Vücudumuz kusursuz bir şekilde çalışmak üzere yaratılmıştır. Vücudumuzdaki her organ bir amaca hizmet eder ve bizi sağlıklı tutmak için birlikte çalışması gerekir. Ancak bazen vücudumuz bize yardıma ihtiyaç duyduğuna dair bazı işaretler verir ki göz ardı edilirse bu belirti ve semptomlar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Vücudunuzda Bir Şeylerin Doğru Gitmediğinin 13 Belirtisi
1- Kırılgan Tırnak ve Saçlar
Kırılgan tırnaklar ve saçlar, vücudunuzda problem olduğunu gösteren bir işarettir ve vücuttaki temel vitamin ve besinlerin eksikliğinden kaynaklanır. Diyetinize bir göz atın ve bu 4 kritik tırnak ve saç besleyicisinden herhangi birinde eksik olup olmadığınızı görün:
Protein: Et, yumurta veya diğer protein açısından zengin yiyecekleri düzenli olarak yerseniz endişelenmenize gerek yok. Ancak et yemiyorsanız, kinoa, fasulye gibi bu vejetaryen protein kaynaklarını ve tofu ve seitan gibi et ikamelerini diyetinize ekleyin.
Çinko: İstiridye, kabak çekirdeği, susam, kuzu eti, sığır eti ve yulaf gibi çinko bakımından zengindir.
Biotin: Biyotin’i pazı (en iyi kaynak), yumurta, buğday tohumu, kepekli tahıllar ve somon gibi gıdalarda bulabilirsiniz.
A Vitamini: Süt ürünleri, balık, karaciğer ve güçlendirilmiş tahıllarla birlikte bol miktarda meyve ve sebze ekleyin.
2- Sindirim Problemleri
İnsanlar genellikle sindirim sorunlarını görmezden gelirler, ancak sürekli olarak gaz, ishal, kabızlık veya şişkinlik belirtileri yaşıyorsanız, bu vücudunuzun yardıma ihtiyacı olduğunun bir işaretidir. Bağırsak bakterilerinin dengesizliği ilaçlardan günlük kullandığımız ürünlerdeki toksinlere kadar birçok faktörden kaynaklanabilir.
Sindirim sorunlarınızı çözmek için aşağıdakileri deneyin:
- Bağırsaklarınızdaki iyi bakterilerin sağlığını korumak için ek prebiyotikler, sindirim enzimleri ve probiyotikler alın.
- Lahana turşusu, kombucha, sarımsak ve kuşkonmaz gibi probiyotikler ve prebiyotikler açısından zengin yiyecekleri tüketin.
- Bol su içtiğinizden emin olun
- Sindirim sistemini sağlıklı tutmaya yardımcı olduğu için düzenli egzersiz yapın.
- Diyetinizden şekeri sınırlayın veya (daha da iyisi) çıkarın
- Paraben içeren kozmetikler, BPA içeren plastikler ve PVC içeren yoga matları gibi toksik ürünleri hayatınızdan çıkarın.
3- Kuruyan Cilt ve Cilt Döküntüleri
Antioksidan eksikliğiniz varsa, bu cildinizin susuz kalmasına neden olur. Kuru cilt, E Vitamini eksikliğini gösterebilir ve cilt döküntüleri vücudunuzun stres altında olduğunu gösterebilir. Stresli cildi rahatlatmak için aşağıdaki ilaçları deneyin:
- Enflamasyonu artırabilecekleri için süt ve aşırı şeker yemekten kaçının.
- Daha fazla sebze, kuruyemiş, balık ve yağ tüketin ve kuru cilt ve cilt döküntülerini kontrol etmek için diyetinize omega-3 takviyeleri ekleyin.
- Turunçgiller, yeşil sebzeler ve dolmalık biber gibi C vitamini açısından zengin gıdaların alımını artırın.
4- Göz Çevresindeki Halkalar
Bu tür halkalar 50 yaşın üzerindeki kişilerde daha yaygındır ve bu normaldir. Ancak daha genç bir insanda görülüyorsa, bu yüksek kolesterol seviyelerinin bir işaretidir. Bu konuda bir doktora danışmalı ve kolesterol seviyenizi kontrol altına almak için uygun adımları atmalısınız!
5- Diş Eti Kanaması
Dişlerinizi fırçalarken diş etlerinizin ani veya sürekli kanaması, C vitamini eksikliğinin açık bir işaretidir. Bunu düzeltmek için aşağıdaki yiyecekleri diyetinize ekleyin:
- Turunçgiller,
- Ispanak,
- Yeşil ve kırmızı dolmalık biber,
- Domates,
- Lahana,
- Karnabahar
- Brokoli.
7- Dudakta ve Ağızda Çıkan Uçuklar
Yaygın görülen uçuk genellikle dudaklardan başlayan içi su dolu kabarcıklarla kendini gösteren virütik bir hastalıktır. Çoğu zaman bağışıklık sistemi bu hastalığın üstesinden gelebilir. Ancak sonbahar ve kış mevsimlerinde bağışıklığı baskılayan stres, yorgunluk, uykusuzluk, soğuk algınlığı, grip, ateşli hastalıklar, kronik hastalıklar vb. durumlarında hastalık sıklığında artış olur. Dolayısı ile sık çıkan uçuklar vücut direncinin düştüğünü gösteren önemli bir işarettir. Yılda 4’ten fazla uçuk çıkması, etkilenen yüzeyin genişliği ve hastalığın tedaviye dirençli olması bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıkların araştırılmasını gerektirir.
En önemli bulaşma yolu temas olduğu için hasta kişilerle ve onların kullandığı eşyalara dokunmamak en önemli korunma yöntemidir. Ayrıca dengeli ve yeterli beslenmeli, düzenli egzersiz yapmalı, yeterli uyumalı, stresten, sigaradan ve alkolden uzak durulmalıdır. Bağışıklık sisteminin baskılı olduğu durumlarda ise gerektiğinde hekim kontrolünde vitamin ve mineral takviyesi alınmalıdır. Yapılan anti-viral tedaviler virüsleri ortadan kaldıramaz. Sadece hastalık oluşmasını ve yayılmasını önler.
8- Sinirlilik ve Uykusuzluk ve Bacak Krampları
Son zamanlarda sinirli ve asabi hale geldiyseniz, bu vücudunuzun yardıma ihtiyacı olduğunun bir başka işareti olabilir. Yetersiz dinlenme, normalden daha sinirli hissediyorsanız dikkate almanız gereken çok büyük bir faktördür. Ayrıca vücudunuzun potasyum ve magnezyum minerallerinden yoksun olduğunu da gösterebilir. Kendinizi sakinleştirmek için aşağıdaki ipuçlarını deneyin:
- Zihninizi sakinleştirmek için meditasyon yapın. Daha da güçlü bir etki için nefes egzersizlerini dahil edin.
- Ashwagandha ve magnezyum içeren bir takviye almayı düşünün. Bu doğal karışım, stres ve kaygı belirtilerini yönetmeye ve bir refah duygusu yaratmaya yardımcı olacaktır.
- Alkol ve kafein alımınızı durdurun.
- İşlenmiş gıdalar yerine bütün gıdaları tüketmeye odaklanın. Avokado, peynir, yağlı balık, fındık ve sızma zeytinyağı gibi bol miktarda sağlıklı yağ eklediğinizden emin olun.
9- Yunan Ayağı
Yunan ayağı veya “Morton’s Toe”, ayağınızdaki daha uzun bir ikinci ayak parmağıdır ve ‘Morton’s Toe’ yaşayan birçok kişinin ayağında ve ikinci parmağın tabanında nasır ve/veya rahatsızlık vardır. Bunu düzeltmek için tedaviler ve yöntemler vardır .
10- Tatlı Krizi
Aniden tatlı bir şeyler yemek için güçlü bir istek duyarsanız, bunun nedeni stres, depresyon veya yorgunluk olabilir. Vücudunuz şekerli bir şeyler istiyordur onu dinleyin! Fazladan birkaç kilo alma konusunda endişeliyseniz tatlı ihtiyacınızı bitter çikolata veya organik bal ile gidermeyi deneyin!
11- Buz Yeme İsteği
Biraz buz yemek istediğinizi fark ederseniz, demir eksikliği olarak da bilinen kansızlığınız olabilir. En iyi demir kaynakları sığır eti, yumurta ve tofudur. Ayrıca, yüksek demir seviyeleri sunan ve sizi kısa sürede tekrar yoluna sokabilecek birçok protein barı da var!
12- Ekşi Yeme İsteği
Ekşi yiyecekleri özlemek, vücudunuz hormonal değişiklikler geçirdiğinde, örneğin hamileyken olduğu gibi oldukça yaygındır. Ancak aynı zamanda karaciğerinizin ve safra kesenizin vücudunuzun onlara olan talebini karşılamakta zorluk çektiğinin de bir göstergesi olabilir. Aniden canınız ekşi yiyecekler çekiyorsa, bir doktora görünmek ve bunu kontrol ettirmek iyi bir fikir olabilir.
13- Deniz Ürünleri Yeme İsteği
Daha önce de belirttiğimiz gibi, belirli yiyecek istekleri hamilelik sırasında meydana gelen hormon değişikliklerinin normal bir parçası olabilir. Hamilelik dönemi dışında görülen deniz ürünleri yeme isteği çeşitli besin ve minerallerden yoksun olduğunuzu ve yeterli protein alamadığınızı gösterebilir. Vejetaryen veya vegansanız ve canınızın et çektiğini fark ederseniz, bir yemek günlüğü başlatın ve makro besinlerinizi takip edin. Dengeli beslenemiyor olabilirsiniz.
14- Tuzlu Yiyecekler Yeme İsteği
Tuz, sağlıklı bir vücuda sahip olmak için gerekli bir mineraldir, bu nedenle bazen tuz istemek sorun değildir. Tuzlu yiyeceklere aşermek, vücudun herhangi bir yerindeki enfeksiyona veya iltihaplanmaya da bir yanıt olabilir. Himalaya Pembe Tuzu gibi daha sağlıklı tuz tüketmeye çalışın.
Vücudunuzun Dışa Vurduğu 10 Tehlike İşaretini Görmezden Gelmeyin!
- Bu 10 besin ile yaz sıcaklarında vücudunuzun sıvı ihtiyacını karşılayın!
- Yatmadan önce sarımsak yutarsanız, uyurken vücudunuzda bakın neler uluyor!
- Vücudunuzun 64 şaşırtıcı özelliğinin farkında mısınız?
- 7 günde vücudunuzdaki tüm siğilleri kökünden söküp atar!