22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkHastalıkUyurken yastığınıza salya akıtıyor musunuz? Sebepleri sizi şaşırtacak!

Uyurken yastığınıza salya akıtıyor musunuz? Sebepleri sizi şaşırtacak!

Hiç sabah uyanıp yastığınızda biraz salya fark ettiniz mi? Cevabınız evet ise, makaleyi sonuna kadar okumaya değer, çünkü nedenleri sizi şaşırtacak.

İçerikleri

Uyurken salya akması doğaldır ve bunu yapanlar sadece bebekler değildir aynı zamanda yetişkinlerde de görülen bir durumdur. İnsan vücudu her gün bir litreden fazla tükürük üretir ve bunu kabul etmek istemesek de, zaman zaman hepimiz nemli bir yastıkta uyanırız. Yorgunluktan, altta yatan sağlık koşullarına kadar, salyalı bir yastıkla uyanmanızın sayısız nedenleri vardır. İşte uyurken salya akıtmanızın nedenleri ve çözüm yolları:

Uyurken Salya Akmasının Nedenleri Nelerdir?

Neden uykumuzda salya akıyoruz? Uykuda salya akmasının en yaygın nedenlerinden bazıları ve bu konuda neler yapabileceğiniz hakkında bilgileri sizler için derledik.

Yüz üstü pozisyonda uyumak:

Yüz üstü pozisyonda uyumak sizi aşırı salya akıtmaya daha yatkın hale getirir. Nedeni çok basit. Bu yerçekimi kanunudur. Yüz üstü uyurken vücudunuz tükürük ürettikçe, salyanın ağzınızın önünden veya yanından kaçma olasılığı daha yüksektir. Yatakta sırtüstü uyumak sorunu çözmenin hızlı bir yoludur.

Burun tıkanıklığı:

Burun yolları tıkandığında (örneğin, soğuk algınlığı ile uyumaya çalıştığınızda ), insanların ağızlarından nefes alma olasılıkları daha yüksektir. Doğal olarak, açık bir ağız daha fazla salyaların ağzınızdan çıkıp yastığınıza geçmesine neden olur.

Gastrointestinal Refleks Bozukluğu:

Gastrointestinal refleks bozukluğu da yaygın olarak kronik asit reflü olarak bilinir. Hastaların yaşadığı mide ekşimesi, mide asidinin yemek borusunda yedeklenmesinden kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak, yutkunma zor olabilir çünkü hastalar boğazlarında bir yumru varmış gibi hissettiğini bildirirler.

Daha da kötüsü, vücut yemek borusundaki tahriş edici maddeyi dışarı atmaya çalışmak için daha fazla tükürük üreterek tepki verir.

İlaçlar:

Bazı ilaçlar aşırı tükürük üretimine neden olur. En yaygın örnekler antipsikotik ilaçlar, özellikle de Klozapin’dir. Bu fenomenin arkasındaki teori, ilacın sinir sisteminin işlevini etkilemesi, hem ekstra tükürük üretimine neden olması hem de sıvıyı içeride tutmak veya yutmak için ağızdaki kaslara uygun mesajlar göndermemesidir.

Disfaji:

Disfaji, yutma güçlüğünü tanımlayan bir kelimedir. Parkinson , MS ve kas distrofisi gibi hastalıklar bunun nedeni olabilir. Veya sorun, boğaz ağrısı kadar iyi huylu ve yutkunmayı rahatsız eden bir şey olabilir.

Uyku apnesi:

Uyku apnesi, bir kişinin gece boyunca birkaç kez nefes almayı durdurmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Uyku apnesi belirtilerinden birisi de gece uyurken aşırı salya akıtmaktır. Diğer semptomlar arasında horlama, gece boyunca nefes almak için aniden uyanma, gündüz aşırı uyku hali ve sabahları boğaz ağrısı veya ağız kuruluğu bulunur.

Uyku apnesini tedavi etmek genellikle salyaların kesilmesine neden olur, ancak salya akmaya devam ederse altında yatan diğer nedenleri araştırmak gerekir.

Enfeksiyonlar:

Özellikle sinüslerdeki bir enfeksiyon, salya birikmesine neden olabilir. Enfeksiyonlar, vücut bağışıklık sistemine saldıran yabancı istilacıları temizlemeye çalışırken ağızda fazladan tükürük üretme eğilimindedir. Buna karşılık, tıkalı burun boşlukları varsa, vücut, serbest bir tükürük akışına izin veren ağızdan nefes almaya başvurur.

Nörolojik Bozukluklar:

İnme veya serebral palsi de aşırı salyaların kaynağı olabilir. Bu nörolojik durumlar, ağız ve çene çevresindeki kasların tükürüğü tutmak için çalışmasını engelleyebilir. Buna karşılık, nörolojik bozukluk, beynin yutma zamanı geldiğinde vücuda sinyal vermesini de engelleyebilir.

Epiglotit:

Epiglotit, boğazın arkasında ortaya çıkan bir enfeksiyon türüdür. Orada enfeksiyon kaptığında şişen bir tabak kıkırdak vardır. Sonuç olarak yutma güçleşir.

Bell’s Palsy:

Bell’s Palsy, yüz kaslarında kas güçsüzlüğüne neden olan viral bir enfeksiyondur. Bu rahatsızlığı olan hastalar yüzlerinin bir tarafı sarkmış gibi görünür. Genellikle geçicidir ve aylar içinde kendi kendine düzelir. Ancak bu süre zarfında yüzdeki kaslar tükürük salgısını kontrol edemeyecek kadar zayıf veya felç olabilir.

Guillain-Barre Sendromu:

Guillain-Barre Sendromu, ciddi bir otoimmün durumdur. Sinir hücreleri hasar görür veya yıpranır çünkü vücut onlara yanlış yönlendirilmiş bir bağışıklık tepkisi olarak saldırmaya başlar. Sinirler artık düzgün çalışmadığında kas güçsüzlüğü ve hatta felç meydana gelebilir. Salya akması, bu hastalığın birçok belirtisinden sadece biridir.

Salya Akması Nasıl geçer? Nasıl Önleyebilirim?

Sırt üstü uyumayı deneyin. Yan yattığınızda, geceleri salya akması daha kolay olur. Bunun nedeni, yerçekimi kuvvetinin ağzı açması ve salyaların yastık üzerinde birikmesine izin vermesidir. Salya akmasının ana nedenlerinden biri de sinüslerin tıkanmasıdır. Pekiyi salya akması nasıl geçer? İşte salya akmasını bitirecek öneriler:

Fazla kilolarınızdan kurtulun:

Uyku apnesi bulunan kişilerin çoğusu aşırı kiloludur. İşte düzenli-dengeli beslenme  ve spor salonuna kaydolma için zorlayıcı nedenlerden birisi.

Özel aletler kullanın:

Ağzınızı kapalı tutmanıza yardımcı olacak çeşitli diş cihazları mevcuttur. Vakanız için en iyi seçeneği seçmenize yardımcı olacak doktorunuzla iletişime geçin.

Kullandığınız ilaçların porspektüslerini tekrar okuyun:

Herhangi bir ilaç alıyorsanız, tükürük üretiminin artmasına neden olmadıklarından emin olun. Örneğin, bazı antibiyotik grupları benzer özelliklere sahiptir.

Daha yüksek yastık kullanın:

Yastığınızı daha yüksek bir yastıkla değiştirerek salya akmasını azaltabilirsiniz. Bütün gece dönüp durmak ya da sırt ve boyun sertliği ile uyanmak istemiyorsanız, yatmadan hemen önce, üzerinde gerçekten rahat olduğunuzdan emin olacağınız bir yastık seçin.

Son çare olarak ameliyat olabilirsiniz:

Birçok yöntem denediyseniz, ancak hiçbiri olumlu sonuç vermediyse, bir uzmana gitmeyi düşünmelisiniz. İlk olarak, sorunu çözmek için birkaç yöntem daha önerecektir. Ayrıca etkisiz oldukları kanıtlanırsa, doktorunuz cerrahi bir operasyon önerecektir. Bu, en sık olarak, hipersalivasyonun en az sorun olduğu ciddi nörolojik hastalıkların varlığında görülür.

Uyurken yastığınıza salya akıtıyor musunuz? Sebepleri sizi şaşırtacak!