25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerTiroid bezi iltihabı anksiyete bozukluğuna neden oluyor!

Tiroid bezi iltihabı anksiyete bozukluğuna neden oluyor!

İçerikleri

Anksiyete bozukluğu her yaştaki bireylerin başına gelebilecek yaygın bir rahatsızlıktır. Özellikle, Pandemi ve karantina önlemleri nedeniyle son zamanlarda anksiyete vakalarında önemli bir artış gözlemleniyor. Fakat, kendinizi endişeli hissetmenizin arkasında yatan tek neden bu olmayabilir. Araştırmacılar tarafından elde edilen yeni verilere göre, tiroid bezi iltihabı anksiyete bozukluğuna yol açıyor.

Tiroid Bezi ve Anksiyete Arasındaki İlişki

Bilindiği gibi, hormonal iniş çıkışlar bir dizi sağlık sorununa neden olabilir. Stres ve anksiyete bozukluğu gibi psikolojik sorunlar da bu hormonlar tarafından tetiklenebiliyor. Çoğu zaman, bu rahatsızlıklar stres hormonu olan kortizon ile bağlantılıdır. Ancak bilim adamları, tiroid bezi tarafından üretilen tiroksin hormonunun da anksiyete bozukluğuna neden olabileceğini öne sürüyor. Buna göre, bireylerin tiroid bezlerinin fonksiyonu incelenerek anksiyete bozukluğu olup olmadığı tespit edilebiliyor. Ancak, çalışma tiroid iltihabının anksiyete ataklarına neden olmasına rağmen panik ataklara neden olmayacağını gösteriyor.

Anksiyete Hastalarında Görülen Tiroid Bezi İltihabı

Ukrayna Kiev Şehir Klinik Hastanesi uzmanları tarafından yapılan araştırmalara göre, tiroid bezindeki iltihaplanma potansiyel olarak anksiyete bozukluğuna neden olabiliyor. Bunun nedeni ise tiroid bezinin temel işlevlerinin anksiyete bozuklukları ile doğrudan bağlantılı olması. Ayrıca, tiroid bezinin görevleri arasında birçok işlevi düzenleyen tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) hormonları üretmek de yer alıyor. Bundan dolayı, zaman zaman tiroid bezinde otoimmün iltihaplanma görülebiliyor. Araştırmacılar, tiroid bezi iltihabı ile anksiyete bozukluğu arasındaki bağlantıyı bulmak için, anksiyete ve panik atak geçiren 50’den fazla kişide tiroid fonksiyonlarını araştırdı. Araştırma sonucunda anksiyete hastalarının çoğunun tiroid bezinde gözle görülür iltihaplanma olduğu keşfedildi. Ayrıca, hastalara tiroid iltihabı verildikten sonra anksiyete seviyelerinin de düştüğü görüldü. Bu bulgular, endokrin sisteminin anksiyete üzerinde önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor. Araştırmacılar, anksiyete bozukluğu yaşayan hastaların muayene edilirken sinir sistemi, tiroid bezinin yanı sıra endokrin sisteminin de göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade ediyor.

Sonuç olarak, uzmanlar vücuttaki hormonal dengesizlik ve iltihaplanma nedeniyle de anksiyete bozukluğu görülebileceğinin altını çiziyor. Ayrıca, uzmanlar uzun süreli anksiyete bozukluğu yaşayan bireylerin psikiyatri tedavisi ile birlikte tiroid bezi kontrolü yaptırmalarının da doğru bir yaklaşım olacağını öne sürüyor.