28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkBeslenmeEkşi yeme isteği neden olur, hamilelik belirtisi mi?

Ekşi yeme isteği neden olur, hamilelik belirtisi mi?

Bu yazımızda, insanın canı neden ekşi ister, çok ekşi yemenin sebepleri, faydaları ve zararları neler, adet öncesi ekşi yeme isteği neden olur? sorularınızı yanıtladık.

İçerikleri

Canınız yemek için bir şeyler çekiyor ise mutlaka bir sebebi vardır. Mükemmel bir sisteme sahip olan vücudumuz ne zaman uyuyacağını ve kalkacağını ya da ne zaman tuvalete gideceğini bilir. Her insanın canı bazen çikolata bazen tuzlu bir yiyecek bazen de ekşi ister. İnsanın canı neden ekşi ister? Ekşi yeme isteği neden olur? Okurken şaşıracağınız cevaplar yazımızın devamında sizlerle.

Ekşi Yeme İsteği Neden Olur?

Herhangi bir besinin normalden daha çok tüketilmesi bazı vitamin ve minerallerin eksikliğini işaret etmektedir. Beslenme ve diyet uzmanları aşırı peynir yeme isteğinin kalsiyum eksikliğinden kaynaklanabileceğini belirtmektedir. Bunun dışında aşırı et yeme isteğinin demir eksikliği, aşırı tatlı yeme isteğinin krom, çinko ve magnezyum eksikliği belirtisi olduğu söylenmektedir.

Bütün bunların dışında birçok kişide aşırı ekşi yeme isteği olur. Ekşi yeme isteği neden olur dediğinizi duyar gibiyiz. Ekşi yeme isteği mide asidinin düşük olduğunun önemli bir göstergesidir. Mide asidinin yeterli olmadığı durumlarda sindirim sorunları, kabızlık ve gıda alerjileri görülebilir.

İnsanın Canı Neden Ekşi Çeker?

Ekşi yemeyi çok seven kişiler, insanın canı neden ekşi çeker diye düşünebilirler. Ekşi yemenin faydaları olduğu gibi aşırı tüketiminin bazı zararları da vardır. İnsanın canının ekşi çekmesi, yukarıda bahsettiğimiz gibi mide asidinin eksikliğinden kaynaklanabileceği gibi herhangi bir sebebe bağlı olmadan sadece kişinin ekşi sevmesinden de kaynaklanabilir.

Çok Ekşi Yemenin Sebepleri

Salatalarda, çorbalarda ya da yemeklerde sıklıkla tercih edilen ekşinin kullanım alanları oldukça geniştir. Bazen nardan bazen limondan bazen de greyfurttan alınan ekşinin faydaları çok fazladır. Ancak normalden fazla ekşi tüketme isteği olan kişilerin bir doktora giderek kan değerlerine baktırmaları ve genel bir muayene olmaları önerilmektedir.

Ekşi Yemenin Faydaları ve Zararları Neler?

Ekşi yeme isteği çok olan kişiler için ekşi yemenin faydaları ve zararları neler olduğu önemlidir. Değerli okuyucularımız için araştırdığımız bilgiler neticesinde ekşi yemenin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hamilelerde tansiyonu kontrol altında tutar.
  • Diş eti kanamalarının giderilmesinde etkilidir.
  • Enfeksiyonları engeller.
  • Deri çatlaklarına iyi gelir.
  • Antioksidan içeriği sayesinde karaciğeri temizler.

Ekşi tüketmenin normal şartlardan herhangi bir zararı olmadığı söylenmektedir. Ancak her şeyin fazlasının zarar olduğu düşüncesi ile ekşinin de normalden fazla tüketilmemesi önerilmektedir.

Ekşi Yeme İsteği Hamilelik Belirtisi Mi?

Eski zamanlardan bu yana ekşi yeme isteği hamilelik belirtisi olarak görülmektedir. Bu nedenle evli bir kadının canı ekşi yemek istediğinde hemen o kadının hamile olduğundan şüphelenilir. Hatta ekşi yemek isteyen hamile kadınların erkek çocukları olacağı da inanılan görüşler arasındadır. Bu görüşlerin herhangi bir bilimsel dayanağı yoktur. Yani ekşi yeme isteği tek başına bir hamilelik belirtisi değildir.

Hamilelikte Ekşi Yeme İsteği

Hamilelik döneminde özellikle bebeğinin sağlığını düşünen anne adayları beslenmelerine çok dikkat etmektedirler. Ancak gebelik nedeniyle bazı besinleri çok fazla aşerirler. Hamilelik döneminde en çok aşerilen şeylerin başında ekşi gelir. Hamilelikte ekşi yeme isteği bebeğin cinsiyeti ile ilişkilendirilir. Ancak bunun bilimsel bir dayanağı yoktur. Yani ekşi yemek ile bebeğin cinsiyeti arasında bir ilişki yoktur.

Hamilelik döneminde ekşi yeme isteği mide asidinin az olmasından kaynaklanıyor olabilir. Mide tarafından yeteri kadar asit sağlanamadığı zaman dışarıdan bu aside ihtiyaç duyulur. Ekşi yeme isteğinin bir nedeni de C vitamini eksikliğidir. Bu nedenle hamile ve C vitamini eksikliği olan bir gebenin portakal, greyfurt, limon ve mandalina aşermesi normaldir.

Adet Öncesi Ekşi Yeme İsteği

Her kadının her ay düzenli olarak regl görmesi normal bir durumdur. Regl dönemleri oldukça hassas bir dönemdir. Bu dönemde kişinin canı tatlı ya da ekşi çekebilir. Hormonlarda oluşan değişikliğe bağlı olarak adet öncesi ekşi yeme isteği olabilir. Adet öncesinde görülen ekşi yeme isteği normal bir durumdur.

Aşırı Turşu Yeme İsteği Neden olur?

Bazı insanların canı tatlı, ekşi ya da tuzlu çekerken bazı insanların canı aşırı turşu çeker. Turşunun içerisinde yüksek oradan tuz vardır. Bu nedenle çok fazla tüketilmesi önerilmez. Aşırı turşu yeme isteği sodyum eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda vücudun tuz isteği artarak turşu yemeye yönelir. Ayrıca yoğun egzersiz nedeni ile vücudun susuz kalması da tuz isteğini artırabilir.