği Neden Olur?

Aşırı Limon Yeme İsteği Neden Olur?

Bazı kişiler limon yemeyi sevmezken bazı kişilerde aşırı limon yeme isteği görülebilir. Sizlere aşırı limon yeme isteği neden olur anlatacağız. Çorba, salata ya da meyve sularının temel ürünü olan limon gereğinden fazla tüketildiği zaman çeşitli sorunlara neden olabilmektedir. Aşırı limon yeme isteğinin temel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Safra kesesi ve karaciğer sorunları
  • Mide asidinin yetersiz olması
  • Mide sorunları

Limon kontrollü bir şekilde tüketilmesi gereken bir üründür. Limon çok fazla tüketildiğinde mide yaralanmalarına neden olur. Bununla beraber limon cilt kuruluğuna ve selülite de neden olabilmektedir. Özellikle tansiyon sorunu olan kişilerin çok fazla limon tüketmemeleri tavsiye edilmektedir.

Aşırı Tatlı Yeme İsteği Neden Olur?

Maalesef tatlı krizi diye bir gerçek vardır ve bu gerçeği birçok kişi yaşamaktadır. Aniden gelen tatlı yeme isteğini hiçbir besin kapatamamaktadır. Bu durumda gecenin bir yarısı yenen tatlı kişide kilo problemine neden olabilmektedir. Bunun gibi çeşitli sorunları yaşamak istemeyen kişiler aşırı tatlı yeme isteği neden olur sorusunun yanıtını aramaktadır. Sürekli tatlı yeme isteği genelde insülin metabolizmasında oluşan bir sorun nedeniyle görülmektedir.

İnsülin direnci sorunu yaşayan kişiler aniden tatlı yeme isteği duyarlar. Bu sorunu yaşayan kişilerin mutlaka ara öğün yapmaları önerilmektedir. Ayrıca posalı ve lifli gıdalar tüketilmelidir. İnsülin direnci olanlar aşırı tatlı isteğini kesmek için aç karına meyve tüketmemelidir. Meyve tüketirken yanında bir ayran, kefir ya da yoğurt tüketilmelidir. Bu sayede meyvenin şekeri tolere edilmektedir.

Turşu Yeme İsteği Neden Olur?

Birçok kişide sürekli turşu yeme isteği görülmektedir. Bu istek genelde sodyum eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Turşu yeme isteği neden olur sorusuna sodyum eksikliği cevabı verilebilir. Sürekli ve yoğun egzersiz yapan kişilerin vücudu su kaybettiği için tuz yeme isteği oluşabilir. Bu durumda sürekli turşu yemek zarar verebilmektedir. Bir doktora giderek bu isteğinizin altında yatan temel sebebi öğrenebilir ve uygun tedaviye başlayabilirsiniz.

Acı Yeme İsteği Neden Olur?

İnsan vücudu mükemmel bir sisteme sahiptir. Her eksikliği fark eden insan vücudu, bu eksikliği gidermek için bazı şeylere yönelmektedir. Bazı durumlarda terleyerek vücut ısısını düşürmek isteyen vücut, acı ya da baharatlı gıdalar istemektedir. Soğuk algınlığı veya boğaz ağrısı durumlarında da insanın canı acı yemek isteyebilir.

Sarımsak Yeme İsteği Neden Olur?

Vücudumuz için faydalı bir prebiyotik olan sarımsak doğal bir antibiyotiktir. Vücudun çeşitli hastalıklara karşı güçlü olabilmesini sağlamak için düzenli bir şekilde sarımsak tüketilmelidir. Ancak normalden fazla bir şekilde sarımsak tüketmek bazı mide sorunlarına yol açabilmektedir. Bazı kişiler acı ya da baharat yeme isteğini yok etmek için sarımsak tüketmektedir.

Et Yeme İsteği Neden Olur?

Birçok kişide çok sık kırmızı et yeme isteği oluşmaktadır. Bu nedenle et yeme isteği neden olur konusuna değinmek istedik. Kırmızı et yeme isteğinin temel nedeni genelde demir eksikliği olmaktadır. B12’nin temel kaynağı olan kırmızı et düzenli tüketildiği zaman b12 eksikliği giderilmektedir.

Balık Yeme İsteği Neden Olur?

İyi bir Omega 3 kaynağı olan balığın faydaları saymakla bitmez. Balığın tüm bu faydalarından yararlanmak için balığı fırında ya da buğulama yöntemi ile pişirmelisiniz. Balık kızartıldığı zaman içerisindeki faydalı mineraller ölmektedir. Bazı kişilerde sürekli balık yeme isteği olduğu görülmektedir. Bu durum genelde çinko eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bir doktora giderek kan değerlerinize baktırmanız faydalı olacaktır.

Aşırı Tuz Yeme İsteği Neden Olur?

Vücutta bulunan potasyum, magnezyum ve tuz takviyeleri ile artıp azalmaktadır. Kişide aşırı tuz yeme isteği neden olur denildiği zaman akıllara ilk olarak potasyum eksikliği ile beraber yorgunluk, stres ve can sıkıntısı nedenleri gelmektedir. Tuzu normalden fazla tüketmek ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle tuz tüketimine dikkat edilmelidir.

Gebelikte Toprak Yeme İsteği Neden Olur?
Gebelikte Toprak Yeme İsteği Neden Olur?

Gebelikte Toprak Yeme İsteği Neden Olur?

Gebelikte toprak yeme isteği genelde Pika sendromu nedeni ile görülmektedir. Pika sendromunun ortaya çıkmasındaki en büyük neden ise demir eksikliğidir. Hamileyken vücutta oluşan demir ve diğer mineral eksikliğinde kişi toprak yemeye yönelmektedir. Doktor tarafından uygulanacak demir eksikliği tedavisi ile bu sorun ortadan kalkmaktadır.

Aşırı Soğan Yeme İsteği Neden Olur?

Aşırı soğan yeme isteği birçok neden bağlı olarak görülebilmektedir. C vitamini eksikliği, kandaki demirin düşük olması, B vitamini eksikliği ve selenyum eksikliği durumlarında vücut aşırı soğan yeme isteği duyabilir.

Karbonhidrat Yeme İsteği Neden Olur?

Karbonhidrat normalden fazla tüketildiği zaman öncelikle vücudun insülin direnci yükselerek kan şekerini düşürmektedir. Bu durum ise bazı kişilerde aşırı yemek yeme ile beraber karbonhidrat tüketme isteği doğurmaktadır. Karbonhidratı fazla tüketmek bazı sorunlara neden olabileceği için dikkat edilmelidir.

Kahve Yeme İsteği Neden Olur?

Kahve telvesi yeme isteği duyan kişilerin kahve yeme isteği neden olur diye düşünerek bir doktora görünmeleri gerekmektedir. Toplumda yüzde 20 – 30 oranında görülen kansızlığa dikkat çeken uzmanlar, kahve yeme isteğinin kansızlık nedeni ile olabileceğini belirtmektedirler. Gerekli tedavi uygulandığı zaman bu istek zamanla azalacaktır.

Kakao Yeme İsteği Neden Olur?

Çikolata yeme isteği birçok kişide görülebilmektedir. Ancak bazı kişilerde kakao yeme isteği oluşmaktadır. Bu durumun genelde magnezyum eksikliğinden kaynaklandığı söylenmektedir. Ayrıca kadınlarda adet döneminde kakao yeme isteği görülebilmektedir.