Tiroid bezi boyunda, halk arasında Adem elması olarak bilinen kısmın hemen altında ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Bu tiroid bezinin düzensiz olarak büyümesiyle birlikte oluşan guatr hastalığı, ilk başlarda bir ağrı veya acı hissi şeklinde ortaya çıkmamaktadır. Ancak tiroid bezlerinin aşırı şekilde büyümesi sonucunda kişide yutkunma ve nefes problemleri ortaya çıkabilmektedir. Buna bağlı olarak boyun bölgesinde anormal şişlikler, guatr hastalığının göze çarpan en önemli özellikleri arasındadır.
Guatr hastalıkları doktorlar tarafından 2 farklı tanı olarak ele alınmaktadır.
Diffüz Guatr ve Nodüler Guatr
1. Diffüz Guatr bulunan hastalarda, tiroid bezinin tamamı şişmesine rağmen, dokunulduğu zaman pürüzsüz bir yapıya sahip olmaktadır.
2. Nodüler Guatr ‘ da ise, tiroid bezinin bazı kısımlarında şişlikler oluşur ancak dokunulduğu zaman şişlikler ve asimetrik çıkıntılar hissedilebilir.
Guatr Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Yukarıdaki tanımların her ikisinde de hemen hemen aynı belirtiler meydana gelmektedir. Konuşmada zorluk çekme, ses kısılması, boğulması Gün içinde normalin üstünde öksürme Boğaz bölgesinde sert bir cisim takılmış hissi veya zaman zaman oluşan ağrılar Yutkunmada ve yemek yemede zorlanma, yutak problemleri Nefes alırken zorlanma, boğazın sıkılma hissi
Guatr Hastalığı Tedavi Yöntemleri
Hastalıkta, tiroid bezinin büyümesine bağlı olarak oluşan guatrın hangi seviyede olduğu belirlenerek, hastaya bu duruma uygun ve en etkili olabilecek tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Belli başlı tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanmaktadır.
Tiroid Yetmezliği
Bu durumda iseniz, doktorunuz size tiroid bezinizi düzenleyecek ve dengeleyecek ilaçlar vermektedir. İlaç ve hap tedavilerinin yanı sıra, beslenmenize belirli başlı iyotları da düzenli olarak eklemenizi isteyecektir. Kullanılan hapların bazı durumlarda yan etkileri gözlemlenmektedir. Bunlar; kalp çarpıntıları, ishal, baş ağrıları, iştahsızlık gibi olarak sıralanabilir. Ancak her bünye ve kişide aynı etkileri göstermemektedir.
Aşırı Aktif Tiroid Bezi
Eğer böyle bir tanıya sahip iseniz, doktorunuz bu sefer tiroid beziniz tarafından üretilen hormonların azalmasını sağlayacak bir yöntem izleyecektir. Farklı ilaç ve yemek alışkanlıklarıya desteklenen tedavi programı, hastalığın iyileşmesinde doğru uygulandığı takdirde büyük etken sağlayacaktır. Bazı hastalarda, ateş, baş ağrısı, eklem ağrıları gibi yan etkiler gösterebilmektedir.
Ameliyat
Hastalık çok ilerlemiş durumda ise uygulanacak en kesin ve uygun çözüm ameliyat olmaktır. Kişinin buna bağlı olarak nefes alma problemleri, yutkunmada güçlük ve boyun bölgesinde şişme gibi gözle görülür deformasyonlara maruz kalması bilinmektedir.
Guatrdan Kaçınmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de ki insanların %30’ unda guatr hastalığı bulgularına rastlanılmaktadır. Kadınların, erkeklere oranla 5-6 kat daha fazla, guatr hastalığına yakalandıkları, yapılan araştırmalar tarafından belirlenmiştir. Doktorlar ve uzmanlar guatr hastalığına yakalanmamak için, sağlıklı bir beslenme ve uyku düzeninin olması gerektiğini vurgulamaktadır. Bunun yanında sigara ve alkol gibi yüksek nikotin ve asit içeren içeceklerin de hastalığı tetiklediğini söyleyen uzmanlar, kişilerin yaşam tarzlarına dikkat çekmektedirler.
Bu gibi dış etkenlerden oluşabilecek olan rahatsızlık, hayatı boyunca hiç sigara veya alkol kullanmamış kişilerde de görülebilmektedir. Bunun sebebi ise ailenizde bu hastalığı yaşamış birinin olması, hastalığa sizin de kronolojik olarak yakalanmanıza sebep verebilmektedir. Çevresel ve genetik faktörlerin de büyük rol oynadığı guatr hastalığı, erken tanı ve tedavi konulduğu takdirde basit bir şekilde tedavi edilebilen bir hastalık olmaktadır.
Bu tarz hastalıklara yakalanmamak için, düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırmalı ve vücudunuzu iyi tanımalısınız. Daha sağlıklı bir yaşam ve sevdiklerinizle kaliteli bir hayat geçirmek için, yaşam tarzınıza dikkat etmelisiniz. Unutmayın, sağlığı olanın umudu, umudu olanın her şeyi var demektir!