Kuşkonmaz, taze, güzel kokulu ve renkli bir sebzedir. Avrupa’da milattan önceden bu yana yetiştirilmektedir ve baharı müjdeleyen bir sebze olarak bilindiğinden “bahar mücevheri” veya “hanımın parmak ucu” gibi isimlerle adlandırılır.
Son zamanlarda mor kuşkonmaz ve minik kuşkonmaz gibi renk ve ebat çeşitliliği artmakta ve tüketicilerin ilgisini çekmektedir. Yeşille karşılaştırıldığında mor kuşkonmaz, çiğ olarak yenebilen daha tatlı ve daha çiğnenebilen bir çeşittir. Mor kuşkonmaz ısıtıldığında koyu yeşile döner.
Mini kuşkonmaz, aslında normal, yeşil kuşkonmazın bir versiyonudur fakat normal yeşil kuşkonmazdan daha besleyicidir ve pişirmesi daha kolaydır.
Kuşkonmazda Hangi Vitaminler Var?
Kuşkonmazda bol miktarda aspartik asit, yine bol miktarda B1 ve B2 vitamini, beta karoten, C vitamini ve E vitamini var.
Aynı zamanda kemikleri sağlıklı tutmaya yarayan K vitamini ve kansızlığı önleyen folik asit de içerir.
Kuşkonmaz Nasıl Saklanır?
Kuşkonmaz kolayca kurur, bu yüzden su kaybetmemesi için nemli bir saklama alanına yerleştirilmeli veya uçları yukarı bakacak şekilde buzdolabının sebze bölmesinde saklanmalıdır..
Kuşkonmaz zamanla sertleşir ve acı bir tada dönüşür, bu nedenle bir veya iki gün içinde tüketmek daha iyidir.
Kuruduğu takdirde kaynatılarak tüketilmeli ya da kaynayarak pişen başka bir yemeğin içerisinde kullanılmalıdır.
Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?
- Kuşkonmaz, güçlü antioksidan güce sahip olan C ve E vitaminlerini içerir
- İçeriğinde bol miktarda bulunan C vitamini, lekelerin kaynağı olan melanin pigmentinin üretimini engelleme işlevi ve etkisine sahiptir.
- İçeriğindeki E vitamini, kan dolaşımını hızlandırmak ve vücuttaki kan dolaşımını iyileştirmek için periferik kan damarlarını genişleterek hücrelerin doğal metabolizmasını aktif etme etkisine sahiptir.
- Sindirim ve boşaltım Metabolizmasını aktif hale getirir.
- Ultraviyole ışınlarına karşı direnci arttırdığı için leke ve çillere karşı da etkilidir.
- Kuşkonmazın uç kısmı rutin adı verilen ve P vitamini olarak da adlandırılan bir bileşen içerir. Rutin, kılcal damarları güçlendirmek ve kan akışını iyileştirmek için C vitamini ile uyumlu olarak çalışır.
- Kılcal damarları güçlendirerek hipertansiyon, damar sertliği ve felci önlemede etkilidir.
- Kuşkonmazın uçları aspartik asit açısından zengindir. Aspartik asit bir tür amino asittir ve kuşkonmazda keşfedildiği için bu şekilde adlandırılmıştır. Aspartik asit vücuda dayanıklılık katma ve yorgunluğa karşı direnci artırma etkisine sahiptir. Bu nedenle, dayanıklılığı artırdığı iddia edilen enerji içeceklerinin içerisinde aspartik asit bulunur.
- Şekerleri ve lipidleri enerjiye dönüştürme konusunda güçlü bir yeteneğe sahip olduğu için yorgunluğu gidermede de etkili olduğu kanıtlanmıştır.
- İçeriğindeki diyet lifi, insan sindirim enzimleri tarafından sindirilmeyen bir gıda bileşenidir ve bağırsak ortamını iyileştirmede ve kabızlığı gidermede etkili olduğu söylenir.
- İçeriğindeki oligosakkaritler (bir çeşit karbonhidrat) bağırsaktaki iyi bakteri sayısını artırma işlevine sahiptir ve yaşam tarzını doğrudan etkileyen sindirim sistemi ile ilgili hastalıklar üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Ayrıca diyet liflerinin yol açtığı bağırsaklardaki fazla kolesterol ve safra asitlerini emer ve dışarı atar, böylece damar sertliğini önleme etkisine de sahiptir.
- Kuşkonmazda bulunan aspartik asit, aynı zamanda vücuttaki protein sentezini artırmaya çalışır. Protein sentezinin artması cilt güzelliği için son derece önemlidir. Aspartik asit, idrar sökmeye teşvik etme görevine de sahiptir.
- Aspartik asit, idrar sentezini ve amonyağın vücuttan atılmasını teşvik ederek merkezi sinir sistemini korumada etkilidir.
- Antioksidan etkisi nedeniyle yaşlanmayı geciktirici ve cildi güzelleştirici etkilere sahip olması beklenebilir.
- Kuşkonmazın uçları, kılcal damarları güçlendiren ve kan dolaşımını destekleyen, damar sertliği ve yüksek tansiyonu önlemeye yardımcı olan rutin içerir.
Kısacası:
- Güzel bir cildi hedeflemek isteyenler,
- Yorgunluktan kurtulmak isteyenler,
- Stresi azaltmak isteyenler,
- Yaşam tarzıyla ilgili hastalıkları önlemek isteyenler,
- Kabızlık çekenler,
- Vücuttaki toksinleri atmak isteyenler, düzenli periyotlarla kuşkonmaz tüketmeliler.
Kuşkonmaz, Geleneksel Türk Mutfağında yer alması bakımından istenen seviyeye henüz gelemese de son yıllarda tüketiminde önemli bir artış var. Artık pek çok restoranın menüsünde kuşkonmazlı bir içerik mevcut.