26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaDiyetSu diyeti nedir, nasıl yapılır? Su diyetini kimler yapamaz?

Su diyeti nedir, nasıl yapılır? Su diyetini kimler yapamaz?

Su diyeti yaparak, hem bol su tüketimi ile vücut sağlığınızı koruyabilir, hem de diğer taraftan sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.

İçerikleri

Bir insanın sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için günlük olarak, ortalama 2,5-3 litre su tüketmesi gerekiyor. Su içmek sağlık açısından faydalı olduğu gibi, diyet yaparken de zayıflamamıza olanak sağlıyor. İşte tam da burada su diyeti bizlerin yardımına koşuyor.

Su Diyeti Nedir?

Su diyeti, su ve diğer sıvı içeceklerin dışında herhangi bir gıda almadan yapılıyor. Yapılan araştırmalara göre vücudumuza aldığımız soğuk su, vücut ısısı ile aynı dereceye gelmek için, vücudumuz ekstra olarak kalori yakıyor ve bu şekilde bizim daha hızlı bir şekilde kilo vermemize yardımcı oluyor.

Su Diyeti Nasıl Yapılır?

Vücudumuzda detoks etkisi yaparak bizim kalori yakmamızı hızlı hale getiren bu diyet sistemi, günlük olarak minimum 2 litre su veya sıvı tüketerek yapılabiliyor. Su içerek tokluk hissimizi arttırıyoruz. Sağlık uzmanlarının araştırmalarına göre su diyeti yaparken sadece sıvı tüketimi, vücudumuz için oldukça zararlı olduğunu ve sıvı tüketiminin yanında besin değeri yüksek gıdaları da tüketmemiz gerektiğini söylüyorlar.

Sıvı tüketiminin yanında gıda tüketimini kontrollü yapmanız gerekiyor. Ne çok az ne de çok fazla tüketim gerçekleştirmeniz sizin için daha iyi olur. Birçok insan su tüketimini gıdayı almadan içiyor ve tokluk hissi verdiği için daha az gıda tüketirim düşüncesine kapılıyor. Ancak bu düşünce, sağlığımız açısında zararlı olabiliyor. Uzmanlar tarafından, su tüketiminin, gıda tüketiminden sonra gelmesi sağlımız açısından daha faydalı olduğu söyleniyor.

Su diyeti 24-72 saat veya 1 hafta kadar yapılabilmektedir. Ancak 1 haftadan uzun süre mutlaka bir uzman tarafından gözetimi altında yapılmalıdır. Akşam saat 20.00’dan sonra gıda tüketmemeye özen ve dikkat göstermeliyiz. Özellikle bu saatlerde yani istirahate çekildiğiniz ve hareket etmediğiniz, fiziksel aktivite yapmadığınız zamanlarda gıda tüketimi yapmamak oldukça önemlidir.

Gün içinde spor yapmanız, en azında yürüyüşe çıkmanız sizin için oldukça faydalı olacaktır. Çünkü, oksijenli ortamlarda yapılan fiziksel aktiviteler, sağlık açısından faydalıdır.

Su Diyetini Kimler Yapmamalı?

Su diyeti olarak da bildiğimiz su orucu her ne kadar sağlıklı olsa da bu herkes için geçerli değildir. Su diyetini uygulamaması gereken ve önerilmeyen çeşitli sorunları olan insanlar da vardır. Bunlar;

  • Yeme bozukluğu olan insanlar
  • Migreni olan insanlar
  • Hamile veya emziren kadınlar
  • Aşırı kilolu olan insanlar
  • Kalp rahatsızlıkları olan insanlar
  • Tip 1 diyabeti olan insanlar

Olarak sıralayabiliriz. Ayrıca su orucu kısa bir süre tutulsa dahi bazı hastalıklar üzerinde kötü sonuçlar verebilmektedir. Bu hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz;

Gut Hastalığı: Su diyeti, gut hastalığı olan insanlar için oldukça riskli sonuçlar doğurabiliyor. Bu hastalığın kötüleşmesi durumunda ürik asit üretimi artabiliyor.

Mide Ekşimesi: Vücut herhangi bir gıda tüketimi olmamasına rağmen sindirim yapmaya, mide asidini arttırmaya devam edebilir. Bu tarz durumlarda mide ekşimesi yaşanabilir.

Diyabet: Uzun süre gıda alınmadan yapılan su orucu, tip 1 ve tip 2 diyabette olumsuz sonuçlara sebep olabiliyor.

Kronik Böbrek Yetmezliği: Su diyeti, kronik böbrek yetmezliği olan insanlarda, böbreklere daha fazla zarar vererek, riski arttırıyor.

Sonuç olarak su diyeti, her ne kadar sağlıklı ve hızlı kilo verme yöntemi olsa da, bazı insanlar için olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Su diyeti yapmak isteyen insanlar, mutlaka bir doktora danışması gerektiğini söyleyebiliriz.