13 Aralık 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkZehirli guatr öldürür mü? Bitkisel tedavisi Maranki

Zehirli guatr öldürür mü? Bitkisel tedavisi Maranki

Guatr, tiroid bezinin normalden fazla büyümesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Boynun ön tarafında kelebek şekli ile yer alan tiroid bezi çok önemli fonksiyonlara sahiptir. Birçok kişide görülme olasılığı bulunan Guatr neden olur? Belirtileri nelerdir? Guatr nasıl tedavi edilir? Korkulan bir hastalık olan guatr ile ilgili tüm bilgileri bu yazımızda veriyoruz.

İçerikleri

Dünya genelinde birçok kişide görülen guatr, iyot eksikliğine bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Türkiye’de görülme sayısı da bir hayli fazladır. Kadınlarda erkeklere oranda daha fazla görülmektedir. Guatr önemsenmesi gereken bir sağlık sorunudur.

Guatr Nedir, Neden Olur?

İyot eksikliği olan kişilerde görülen guatr nedir, neden olur sorularına en doğru yanıtları vereceğiz. Guatr tiroid bezlerinin anormal büyümesidir. Nefes borusunun etrafında bulunan tiroid bezleri guatr nedeniyle normalden fazla büyür ve şişer. Guatrda tiroid bezi nodüllü ve nodülsiz olarak büyümektedir.

Sadece tiroid bezi büyüdüğü zaman diffuz guatr adını alır. Tek nodül yani yumru olursa nodüler guatr, iki ve daha fazla yumru olursa multinodüler guatr ortaya çıkar. Tiroid bezi bazen az çalışırken bazen çok çalışabilir. Her iki durumda da çeşitli etkiler görülür. Guatr hastalığının temel nedeni iyot eksikliği olsa da, bu hastalığa neden olan diğer etmenler şunlardır:

  • Graves hastalığı
  • Tiroid bezinin tek tarafındaki şişlik
  • Tiroid bezinde birden çok şişlik olması
  • Kistler
  • Tiroid kanseri
  • Hamilelik
  • Genetik yatkınlık
  • Boyun bölgesi radyasyona maruz kalanlar
  • Hashimato hastalığı

Guatr Belirtileri Neler?

Guatr bazı hastalarda herhangi bir belirti vermeyebilir. Bu nedenle hastalık ilerleyebilir. Kendisinde guatr olabileceğinden şüphelenen kişilerin guatr belirtileri neler öğrenmesi ve zaman kaybetmeden doktora kontrole gitmesi önerilir. Guatr hastalığında görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Boyunda şişlik
  • Öksürük
  • Nefes darlığı
  • Yutmada güçlük
  • Ağrı
  • Ses kısıklığı

Guatr Elle Nasıl Anlaşılır?

Guatr bazen belirti göstermeden ilerleyebilir. Ancak genelde ağrı ve şişlik ile kendini gösterir. Birçok kişi guatr elle nasıl anlaşılır öğrenmek ister. Normalden çok şişen tiroid bezi dışarıdan belli olur. Ayrıca elle boğaz kısmına dokunulduğunda şişlik hissedilir. Kesin tanı için doktora gitmek en doğrusudur. Doktorlar elle muayene sonrasında guatr teşhis eder ve gerekli diğer kant testleri ile hastalığın tanısı kesinleşir.

Guatr Çene Ağrısı Yapar Mı?

Guatr Çene Ağrısı Yapar Mı?

Guatr genelde ağrı yapmaz. Ancak çok büyüdüğü zaman yutma güçlüğü, öksürük ve nefes almada zorluk yaratabilir. Tedavide guatrın büyüklüğü ve şikayetlerin boyutu dikkate alınır.

Guatr Cilt Kuruluğu Yapar Mı?

Sizlerde bir yerlerde guatr cilt kuruluğu yapar mı manşetleri ile karşılaşmış ve şaşırmış olabilirsiniz. Guatrın cilt kuruluğu ile ne alakası var diye düşünmeniz çok normal. Ancak cilt kuruluğu guatr habercisi olabilir. Tiroid dokusundan normalden az hormon salgılandığı durumlarda cilt kuruluğu görülebilir.

Guatr Gebeliği Etkiler Mi?

Tiroid tedavi edilmezse gebelikte ciddi problemlere neden olabilir. Tiroid hastalıkları gebelikte düşük, gebelik zehirlenmesi, erken doğum, bebeğin yetersiz gelişmesi, hipertansiyon ve yeni doğanda hipertiroidiye neden olabilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir.

Zehirli Guatr Öldürür Mü?

Zehirli guatr son derece önemli bir hastalıktır. Zehirli guatr tedavisi geciktiği zaman hastalarda kalp ritim bozukluğu, kalp yetmezliği, kalp büyümesi, yüksek tansiyon gibi kalp damar sisteminde bozukluklara yol açabilir. Zehirli guatr öldürür mü derseniz bazı durumlarda evet diyebiliriz. Hasta tiroid krizi yaşadığında ani ölümler görülebilir.

Guatr Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu basit guatr, birçok ülkede sofra tuzuna eklenen yeterli miktarda iyot alımıyla önlenebilir. Sağlık mağazalarında bir dizi iyot takviyesi de mevcuttur. Tıp uzmanları, semptomlara neden olan vakalar için guatrın aktif tedavisini saklı tutar. Guatr küçükse ve tiroid fonksiyonu normalse, kişilerin tipik olarak tedaviye ihtiyacı yoktur.

Hipotiroidizm;

Yetersiz çalışan bir tiroid veya hipotiroidizmin neden olduğu durumlarda tedavi, tiroid hormonunun sentetik bir şekilde değiştirilmesidir. Doktor, ölçümleri kişinin normal tiroid fonksiyonunun geri kazanıldığını gösterene kadar sentetik tiroksin (T4) dozunu kademeli olarak artıracaktır.

Hipertiroidizm;

Aşırı aktif tiroid veya hipertiroidizmin neden olduğu guatrlarda tedavi, aşırı hormon üretimine karşı koymayı amaçlar. Örneğin, tionamid ilaçları gibi antitiroid ilaçlar, aşırı hormon seviyelerini kademeli olarak azaltır. Diğer bir seçenek ise tiroid fonksiyonunu azaltmak ve hormon üretimini durdurmak için radyoaktif iyottur.

Guatr Ameliyatı Neden Yapılır?

Guatr ameliyatı nefes alma veya yutma güçlüğü gibi rahatsız edici semptomlar geliştiği durumlarda şişliğin boyutunu azaltmak için yapılır.

Cerrahlar genellikle, kişi genel anestezi altındayken, tiroid bezinin bir kısmının veya tamamının çıkarılması olan tiroidektomileri gerçekleştirir.

Guatr Bitkisel Tedavisi Maranki

Guatr hastalarının beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekir. Bu hastaların kara lahana, brokoli ve turp gibi besinleri çok fazla tüketmemeleri önerilir. Etkisi ile birçok kişinin dikkatini çeken guatr bitkisel tedavisi Maranki formülü ile mümkündür. Bir bardak kaynamış su içerisine 10 gram kadar dövülmüş kereviz tohumları eklenir. 10 dakika kadar bekletilir. Elde edilen karışım yemeklerden önce bir bardak içilir. Bunun dışında taze cevizin de düzenli olarak tüketilmesi guatr tedavisinde etkilidir.

Guatr’a Hangi Bölüm-Doktor Bakar?

Guatr hastalarının Dahiliye yani İç Hastalıkları bölümüne giderek Dahiliye uzmanlarına muayene olmaları gerekir.

Guatrın Bir Numaralı İlacı Dereotu