24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaKoronavirüsÜlkemizde uygulanacak Covid-19 aşısının seyriyle ilgili en fazla sorulan 7 soru

Ülkemizde uygulanacak Covid-19 aşısının seyriyle ilgili en fazla sorulan 7 soru

Covid-19 virüsüne karşı aşı geliştirilmesi ülkemizde herkesi heyecanlandırırken, bugünlerde gündemi meşgul eden soruların başında ‘Covid-19 virüsü aşısının fiyatı ne kadar olacak?’ ve ‘Covid-19 virüsü aşısı ne zaman piyasada olacak?’ soruları yer alıyor. Covid-19 virüsü aşısıyla ilgili kafaları en fazla karıştıran 7 soruyu sizler için bir araya getirdik.

İçerikleri

Covid-19 virüsüne karşı geliştirilen aşıda yaşanan son gelişmeler vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Konuyla ilgili önemli bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılarda ilk partinin 11 Aralık tarihi itibariyle gelmesinin beklendiğini söyledi. Sağlık Bakanı tarafından yapılan bu açıklamadan sonra aşının ne kadar güvenilir olduğu, kime ne zaman uygulanacağı ve aşının ücretsiz olup olmayacağı gündemde en fazla tartışılan konular arasında yer aldı.

Aşı Ülkemize Ne Zaman Ulaşacak?

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından farklı aşı çalışmaları yakından takip ediliyor. Bir inaktif Covid-19 virüsü aşısının temin edilmesi için ülkemiz tarafından gerekli sözleşmeler imzalandı. Bir mRNA Covid-19 virüsü aşısı içinde görüşmeler halen sürüyor. Çinli SinoVac firmasının geliştirdiği ve ülkemizin sözleşmesini imzaladığı Covid-19 virüsüne karşı geliştirilen aşının ilk kısmının 11 Aralık tarihinden sonra ülkemizin elinde olması bekleniyor.

İnaktif Aşı Ne Anlama Geliyor?

Ülkemizin geliştirdiği Covid-19 virüsü aşılarından ilk klinik çalışmalarını tamamlayan aşılar ‘inaktif aşı’ olarak adlandırılmaktadır. İnaktif aşılara ‘ölü aşı’ adı da verilmektedir. Ülkemizde yıllardan beri farklı hastalıklara yönelik uygulanan ve güvenlilikleri uzun dönemde tespit edilen aşılar olarak da uzmanlar tarafından açıklanmaktadır.

Covid-19 Virüsü Aşısının Güvenirlilik Testi Nasıl Yapılacak?

Ülkemizin temin ettiği Covid-19 virüsü aşısının menşei değil, güvenirliliği ve etkililiği ülkemizdeki bilim adamları ve Sağlık Bakanlığı tarafından yakından takip edilmektedir. Bir aşı ülkemizde kullanıma girmişse, o aşıyla ilgili tüm çalışmalar tamamlanmış demektir. Geliştirilen Covid-19 virüsü aşılarının uzun dönem güvenirliliği ve etkililiği, bu aşılarla ilgili atılacak somut adımlarda ve alınacak kararlarda belirleyici olacak. Covid-19 virüsü aşıları ülkemize ulaştığı zaman uluslararası akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarlarınca gerekli incelemeler ithal edilen bütün aşılara uygulanan prosedüre göre yapılacak.

Aşılar Ne Zaman Uygulanacak?

TİTCK Laboratuvarlarınca yapılacak incelemelerde Covid-19 virüsü aşısının güvenirlilik testlerinden çıkacak sonuçların olumlu olması ve Faz 3 aşamasında yürütülen çalışmalardan elde edilen sonuçların açıklanması lazım. Bunlardan sonra elde edilecek verileri TİTCK değerlendirdikten sonra ülkemiz standartlarına uygun bulunursa erken kullanım için gerekli izin verilecek. Covid-19 aşısının uygulanması için bütün bu aşamaların tamamlanması gerekiyor.

Aşılamada Öncelik Kimlerin Olacak ve Aşılama Stratejisi Nasıl Yürütülecek?

Aşılama uygulamalarında stratejinin dört aşamada yürütülmesi planlanmaktadır.

Aşılamada ilk öncelik sağlık personeline, 65 yaş üstü vatandaşlar ile yaşlılara, engelli olanlara, koruma evlerinde kalanlara ve kalabalık ortamlarda yaşayanlara verilecek.

İkinci aşamada aşılanacak grubun içerisinde ise toplumsal işleyişi sağlayan sektörlerde görev yapanlar, kritik işlerde görevli olanlar, 50 yaş ve üstü en az 1 kronik rahatsızlığı bulunanlar.

Üçüncü aşamada ise 50 yaş altı en az 1 kronik rahatsızlığı bulunanlar, genç yetişkinler ile ilk iki grupta yer verilmeyen sektör ve meslek çalışanları yer alacak.

Dördüncü aşamada aşılanacak kesimi ise ilk üç aşamada olmayanlar oluşturacak.

Aşılar ücretli mi Olacak?

Covid-19 virüsü aşısı için ilk aşamada 50 milyon doz için anlaşma sağlandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Covid-19 virüsü aşısı vurdurmak için vatandaşların herhangi bir ücret ödemeyeceğini ifade etti.

Aşı Ülkemize Geldikten Sonra Hayat Normale Döner mi?

Herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmazsa ülkemiz, Covid-19 virüsü aşısını dünyada ilk uygulayan ülkelerden biri olacak. Ancak aşının ülkemize gelmesinin hayatın normale döneceği anlamına gelmediği ve alınan tedbirlerin süreceği yönünde uyarılar uzmanlar tarafından yapılıyor.