19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukStres anne sütünün miktarını düşürüyor!

Stres anne sütünün miktarını düşürüyor!

İçerikleri

Anne sütünün hem bebeğe, hem de anneye birçok faydası vardır. Anne sütü o kadar besleyicidir ki bebeğin ilk altı ayındaki tüm besin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bebeğin hastalıklardan korunmasında anne sütünün içerdiği yararlı maddelerin büyük etkisi vardır. Ayrıca anne sütü, loğusalık depresyonundan, meme ve yumurtalık kanserinden anneyi korumaktadır. Anne sütünün miktarının ve kalitesinin yüksek olmasında ise sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir.

Bebeğin İhtiyaç Duyduğu Tüm Besinleri İçeriyor

Anne sütü o kadar mucizevi bir besindir ki bebeğin ihtiyaç duyduğu bütün besin öğeleri içerisinde vardır. Halkın ‘ağız sütü’ olarak adlandırdığı kolostrum, bebeğin hastalıklara karşı korunmasında ilk aşı olarak nitelendirilir. Anne sütünün bebeğin enfeksiyonlara karşı korunmasında önemli etkisi olduğu gibi içeriğindeki su ve vitamin ise hayati değer taşır. Anne ve bebeğin mutlu olmasında da anne sütünün etkisi yadsınamaz. Ancak birçok anne, bebekleri dünyaya geldikten sonra yeterince emzirmediğini düşünerek büyük endişeye kapılmaktadır. Bu endişe yüzünden de anne sütünün miktarını artırdığını düşündükleri ya da duydukları her besini tüketmeye başlarlar. Hiçbir besinin tek başına anne sütünün miktarını ve kalitesini artırıcı özelliği olmadığı yapılan araştırmalar ile tespit edilmiştir. Süt miktarını artırmak isteyen anneler, bol sıvı tüketmeli ve bebeklerini sık emzirmelidirler. Bebek sıklıkla emzirildiği zaman meme başı uyarısından dolayı vücut daha fazla süt üretmektedir.

Bebek Başarılı Bir Şekilde Nasıl Emzirilir?

Emzirme esnasında meme başının bebeğin ağzına doğru şekilde verildiğinden emin olunmalı ve bebeğin emip emmediği sıklıkla kontrol edilmelidir. Ayrıca bebek emzirilirken her iki memeden eşit miktarda emzirilmelidir. Eşit emzirilmezse daha az emzirilen memedeki anne sütünün miktarı düşer. Emzirme esnasında hem bebek, hem de anne rahat pozisyonda olmalıdır. Anne ve bebek rahat pozisyonda olmazsa her ikisi birden strese gireceğinden anne sütünün miktarında ciddi düşüş olabilir. Memelerdeki süt üretiminin daha fazla olması için emzirirken memeler tamamen boşaltılmalıdır.

Stresten Uzak Kalınmalı

Doğum yapan annelerin, hormonlardan dolayı daha hassas bir döneme girdikleri bilinmektedir. Vücuttaki süt salgısını uyaran ise hipofiz bezinden salgılanan ‘prolaktin’ olarak adlandırılan hormondur. Prolaktin hormonunun seviyesini düşüren stres, anne sütünün miktarını da düşürmektedir. Anne, emzirmeyle ilgili ne kadar kaygı duyarsa strese o kadar fazla gireceğinden süt salgısı da düşecektir. Anneler, doğumdan sonraki ilk üç ay içerisinde hormon salgılarından dolayı evin büyük bebeğine dönüşebilir. Ayrıca anne sağlıklı ve dengeli beslenmese dahi bebek ihtiyaç duyduğu besinlerin tümünü anne sütünden almaktadır. Ancak dengeli ve düzenli beslenmek anne sütünün miktarını ve kalitesini yükseltmektedir. Ayrıca emzirmeye bağlı olarak gelişen kemik ağrılarını ve diş çürüklerini dengeli ve düzenli beslenmek önlemektedir.

Anne Sütü Nasıl Artar?

Anne sütünün yüzde 87’si sudur. Bu nedenle günlük 10 – 12 bardak su tüketimi anne sütünü ciddi miktarda artırmaktadır.

Lohusa şerbeti ve şekerli içecekler ile bazı bitki çaylarının anne sütünün kalitesini ve miktarını artırmadığı araştırmalarla tespit edilmiştir. Bu tür içecekleri tüketmektense ısırgan otu, rezene, biberiye ve fesleğen çayı içilmesi daha sağlıklıdır.

Vücudun ihtiyaç duyduğu bitkisel ve hayvansal proteinler, anne sütünün miktarının artmasında etkindir. Yeşil mercimek, fasulye ve nohut gibi bakliyatların tüketilmesi gerektiği gibi ıspanak ve brokoli gibi sebzelerde mevsiminde yenmelidir. Dengeli beslenmede ıspanak, maydanoz, roka, semizotu vb. yeşil yaprakların tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Mevsim meyvelerinin içeriğinde zengin oranda vitamin bulunmaktadır. Bu vitaminler ise anne sütünün kalitesini ciddi miktarda artırmaktadır.

Sigara ve alkol içilmesi anne sütü miktarını ciddi oranda düşürmektedir. Bebeğini emziren annelerin günlük 3 kupadan fazla kahve tüketmemesi gerekir. Anne sütünden bebeğe geçen düşük miktardaki kafeinin bebeğe hiçbir zararı yoktur. Ancak bebekte kafeine karşı hassasiyet varsa uykusuzluk sorunu yaşayabilir. Eğer bebeğin kafeine karşı hassasiyeti varsa anne kahve tüketimini sınırlandırmalıdır.

Bebeğin zihinsel gelişimi açısından içeriğinde bolca Omega 3 bulunan besinlerin tüketilmesi gerekir. İçeriğinde bol miktarda Omega 3 barındıran balığın haftada 2 defa tüketilmesi oldukça faydalıdır. Ancak içeriğinde bol miktarda cıva barındıran derin su balıklarından uzak durmak gerekir. İçeriğinde cıva oranı düşük olan somon, levrek, hamsi ve karides gibi balıkların tüketilmesi oldukça sağlıklıdır. Omega 3, ceviz ve semizotu gibi bitkilerin içeriğinde de bol miktarda bulunmaktadır.