Herkesin uyurken terlediği zamanlar oluyor. İlk etapta uyurken terleme oldukça doğaldır. Fakat devamlı olarak uyurken terliyorsanız altta yatan sebepleri araştırmak için bir hekime danışmalısınız. Uyurken terleme ile ilgili olası nedenler ve daha fazlasını sizin için bir araya getirdik.
Uyurken Terleme Nedenleri Neler?
Uyurken terleme nedenleri neler sorusunun cevapları bilinmelidir çünkü çevresel etkenler nedeniyle oluşabileceği gibi bazı hastalıkların belirtisi de olabilir.
Normal ve tedavi gerektirmeyen uyurken terleme nedenleri; kıyafet, kullanılan yorgan, oda sıcaklığı, bireyin gün içinde tükettiği yiyeceklerden dolayı meydana gelen terlemedir.
Sürekli ve şiddetli bir terleme söz konusu ise mutlaka nedenleri araştırılmalı ve tedavi yoluna gidilmelidir. Uyurken terlemeye sebep olan hastalık tespit edilmeli ve iyileştirilmelidir.
Obstrüktif uyku apnesi: Uyku apnesinde boğaz daralır ve nefes almayı engeller. Uyku apnesi tedavi edilmemiş ise uyurken terlemenin görülme ihtimali oldukça yüksektir.
Hiperhidroz: Ter bezlerinin gerektiğinden fazla çalışması nedeniyle uyurken terleme ortaya çıkabilir.
İlaçlar: Ateş düşürücüler, hormanal ilaçlar, antibiyotik gibi ilaçların sonucunda yan etki olarak uyurken terleme meydana gelebilir.
Stres: Kaygı, majör depresyon ve diğer mental problemlere uyurken terleme ve sıcak basması eşlik edebilir.
Hormanal bozukluklar: Menopoz döneminde ve testosteron problemleri gibi hastalıklar sonucunda şiddetli gece terlemeleri yaşanabilir.
Enfeksiyonlar: Tüberküloz, HIV gibi enfeksiyonel hastalıkların belirtileri olarak titremeye eşlik eden uykuda terleme görülebilir.
Reflü: Reflü çoğu zaman uykuda terlemeye sebep olabilir.
Kanser: Özellikle lenfoma kanserinde ateşlenme ve uykuda terleme başlıca belirtilerdendir.
Nörolojik hastalıklar: Nörolojik hastalıkların belirtisi olarak nadiren uyurken terleme görülür. Yine de felç, otonom disrefleksi gibi hastalıklarının belirtileri arasında uykuda terleme yer alır.
Uykuda Terlemek Hastalık Mıdır?
Uykuda terlemek hastalık mıdır sorusuna verilecek cevap duruma bağlı olarak değişir. Zaman zaman sıcaklık ya da ağır besinler tüketilmesi nedeniyle herkes terleyebilir. Bu hastalık değildir ve normaldir. Uyurken terlemek genel olarak terleme bir artış olduğu takdirde problemin habercisidir. Öte yandan uyurken terleme kendi başına bir hastalık değildir, var olan başka bir hastalıkların belirtisi olarak değerlendirilmelidir. Uyurken aşırı terleme hormanal hastalıklardan, tiroid bezinin aşırı çalışmasından kaynaklanabilir.
Uyurken Terlemenin Faydaları Var Mı?
Terlemenin vücudumuz için birçok faydası olduğu için elbette uyurken terlemenin faydaları var. Ter bezleri vücut ısının dengesini sağlamak ter adı verilen sıvıyı oluşturur. Terlemenin faydaları ise şunlardır:
- Vücutta biriken toksin ve üre terleme yoluyla atılabilir. Soğuk algınlığının iyileşmesinde terleme önemli bir yardımcıdır.
- Terlemek deride bulunan gözeneklerin aktif çalışarak açık kalmasını sağlar.
- Terlemek cilde tutunan mikrop ve bakterilerin uzaklaşmasını sağlar.
- Terlemek vücuttaki ideal sıvı dengesinin oluşmasını sağlar. Aşırı terlediğiniz günlerde daha fazla su içmeniz tavsiye edilir.
- Terleyerek vücuttaki ağır metaller atılır. Bu Alzheimer riskinin azalmasında rol oynar.
- Toksinler terleme yoluyla atıldığında böbrekler daha az çalışır ve böbrek sağlığına katkı sağlar.
Uyurken Terleme Nasıl Önlenir?
Uyurken terleme nasıl önlenir diye sorulduğunda birkaç küçük değişiklikle bu durum iyileştirilebilir.
- Öncelikle gün içinde su tüketmeye dikkat edin.
- Yatakta ince kıyafetler tercih edin.
- Yorgan ve battaniyenizi terletmeyecek cinsten ve ince seçin.
- Uyuduğunuz odayı havalandırın ve serin olmasına özen gösterin.
- Bazı yiyecekler uyurken terlemeyi tetikler. Bunlar kafein, sigara ve alkoldür. Bu yiyeceklerden uzak durmaya dikkat edin.
Uyurken Terlemeye Ne iyi Gelir?
Uyurken terlemeye ne iyi gelir diye araştırıldığında farklı yöntemlerle karşılaşıyoruz.
Yöntemlerin ilkinde krem ve deodorantlarla gözenekler tıkanır ve geçici olarak terlemenin önüne geçilir. Birkaç saat geçerliliğini korur. Aşırı terleme botoks tedavisinde ise aşırı terleyen bölgeye botoks enjekte edilir, böylece terlemeyi sağlayan reseptörler engellenerek terleme durdurulur. 3 ila 6 ay aralıkla bu işlemin tekrarlanması gerekir.
Aşırı terleme ameliyatı kesin ve kalıcı çözümdür.
Uyurken terlemeyi azaltmak için doğal yöntemler de bulunuyor. Vücudunuzda yeterli miktarda magnezyum ve B vitamini olduğu takdirde terleme azalıyor. Bu dengeyi sağlamak için birkaç öneri:
- Bir çay bardağı sıkılmış domates suyunu her gün düzenli olarak içerseniz terlemeye neden olan virüsleri dışkılama yoluyla vücudunuzdan uzaklaştırabilirsiniz.
- Yeşil çay terlemeye sebebiyet veren hücre sayısını azaltır. Bu nedenle günde iki fincan yeşil çay tüketilmesi önerilir.
- Bir litre su ile bir çay kaşığı meşe ağacı kabuğu, okaliptüs ve ceviz yaprağını bir litre suyun içinde kaynatın. Sonrasında bir litre soğuk suyu içine ilave edin. Terleyen bölgeleri oluşan bu karışım ile temizleyin.
Uyurken Terlemek Kilo Verdirir Mi?
Terlemenin temel amacı vücut ısısını dengede tutmaktır. Bu nedenle terlemek tek başıma yağ yakımını ve kilo vermeyi sağlamaz. Örneğin sıcak havalarda kalın kıyafetler tercih ettiğiniz için terlediğinizde bu ekstra yağ yakımı sağlamayacaktır. Şayet bir egzersiz sonucunda terliyorsanız yağ yakımı ve terleme arasında bir ilişki kurulabilir. Egzersiz sırasında terleme kalori yaktığınızı gösterir.
Uyurken Aşırı Terleme İçin Hangi Doktora Gidilir?
Uyurken aşırı terleme için hangi doktora gidilir sorusuna yanıt uyurken terlemenin kökeninde bulunduğu düşünülen hastalıklara göre şekillenir. Uyurken terleme için genellikle iç hastalıkları ve göğüs hastalıkları hekimlerine gidilmesi önerilir.
Genel terleme için dahiliye ve endokrinoloji hastalıklarından şüphelenildiği için bu bölümlerin hekimlerine gidilmesi tavsiye edilir. Çocuklarda terleme için ise çocuk hastalıkları doktorlarına danışılmalıdır.
- Gece uykuda aşırı terleme neden olur, neyin belirtisi? Nasıl geçer?
- Gece terlemesinden koku kaybına: Koronavirüs hastalarının semptomları
- Aşırı terleme (Hiperhidroz) neden olur? Hangi hastalıkların habercisidir?
- Terleme ameliyatı (ETS) tedavisi nasıl olur?
- Hiperhidroz (Aşırı Terleme) Hastalığı Nedir? Nedenleri ve Tedavisi