25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKoronavirüsYeni nesil ürünler yüzeylerde 90 güne kadar koruma sağlıyor!

Yeni nesil ürünler yüzeylerde 90 güne kadar koruma sağlıyor!

Toplu yaşam alanlarının sterilizasyon edilmesi Covid-19 virüsü salgınının neden olduğu pandemi sürecinde daha da bir önem kazandı. Hastalıklara karşı kısa süreli koruma sağlayan dezenfeksiyon ajanları yerini daha uzun süreli koruma sağlayan yeni nesil ürünlere bırakıyor. Yeni nesil ürünler, yüzey farkı gözetmeksizin 90 güne kadar etkili koruma sağlayabiliyor. Uzmanlar ise yeni nesil dezenfeksiyon ajanlarının Covid-19 virüsüne karşı yüzde 99’un üzerinde koruma sağladığını ifade ediyor.

İçerikleri

Covid-19 pandemi süreci insanları daha kaygılı hale getirdi. Covid-19 virüsü salgınının seyrini ise sağlık otoriteleri tarafından alınan önlemler ve bu önlemlere uyulması belirliyor. Covid-19 virüsü salgın sürecinin yönetiminde hijyen ve sterilizasyonun önemine ise salgının başlangıcından beri uzmanlar tarafından dikkat çekiliyor. İnsanların toplu olarak kullandığı alanlardaki her tür yüzeyde Covid-19 virüsünü öldürmek için kullanılan dezenfektan ajanlarının uzun süre koruma sağlamasının ve etkisinin yüksek olmasının virüsten korunmada çok önemli olduğu salgının başından beri vurgulanıyor.

Daha Steril Yaşam ve Çalışma Alanları Sağlayacak

Covid-19 virüsüne karşı yüksek etki sağlayan ve yüzeyde daha uzun süre kalan dezenfektan olduğu ispatlanan yeni nesil ürünler, uygulandığı yüzeyde nano boyutta koruyucu film tabakası oluşturuyor. Bu film tabakası sayesinde de metal, ahşap, cam, seramik, plastik, suni deri vb. yüzeylerde uzun süre koruyuculuk sağlamasının yanı sıra steril kalmasını da sağlıyor.

Hastalıklara karşı kısa süre etki sağlayan klasik dezenfeksiyon ajanlarının yerini uzun süre etki sağlayarak virüs ve bakterilere karşı daha etkili koruyan yeni nesil ürünlere bıraktığını ifade eden İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Alper Aydın, “Yeni nesil dezenfektan ajanları özel kimyasal yapısı sayesinde molekül zincirinin bir tarafıyla yüzeye tutunduktan sonra nano film tabakası oluşturuyor. Boşta olan diğer uçta yüzeye virüs ve bakteriler temas ettiğinde etkisiz hale getiriyor. Su bazlı olan bu yeni nesil ürünler sayesinde yaşam ve çalışma ortamları daha güvenilir ve steril hale gelecektir.” dedi.

Yeni nesil ürünlerin yüzey farkı gözetmeksizin 90 güne kadar koruyucu bir kalkan oluşturduğunu kaydeden İdeakim Genel Müdürü Dr. Başar Yıldız, “Yeni nesil ürünler Covid-19 virüsüne karşı yüzde 99’dan fazla koruma sağlıyor. Ürünün içeriğindeki etken madde, Amerika Çevre Koruma Ajansınca (EPA) Covid-19 virüsüne karşı tavsiye edilmektedir. Yeni nesil ürünlerin hepsi, Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği akredite bir laboratuvarca da onaylanmıştır.” ifadelerine yer verdi.

Ürünler Nerede Kullanılacak

Yeni nesil ürünlerin diş hekimliği kliniklerinde, ameliyathanelerde, yoğun bakım ünitelerinde, hasta odalarında, kreş ve okullarda, diyaliz ünitesinde, ambulansta, spor salonlarında, tuvaletlerde, havalandırmalarda, otellerde, SPA’da, havuzlarda, otellerde, endüstriyel mutfaklarda, gıda işletme tesislerinde, restoran, lokanta, barlar vb. işletmelerde, toplu taşıma araçlarında öncelikli olmak üzere bütün yaşam alanlarında kullanılacağı bildirildi.

Diğer Dezenfektan Ürünlerinden Farkı Ne?

Yeni nesil ürünler ile klasik dezenfektan ürünleri arasındaki en önemli farklar, yanıcı ya da yakıcı olmaması, su bazlı olması, içeriğinde zararlı solvent ve alkol barındırmaması, uzun süre koruyuculuk sağlaması, çevre ve insan vücudunun florası üzerinde kalıcı etkisinin olmaması, ağır metal ve gümüş iyonu içermemesi, sağlığa zararlı olmaması, zehirli maddeler ya da kimyasallar içermemesi, kanserojen etkisinin olmaması, renksiz olması, leke bırakmaması, yüzeyde kalıntı bırakmaması, oksitlenme yapmaması ve renk solmasına yol açmamasıdır. Covid-19 virüsüne karşı 4 etken maddeden biri olduğu EPA kayıtlarında mevcuttur.