18 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalıkKıl Dönmesi Belirtileri Ve Tedavisi Nasıldır?

Kıl Dönmesi Belirtileri Ve Tedavisi Nasıldır?

Kıl dönmesi neden görülür?, Kıl dönmesi nasıl anlaşılır? ve kıl dönmesi tedavisi ile ilgili merak ettikleriniz bu makalemizde.

İçerikleri

Kıl Dönmesi Neden Görülür?

Muayene olan pek çok insanın büyük bir kısmında ileri derece Pilonidal Sinüs teşhisi konuluyor. Bunun sebebi ise insanların yaşamış oldukları problemin çok geç farkına varmasıdır. Bu sorunun ortaya çıkma nedenleri kıl dönmesi belirtileri ilk bölümde neredeyse yok denecek şekilde az bulunması ile alakalıdır. Genel olarak cildin alt bölümü üzerinde biriken kılların sayısında yüksek bir durumda artış olması ile beraber ortaya çıkabilecek akıntı sorunu, iç çamaşırda ıslaklık problemleri, pis koku sorunu, makat üzerinde şişlik sorunu, iltihap gibi pek çok şikâyet durumu ile hastalar doktora girmektedir. Genel olarak bu tür problemler hastalığın ilerlediği anlamına gelmektedir. Bazı konularda ise hastalar bazı sorunlarla karşı karşıya kalmaktan utandığı için muayene ile tedavi işlemini devamlı olarak ertelenebilmektedir. Bekleme durumunun hiç bir yararı olmadığı gibi bu tür problemlerin tedavisini daha da zor hale gelmektedir. Bu yüzden kişinin kuyruk sokumu bölümü üzerinde ağrı, kaşıntı, akıntı, şişlik gibi sorunlar olduğunda her zaman bir genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekiyor.

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır?

Kıl dönmesi problemleri belirtileri arasında ise kuyruk sokumu kısmında delik ön plana çıkmaktadır. Bununla beraber giriş deliği olarak adlandırılan bu sorun bir ya da birden fazla bölgede yer alabilmektedir. Kıl folükülleri kuyruk sokumuna girmesi esnasında oluşturduğu bu delik çıplak gözle bakıldığında kolayca anlaşılmaktadır. Doktor muayenesi esnasında genel cerrahi uzmanı ilk olarak bu deliklere bakılıyor. Pilonidal Sinüs şüphesini kendinizde taşımanız durumunda eşiniz veya ailenizden birinden yardım alarak kuyruk sokumu bölgesinde delik yer alıp almadığına bakmak erken teşhis için oldukça önemlidir.

Pis Koku Oluşumu

İlk dönemlerde ciddi bir belirti ve şikâyeti problemleri ortaya çıkmamasına rağmen ilerleyen dönemlerde ilk olarak akıntı ve kökü koku kişiyi bezdirecek şekilde olabilmektedir. Makatta bulunan akıntı daha çok iç çamaşırlarını ıslatacak düzeyde yer alıp bazı koşullarda akıntı kötü kokuya neden olmaktadır. Bu sorunu sebeplerine baktığımız zaman cilt altında biriken kılların sayısında artış olması ile birlikte vücudumuz koruma mekanizmasını devreye sokmaktadır. Cilt altında biriken kılları imha etmek için bir sıvı salgılamaktadır. Bu sıvı akıntı bölümünün kıllara herhangi bir zarar verme imkânı bulunmamaktadır. Daha sonra ise bu sıvı türü cilt dışarısına çıkması gerekir. Çıkış için genel olarak kılların giriş kısmını kullanmaktadır. Devamlı olarak 2–3 damla şeklinde dışarı çıkmakta ve iç çamaşırınızı ıslak hale getirebilmektedir. Akıntı mikroplu yer alması durumunda kötü kokuya sebep olabilmektedir. Yani insanı bezdirecek düzeyde görülebilmektedir.

Kuyruk Bölümünde Ağrı Ve Şişlik Sorunu

Bu problemin diğer önemli belirtilerinden bir tanesi makat bölümünde ağrı ve şişlik olarak görülüp, bu duruma sebep olabilecek ise yine yukarıda bahsi geçebilen sıvı türüdür. Makat kısmında akıntıya sebep olacak sıvı her zaman rahat bir şekilde dışarı çıkamamaktadır. Kılların giriş kısımlarının tıkanması halinde sıvı olarak dışarı çıkmayarak apseye sebep olabilmektedir. Bu apse sorunu ise kuyruk sokumu bölgesinde şişlik ve ağrıya neden olabilmektedir. Çoğu zaman ateşlenme problemleri gibi şikayetler bulunabilir.

Kıl Dönmesi

Problem daha çok anüs bölgesinde birçok problem görülmektedir. Bu problemlerden bir tanesi makat kanseri gibi ölüme sebep olan hastalık olabilmektedir. Bu nedenle en ufak şikâyeti bile ciddiye almalı ve mutlaka bir doktora muayene olmanız gerekmektedir. Makat kısmında görülen ağrı, şişlik, akıntı problemleri, kama, kötü koku sorunu dâhil tüm problemler büyük oranda hastalık belirtisi olabilmektedir.

Kıl Dönmesi Tedavileri

Pilonidal Sinüs sorunu dâhil tüm anüs kısmında hastalıkları için her zaman genel cerrahi kısmına randevu almalısınız. Bu konuda çok daha başarılı bir doktor seçimi yapabilmek için Proktoloji uzmanı seçmelisiniz. Bunun sebebi ise genel cerrahi alanı oldukça geniş yer almakla beraber, makat hastalıkları teşhis ve tedavi işlemleri sırasında daha çok Proktoloji uzmanları bulunmaktadır.

Tedavi Yöntemleri

Kıl dönmesi problemi konusunda tek seçenek tedavi olarak yer alıp, her zaman cerrahi müdahale gerekmektedir. İlaç, krem gibi tedavisi tam olarak mümkün olmayan, kıl dönmesi ameliyatı ya da son zamanlar bir hayli gelişme sağlayan ameliyatsız tedaviler bulunmaktadır. Uygulanışı hızla yaygınlaşmış hale gelen Mikro Sinüsektomi yöntemi ise şuan günümüzde en gelişmiş uygulamalardan bir tanesidir. Tedavi sırasında 5 dakika gibi kısa bir zaman içerisinde yapılmakta ve ameliyathane ortamı gerekmiyor.

Mikro Sinüsektomi İşlemi

İlk olarak narkoz gerektirmeyen uygulama da kliniklerde yapılmaktadır. Sadece 1–2 cm alanda yapılacak olan kesi ile tüm kıl yapısı ve kapsülleri kısa sürede çıkartılır. Tedavi uygulaması narkoz gerektirmemesinden dolayı hasta 10 dakika dinlendikten hemen sonra yaşamına kaldığı yerden devam etmektedir.