Ana SayfaDiyetZayıflamak için akşam yemeği saat kaçta yenmeli?

Zayıflamak için akşam yemeği saat kaçta yenmeli?

İçerikleri

Bütün gün işyerinde pek çok olayla uğraştıktan sonra, evde güzel bir akşam yemeği yemenin rahatlatıcı etkisini başka bir şeyde bulmak zordur. Fakat iş saatlerinin karmaşıklaşması, akşam yemeği saati düzensizliğine yol açabilir.

Zayıflamak için akşam yemeği saat kaçta yenmeli? Saat kaçtan sonra yemek yemezsek kilo veririz? Akşam yemeği saati kaç olmalı? Sağlıklı bir yaşam için saat kaçta akşam yemeği uygundur? Bu sorular üzerinde çalışan beslenme uzmanları akşam yemeği için verilebilecek sabit bir saat olmadığını söylüyor. Ama yine de bazı zamanlama kuralları olduğuna da dikkat çekiyorlar.

Akşam Yemeğini Çok Geç Yememiş Olmak İçin En Uygun Zaman

Yatmadan önce zengin bir yemek yemek, uyku düzeninizi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle dinlendirici ve tazeleyici bir gece uykusu için akşam yemeği saati konusunu planlamanızda yarar var.

Bilim insanları, işin püf noktasının akşam yemeği faslını uyumadan 2- 3 saat önce bitirmek olduğunu söylüyor. Fakat çok yoğun tempoda çalışan insanlar için bu uygulanabilir bir öneri olmayabilir. Öyle bir durumunuz varsa, akşam yemeğinizi yatmadan en geç 1 saat önce tüketebilirsiniz. Bu gibi durumlarda, akşam yemeğinizde ağır şeyler yememeye özen gösterin.

Yapılan bilimsel çalışmalara göre akşam yemeğini yatmadan 2-3 saat önce yiyen kişilerde gelişme riski azalan hastalıklar şunlardır:

  • Kanser
  • İnsülin direnci
  • Enflamasyon

Eğer sporcu iseniz ya da ağır bir egzersiz programına devam ederek kas geliştirmek istiyorsanız, günün en son yemeğini yatmadan en geç 1 saat önce bitirmiş olmanızda yarar vardır. Bu tip bir durumda akşam yemeğinizin hafif ve protein bakımından zengin olması önerilmektedir.

Öğle Yemeği Ve Akşam Yemeği Arasında Kaç Saat Olmalıdır

Beslenme uzmanları öğünler arasında 3 ila 5 saat olmasının sağlıklı olduğunu bildiriyor. Bu süre, yenilen öğünün iyice sindirilmesi için vücuda gereken zaman dilimidir. Bir sonraki yemeği yemeniz için en uygun zaman en son yediğiniz öğünden 3-5 saat sonrasıdır.

Bunun yanı sıra yemek yemek için doğru bir ipucu da vücudun verdiği açlık /tokluk sinyalleri olabilir. Uzmanlar, hafif ya da orta düzeyde açlık çekmeden yemek yenmesini önermiyor. Ama bunun anlamı kesinlikle vücudunuzu aç bırakmanız değildir. Burada sözü edilen sadece açlığın bazı fiziksel belirtilerini dikkate almanızdır.

Öğünler Arasında Hafif Bir Atıştırmalık Yemek

Öğünler arası hafif bir atıştırmalık tükettiyseniz, en son yiyecek tüketiminizin üzerinden 2 saat geçmeden, akşam yemeği yemeyin. Bunun için vücudu dinlemek genellikle iyi bir anahtardır. Yemeğe tamamen aç oturmak, daha fazla yiyeceğiniz için iyi bir durum değildir. En ideali hafif açken yemek yemektir

İnsanlar çoğu kez öğle yemeğini saat 13: 00’de, akşam yemeğini ise 19: 00-20: 00 arasında yiyor. Bu durumda öğle yemeğinden sonra saat 15: 00 – 16: 00 sularında bir atıştırma tüketilmesi önerilir. İdeal olarak bu saatte tüketilen atıştırmalıkların kalorisi en fazla 200 olmalı ve protein içermelidir. Atıştırmalıklar 5 gramdan fazla şeker içermemesi gerektiği de önemli bir noktalardan birisidir.

Geç Saatlere Kadar Çalışıyorsanız Ya Da İşten Sonra Spor Yapıyorsanız

Geç saatlere kadar çalışan ya da iş çıkışı spor yapan insanlar için dikkat edilmesi gereken en önemli konu öğünleri atlamamaktır. İnsanlar öğün atladıkları takdirde atıştırmalıkları daha cazip bulmaya başlıyorlar. Bunun sonucunda genel bir tatminsizlik hissi ile gereğinden fazla yeniyor. Eğer iş çıkışı egzersiz yapma alışkanlığınız varsa, öğleden sonra saat 16: 00 gibi hafif bir atıştırmalık yemeyi ihmal etmeyin.

Diyetisyenlere göre egzersiz yaptıktan sonra atıştırmalık olarak tercih edilebilecekler şunladır:

  • 1-2 Yemek kaşığı fıstık ezmesi ve 2 kuru hurma,
  • 1 Elma ve 1 2- tel peynir
  • 1 Avuç yüksek oranda lif içeren kraker ve 1-2 yemek kaşığı humus olabilir.

Bunların yanı sıra kaslarınızın hemen yenilenebilmesi için egzersiz sonrası birkaç fındık tüketmek de yararlıdır. Spor sonrası akşam yemeğinde yeşil bir smoothie, ya da hindi ruloları gibi hafif bir şeyler tüketilmesi önerilir.

Geç saatlere kadar çalışmanız gerekiyorsa, akşam yemeğinizi paketleyip yanınızda bulundurun ya da ofise sağlıklı bir şeyler sipariş edin. Geç saatlere kadar çalıştıktan sonra eve gelip, yemek yemek ve yatmak sizin için iyi olmayabilir. Böyle bir durumda akşam yediklerinizi sindirmek için vücudunuza izin vermemiş olursunuz. Sonuç olarak, hem uykunuzun kalitesi düşebilir hem de kilo alabilirsiniz. Bunun asıl nedeni uyku sırasında metabolizmanızın yavaşlaması ve enerji talebinin düşmesidir.

Öğlen Ya Da Akşam Öğünleri Yeterli Alınmazsa

Büyük bir öğün tüketmek de, yatmadan önce yetersiz beslenmek de aynı şekilde uyku kalitenizi düşürür. Üstelik yetersiz akşam yemeği yerseniz, vücudunuzdaki hücrelerin bakımı ve onarımı için gerekli temel besinleri kullanma saatlerini kaçırmış olursunuz. Hatta gecenin tam ortasında acıkmış olarak uyanabilirsiniz. Bu durum zamansız yemeyi de tetikleyeceğinden kesinlikle önerilmez.

Bütün bu bilgilerin ışığında akşam yemeği saati hakkında artık daha net bir fikriniz bulunuyor.

Zayıflamak için akşam yemeği saat kaçta yenmeli?