27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriHashimato hastalığı nedir, neden olur, belirtileri neler?

Hashimato hastalığı nedir, neden olur, belirtileri neler?

İçerikleri

Vücudun bağışıklık sistemindeki bazı bozukluklar sonucunda görülen sağlık problemine tıp literatüründe Hashimato denilmektedir. Hashimato rahatsızlığına en fazla 30-50 yaş grubundaki kadınlarda rastlanmaktadır. Yorgunluk, halsizlik, üşüme, soğuğa tahammül edememe, unutkanlık, sebepsiz yere kilo alma, gün içerisinde uyuklama, cildin kuruması, psikolojik olarak depresif olma, kabızlık, saçın dökülmesi, kadınların regl döneminde azalma Hashimato rahatsızlığının en önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Genel Cerrahi Meme Tiroid ve Onkolojik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş, Hashimato hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Hashimato Hastalığı Nedir?

Tiroid bezi iltihaplı hastalıkları arasında en sık rastlanan rahatsızlık türlerinden biri de Hashimato hastalığıdır. Otoimmun tiroidit hastalığı olarak da bilinmektedir. Tiroid bezi yetmezliğinin en sık görülen nedenleri arasında yer almaktadır. Bu hastalığın görülmesinin nedeni bağışıklık sistemindeki bozukluktur. Bu hastalıkta vücut, kendi parçası olan tiroid bezini yabancı organ olarak algıladığından tiroid hücreleriyle savaşmaya başlamaktadır. Bu savaş esnasında hasar gören tiroid bezi küçülmeye başladığından tiroid bezi tarafından salgılanan hormon seviyeleri normalin altına düşmektedir. Bu nedenle hastalık ilerledikçe hipotiroidi kliniği şeklinde kendisini belli etmektedir.

Hashimato Hastalığı Neden Olur?

Vücudun bağışıklık sistemindeki bazı bozukluklar neticesinde görülmektedir. Bu hastalıkta, vücut tiroid bezine karşı kanda antikorlar oluşturmaktadır. Hashimato hastalığına en fazla 30-50 yaş grubunda yer alan kadınlarda rastlanmaktadır. Ayrıca aile öyküsünde Hashimato rahatsızlığı olanlarda görülme riski yüksektir.

Hashimato Rahatsızlığının Belirtileri Neler?

Hashimato hastalığının ilk aşamasında Guatr olarak adlandırılan tiroid bezinde büyüme meydana gelmektedir. Bununla birlikte nodül de seyredebilmektedir. Bu hastalıkta belirtiler kandaki tiroid hormonlarının azalmasıyla kendisini göstermektedir. Vücudun genel metabolizmasında yavaşlama olduğu gibi hipotiroidinin klinik belirtileri de görülebilmektedir.

  • Gün içerisinde uyuklamak
  • Gün boyu süren halsizlik ve yorgunluk hissi
  • Soğuğa tahammül edememek
  • Üşümek
  • İstençsiz bir şekilde kilo almak
  • Depresif davranışlar sergilemek
  • Unutkanlık
  • Saçta dökülme
  • Cilt Kuruması
  • Kadınlarda görülen regl döneminde azalma
  • Kabızlık

Hastalık Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

Hashimato hastalığına tanı konurken kandaki tiroid hormonları tetkik edilmekte ve gerek görüldüğü takdirde tiroid bezine karşı kanda oluşan antitiroid antikorlara bakılmaktadır. Hastalığın tanısının konması zor değildir. Hastalığa tanı konurken tiroid ultrasonografisi de önemli ipuçları vermektedir. Hashimato hastalığında tiroid bezindeki yapının nodül olup olmadığı da çok büyük önem taşımaktadır.

Hastalığın Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Hashimato hastalığının takip edilmesi çok büyük önem arz etmektedir. Kandaki tiroid hormon seviyeleri normal değerlerdeyse tedaviye gerek duyulmamaktadır. Hormon seviyelerinde düşme oldukça, hastaya hormon ilaçları verilerek hormon seviyeleri normal değerlere getirilir.

Hastalığın Takibi Ne Kadar Önemli?

Hashimato hastalığı yakından takip edilmesi gereken hastalıklar arasında yer almaktadır. Özellikle orta yaştaki kadınlarda çok sık görülmektedir. Bu hastalığa ani ruhsal travmalarda neden olabilmektedir. Dikkat dağınıklığı, depresif davranışlar, unutkanlık gibi belirtileri olanlar, uzman bir hekime muayene olmayı ihmal etmemelidir. Hamilelerin yanı sıra düşük riski olan kadınlarda da Hashimato hastalığının araştırılması gerekmektedir. Hipotiroidi hastalığına yol açan Hashimato hastalığı düşük ve ölü doğumun yanı sıra anne karnındaki çocuğun zihinsel ve fiziksel gelişiminin engellenmesine yol açabilmektedir.